Pieczone frytki warzywne z sosem czosnkowym

Pieczone frytki warzywne to świetna alternatywa dla tych klasycznych. Zazwyczaj robię je bez ziemniaków, ale zostały mi 2 w lodówce i nie chciałam, żeby się zmarnowały. Jakie warzywa pokroicie zależy tylko od Was. Możecie dodać jeszcze buraka, selera czy dynię. Pamiętajcie tylko, żeby frytki były takiej samej wielkości, bo wtedy upieką się w tym samym czasie.

Ja jem z sosem czosnkowym, bo go uwielbiam, ale oczywiście można tu wykorzystać inny sos lub ketchup.

Frytki z warzyw

Składniki na 2 porcje:

  • marchewka – 2 sztuki
  • pietruszka – 2 sztuki
  • batat – 2 sztuki
  • ziemniak – 2 sztuki
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, tymianek

Sos czosnkowy:

  • jogurt grecki – 4 łyżki
  • vegeta natur – 1/3 łyżeczki
  • czosnek – 2-3 ząbki
  • pieprz – szczypta
  • tabasco – 1-2 krople
Pieczone frytki warzywne

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa obrać i pokroić w słupki. Wrzucić do miski, polać oliwą i posypać przyprawami. Dobrze wymieszać dłońmi. Układać na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C (najlepiej z termoobiegiem) i piec przez 30 minut.

W trakcie pieczenia 2-3 razy uchylić piekarnik, aby pozbyć się pary.

Następnie delikatnie przewrócić warzywa i piec przez kolejne 15 – 20 minut.

Czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać z pozostałymi składnikami sosu. Warzywa jeść z sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *