Siemię lniane – poznaj jego właściwości i dowiedz się jak je przyjmować, aby wzmocnić włosy i przyspieszyć ich wzrost

Krótka historia „baby hair” czyli jak na własnej skórze przekonałam się o cudownych właściwościach siemienia lnianego

Parę lat temu miałam lekkie problemy z żołądkiem i postanowiłam trochę go wspomóc i osłonowo zaczęłam pić tzw. „glutka z siemienia lnianego”. Codziennie rano na czczo robiłam sobie taki kisiel i piłam. Po jakiś 2 tygodniach o jakichkolwiek podrażnieniach żołądka nie było śladu, ale postanowiłam pozostawić ten poranny rytuał – tak zapobiegawczo. Zresztą wiedziałam, że siemię jest też bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe więc tym bardziej picie go codziennie wydawało mi się dobrym pomysłem.

Minęły jakieś 2 czy 3 miesiące, będąc u swojej fryzjerki, która zna moje włosy pewnie od około 15 lat, usłyszałam: dlaczego pani tak dziwnie podcięła te włosy przy twarzy? Przecież ostatnio obcinałam wszystkie na równą długość – co się stało? Ja zdziwiona – przecież nic nie obcinałam? Co się okazało – wyrosło mi mnóstwo tzw. baby hair czyli nowych włosów, które odrastając wyglądały jak krzywo przycięta grzywka.

Jakie korzyści zauważyłam z regularnego picia siemienia lnianego?

Przede wszystkim zapomniałam co to problemy żołądkowo-jelitowe. Jeśli chodzi o włosy to ogólnie mi się wzmocniły, rosną szybciej i mniej wypadają. Cera się poprawiła, a paznokcie szybko rosną i się nie łamią.

No więc w związku z powyższym piję je cały czas, a dziś zdradzę Wam jak i kiedy pić i dlaczego warto.

Siemię lniane – wartości odżywcza

Te niewielkie ziarenka można nazwać takim naszym polskim super foods. Są źródłem kwasów omega-3, białka, błonnika pokarmowego, lignanów, witamin: C, E, B1, B2, B3, B5, B, kwasu foliowego i składników mineralnych takich jak wapń, magnez, fosfor, miedź, potas czy cynk.

Siemię lniane jest jednym z najbogatszych roślinnych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3. Zawiera kwas α-linolenowy (ALA), który w organizmie jest prekursorem ważnych kwasów nienasyconych: EPA i DHA.

Zawiera także kwasy tłuszczowe jednonienasycone (oleinowy i linolowy) oraz palmitynowy i stearynowy z grupy kwasów tłuszczowych nasyconych.

Siemię lniane stanowi doskonałe źródło błonnika pokarmowego. Składa się on z frakcji nierozpuszczalnej (celuloza i ligniny) oraz rozpuszczalnej w wodzie (pektyny, śluzy i gumy).

Zapamiętaj! Zjadając 10 g siemienia lnianego (świeżo mielonego) dziennie zwiększysz o 1 g spożycie błonnika rozpuszczalnego i o 3 g błonnika nierozpuszczalnego. Dodatkowo ta 1 łyżka siemienia lnianego (10 g) pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na kwas α-linolenowy (ALA).

Siemię lniane – właściwości

Siemię lniane ma prozdrowotne właściwości głównie dzięki:

  • wysokiej zawartości omega-3 – kwasu alfa linolenowego (ALA)
  • zawartości rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego;
  • sporej zawartości lignanów wykazujących właściwości antyoksydacyjne i fitoestrogenowe.

Kwasy tłuszczowe omega-3 pełnią dwie główne funkcje – budują błony komórkowe, a także są prekursorami prostaglandyn, które wpływają na ciśnienie krwi, krzepnięcie krwi, procesy odpornościowe oraz wiele innych fizjologicznych funkcji.

Błonnik zawarty w siemieniu lnianym ma nieocenione właściwości. Frakcja nierozpuszczalna ma właściwości przeczyszczające i zapobiega zaparciom, głównie poprzez zwiększenie masy kału oraz skraca czas pasażu jelitowego. Natomiast błonnik rozpuszczalny w wodzie pomaga w utrzymaniu wyrównanego poziomu glikemii po posiłkowej i obniża poziom cholesterolu we krwi.

Lignany to bioaktywne związki roślinne, które poprzez działanie estrogenowe chronią przed osteoporozą, regulują poziom cukru we krwi, także działają przeciwnowotworowo.  

Siemię lniane zawiera ich kilkaset razy więcej niż inne rośliny.

Siemię lniane – prozdrowotne właściwości

  • regulacja ciśnienia krwi – zapobieganie nadciśnieniu;
  • obniżenie triglicerydów w surowicy – pośrednie działanie przeciwmiażdżycowe;
  • działanie przeciwzapalnie, przeciwalergiczne, hamowanie nadmiernej odpowiedzi immunologicznej;
  • regulacja gospodarki węglowodanowej (regulacja glikemii, zwiększenie wrażliwości tkanek na insulinę);
  • regulacja przemiany materii;
  • regulacja pracy układu sercowo-naczyniowego i nerwowego;
  • regulacja zaburzeń cyklu miesiączkowego, łagodzenie objawów menopauzy;
  • działanie łagodzące we wrzodach żołądka i dwunastnicy;
  • coraz więcej badań potwierdza przeciwnowotworowe działanie kwasów omega-3, które siemię zawiera – szczególnie w przypadku raka piersi, okrężnicy i prostaty.

Siemię lniane na włosy

Jako że siemię lniane zawiera żelazo, cynk, wapń, witaminy z grupy B oraz kwas α-linolenowy (ALA) jego działanie na włosy jest nieocenione. Włosy po piciu „glutka z siemienia” stają się mocniejsze, bardziej nawilżone, lśniące i ogólnie wyglądają zdrowiej. No a przede wszystkich, dzięki kwasowi ALA przestają wypadać i rosną tzw. baby hair.

Kwas α-linolenowy (ALA), najważniejszy wielonienasycony kwas tłuszczowy z rodziny omega-3, wpływa na proces keratynizacji naskórka – odpowiednia jego ilość w organizmie sprawia, że naskórek nie złuszcza się nadmiernie. Dodatkowo kwas ALA poprzez działanie antyzapalne zmniejsza stan zapalny wokół ujścia mieszków włosowych, a także obniża poziom IGF-1 czyli insulinowego czynnika wzrostu, tym samym obniżając poziom wolnych androgenów. Kwas ALA wpływa także na enzym 5-alfa reduktazę – zmniejsza jego aktywność, a to kluczowe w przeciwdziałaniu wypadaniu włosów, ponieważ enzym powoduje większą aktywność gruczołów łojowych. Enzym przekształca także testosteron w dihydrotestosteron (DHT), który niszczy mieszki włosowe powodując ich wypadanie. Nowe włosy albo nie rosną albo są bardzo słabe.

Tak więc odpowiednia ilość kwasów ALA w diecie powoduje, że łojotok ulega zmniejszeniu, a włosy przestają wypadać.

Jak przyjmować siemię lniane

Najważniejsze, aby siemię lniane było świeżo mielone, ja używam do tego młynka do kawy. Mielę porcję na 3-4 dni i przechowuję w szczelnie zamkniętym słoiku w ciemnym miejscu. Nie kupujcie już zmielonych ziaren, ponieważ nienasycone tłuszcze jełczeją i utleniają się pod wpływem światła i temperatury i siemię traci swoje właściwości.

Mielone siemię w ilości około 1 łyżki stołowej zalewam ciepłą wodą, ale nie wrzątkiem i czekam około 20 minut. Następnie dokładnie mieszam. Piję zazwyczaj rano na czczo, ponieważ działa ono korzystnie również na żołądek. Można pić także wieczorem. Jeśli nie jesteście w stanie wypić „glutka” możecie użyć świeżo mielonego siemienia dodając go do koktajlu czy sałatki.   

Całe ziarna siemienia lnianego są praktycznie nieprzyswajalne przez organizm, ponieważ siemię ma twardą skorupkę i organizm nie jest w stanie jej strawić. Tracimy więc wszystkie składniki prozdrowotne, ponieważ całe ziarna zostaną wydalone z organizmu.  Jedyna korzyść z takich całych ziarenek to nierozpuszczalny błonnik.

Osobom, którym poleciłam kurację zauważają efekty (wyrastające baby hair, szybciej rosnące i wzmocnione włosy) już po około 2 miesiącach. 

Zapraszam do rozpoczęcia kuracji 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *