Krokiety pełnoziarniste z grzybami w panierze z ciecierzycy

Krokiety z grzybami z mąki pszennej pełnoziarnistej smażone w panierze z ciecierzycy to propozycja szczególnie dla osób, które przestrzegają diety z niskim indeksem glikemicznych, czyli insulinoopornych, chorujących na cukrzycę czy będących na diecie z niskim IG z innych powodów.

Oczywiście pozostałe osoby też serdecznie zapraszam do skorzystania z przepisu, bo krokiety są po prostu pyszne 🙂 Idealnie smakują z surówką i barszczykiem czerwonym, ale dodatki to kwestia gustu.

Uwaga Insulinooporni – Wy musicie zjeść z dużą miską surówki 🙂

Jeszcze przed przepisem wrzucę Wam zdjęcie panieru z ciecierzycy – można go kupić np. w Kauflandzie lub zamówić przez internet. Koszt to około 8,70 zł za 220 g. Smak ma bardzo neutralny więc rodzina się nie zorientuje 😉 Można też go używać do panierowania kotletów czy warzyw – rewelacyjnie zastępuje bułkę tartą.

Panier z ciecierzycy

Składniki na około 10 sztuk krokietów:

Naleśniki:

  • mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850 – 1 szklanka
  • mleko 2% – 1 szklanka
  • woda gazowana – 3/4 szklanki
  • jajko – 2 sztuki
  • sól – 1 szczypta
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka

Farsz grzybowy:

  • pieczarki lub inne grzyby – 700 g
  • cebula – 2 sztuki
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • przyprawy: sól, pieprz

Panierka:

  • panier z ciecierzycy – 5 łyżek
  • jajko – 1 sztuka
  • mleko – 1-2 łyżki
  • sól – szczypta

Przygotowanie:

  1. Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól.
  2. Zmiksować na gładkie ciasto.
  3. Dodać oliwę i wymieszać.
  4. Jak ciasto będzie za gęste dodać trochę wody.
  5. Odstawić na chwilę, aby ciasto odpoczęło, najlepiej na około 1 godzinę.
  6. Z gotowego ciasta usmażyć cienkie naleśniki. 
  7. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, pieczarki lub inne grzyby oczyścić, pokroić na małe kawałki.
  8. Podsmażyć cebulę na oliwie, dodać pieczarki lub inne grzyby, przyprawy, wymieszać i smażyć aż cała woda wyparuje.

Farsz podzielić na tyle części, ile wyszło naleśników i posmarować nim naleśniki.

Zwijanie: najpierw założyć do środka dwa przeciwległe boki naleśnika na około 2 cm, następnie zwijać całego naleśnika zaczynając od jednej z niezłożonych części naleśnika. Tak przygotowane krokiety można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Można wyjmować i smażyć w panierce jednorazowo tyle sztuk i chce się zjeść.

Panierowanie i smażenie: Jajko roztrzepać widelcem w głębokim talerzu z dodatkiem soli i mleka. Do drugiego talerza nasypać panieru z ciecierzycy. Maczać krokiety w jajku, a następnie obtaczać w panierze z ciecierzycy. Smażyć na średnim ogniu na rozgrzanej oliwie (lub innym oleju) po około 1,5 minuty z każdej strony (obsmażać z 4 stron), w razie potrzeby dodawać więcej oleju w trakcie smażenia. Krokiety można też na chwilę postawić na bokach (zwiniętych ślimaczkach) i krótko obsmażyć.

Jeść z surówką i barszczykiem czerwonym, są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

>