Pizza na pełnoziarnistym spodzie

Ostatnio eksperymentuję z mąkami typ powyżej 1850, ponieważ mam sporo pacjentów z insulinoopornością. Sama nie jestem strasznie radykalna i jem klasyczną pizzę z białej mąki jak mam ochotę. Pacjentom, którzy nie muszą jej eliminować również pozwalam od czasu do czasu na białą bułkę, chleb czy właśnie pizzę – jeśli lubią i bardzo chcą.

Jednak pacjenci z takim zaburzeniem metabolicznym, jakim jest insulinooporność nie mogą sobie pozwolić na odstępstwo, bo zwyczajnie później bardzo źle się czują.

Pizza wyszła naprawdę dobra. Oczywiście smak ciasta jest trochę inny niż ze zwykłej, białej mąki. Jednak nie powiedziałabym, że gorszy. Brzegi i spód są chrupiące, w środku pizza jest mięciutka. Zresztą – sami spróbujcie 🙂

Składniki na 1 porcję (małą pizzę)

Ciasto:

  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej (około 3.4 szklanki)
  • 2-3 g suchych drożdży (niecała 1 płaska łyżeczka)
  • 75 ml ciepłej wody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek

Sos pomidorowy:

  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • 1/2 łyżeczki masła
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/3 łyżeczki soli
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • szczypta ksylitolu (można pominąć)

Dodatki:

  • 2 łyżki tartej mozzarelli
  • 1/2 cebuli
  • 1-2 plasterki szynki
  • 2 pieczarki
  • kilka zielonych oliwek
  • pomidorki koktajlowe
  • rukola

Sposób przygotowania:

Sos pomidorowy:

W garnku rozpuścić masło, dodać oliwę. Czosnek zetrzeć na drobnej tarce, włożyć do garnka, chwilę podsmażyć. Dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Zagotować i od czasu do czasu mieszając gotować na małym ogniu przez 10 minut. Ostudzić.

Ciasto:

Mąkę, sól, i suche drożdże wsypać do miski, wymieszać. Dodać wodę, oliwę i zagnieść ciasto aż będzie elastycznie i bez problemu będzie odchodzić od dłoni. Uformować kulkę, położyć na bawełnianą ściereczkę i przykryć. Odstawić na około 30 minut.

Po 30 minutach ciasto wyłożyć na posypany mąką (dość sporo, aby ciasto się nie przyklejało) papier do pieczenia, kulkę ciasta oprószyć mąką również od góry. Spłaszczyć ciasto i delikatnie dłońmi rozciągnąć ciasto formując okrąg. Nie wałkować, bo pizza będzie twarda!

Na placku rozprowadzić sos pomidorowy, posypać mozzarellą, ułożyć dodatki. Należy pamiętać, że pieczarki powinny znaleźć się na samej górze, żeby przykryte innymi dodatkami nie puściły wody. Pomidorki należy dodać około 1 minutę przed końcem pieczenia. Rukoli nie pieczemy, bo robi się gorzka.

Pieczenie:

Używając kamienia do pizzy nagrzać go w piekarniku w 230 stopniach około 30 minut. Pizzę piec na kamieniu 8 minut.

Na blasze należy wydłużyć nieco czas i piec pizzę około 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *