Pasztet z soczewicy, pieczonych warzyw i grzybów

Wegetariański pasztet z soczewicy, pieczonych warzyw, grzybów z kaszą gryczaną i dodatkiem masła orzechowego. U mnie dość ostry – dałam dużo curry, pieprzu i kuminu – z lekką nutą słodyczy od pieczonej marchewki i cynamonu. Jednak ostateczny smak zależy od Ciebie – doprawiaj jak lubisz, ale nie bój się przypraw, bo przy roślinnych daniach są one kluczowe.

Pasztet z soczewicy, pieczonych warzyw i grzybów to świetna alternatywa dla mięsa

Składniki:

  • 1/2 szklanki zielonej soczewicy
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 300 g grzybów (najlepsze będą podgrzybki lub prawdziwki, ale mogą być także pieczarki)
  • 1 duża cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta cynamonu, kminu rzymskiego (kuminu), ostrej papryki, curry, oregano i kolendry
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 2 łyżki niesolonego masła orzechowego
  • 3 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 jajka

Przygotowanie:

  • Soczewicę namoczyć – najlepiej zostawić na noc. Gotować ze szczyptą soli przez około 25 minut. Można też od razu ją ugotować, ale zajmie to trochę więcej czasu. Ostudzić, odcedzić.
  • Warzywa korzeniowe pokroić na kawałki, położyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodać pokrojoną na kilka kawałków obraną cebulę. Warzywa doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą, wymieszać, rozłożyć po całej blaszce i piec przez ok. 45 minut w 200 stopniach C. Na 5 minut przed końcem dodać przyprawy. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • Grzyby pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na patelni z plastrami czosnku.
  • Kaszę gryczaną ugotować, odcedzić, ostudzić.
  • Odcedzoną soczewicę, kaszę gryczaną, podsmażone grzyby, upieczone warzywa zmielić w maszynce do mięsa (grube sitko).
  • Do masy dodać oliwę (2 łyżki), masło orzechowe, ocet balsamiczny i na końcu jajka. Wymieszać.
  • Wyłożyć do podłużnej formy keksowej wyścielonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec bez przykrycia przez ok. 45 – 50 minut w 180 stopniach C.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *