Krucha szarlotka z dużą ilością cynamonowych jabłek

Szarlotka to moje ulubione ciasto, pewnie nie tylko moje. Ta wersja jest wyjątkowo delikatna i aromatyczna, co zawdzięcza cienkiej warstwie kruchego ciasta i dużej ilości cynamonowych jabłek. Idealna do popołudniowej kawy z rodziną, przyjaciółmi lub książką :).

1 kawałek (przy założeniu, że cała blacha to 20 kawałków) ma 200 kcal, 3 g białka, 9 g tłuszczu i 26 g węglowodanów.

Krucha szarlotka z dużą ilością cynamonowych jabłek

Składniki na ciasto kruche:

  • mąka pszenna – 3 szklanki
  • masło – 200 g
  • cukier – 3/4 szklanki
  • jaja – 2 sztuki
  • proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki

Jabłka:

  • jabłka /najlepiej kwaśne np. szara reneta/ – 2 kg
  • cukier waniliowy – 1 torebka
  • cynamon – 3 łyżeczki
  • kasza manna – 1 łyżeczka

Przygotowanie:

  1. Formę o wymiarach 30 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier, pokrojone na kawałki masło i jajka.
  3. Rozcierać palcami masło z resztą składników na drobną kruszonkę, następnie szybko zagnieść ciasto łącząc składniki w jednolitą kulę.
  4. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut.
  5. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cieniutkie plasterki. Można użyć tarki lub blendera z odpowiednią nakładką.
  6. Plasterki jabłek posypać cukrem waniliowym i cynamonem, wymieszać.
  7. Ciasto podzielić na dwie części (jedną większą około 2/3 całości i pozostałą 1/3).
  8. Większą częścią ciasta wyłożyć dno formy.
  9. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na kolejne 30 minut.
  10. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C z termoobiegiem.
  11. Wstawić blaszkę z ciastem do piekarnika i piec przez 15 minut na blado złoty kolor.
  12. Wyjąć ciasto, ale nie wyłączać piekarnika.
  13. Na podpieczony spód ciasta wysypać kaszę manną i wyłożyć plasterki jabłek. Wyrównać powierzchnię, lekko docisnąć.
  14. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce na ułożone jabłka. Należy się starać, aby jabłka nie wystawały ponad ciastem.
  15. Piec szarlotkę na złoty kolor przez około 60 minut w 170 stopni C.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *