Szakszuka z czerwoną fasolą

Szakszuka czyli pomidory smażone na patelni z cebulą, czosnkiem, ziołami i dodatkiem jajek. W mojej wersji mamy jeszcze czerwoną fasolę i natkę pietruszki oraz kumin. To pyszne i sycące danie nadaje się świetnie na śniadanie, obiad oraz kolacje.

Szakszuka z czerwoną fasolą

Składniki na 1 porcję:

  • pomidory krojone – 1 puszka (można użyć 2 świeżych pomidorów bez skórki)
  • cebula – 1 sztuka
  • czosnek – 2 ząbki
  • jajka – 2 sztuki
  • fasola czerwona – 2 łyżki
  • natka pietruszki – 2 łyżki
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, płatki chilli, kumin

Przygotowanie:

Na niedużą patelnię (około 20 cm średnicy) wlać oliwę, dodać posiekaną cebulę i starty czosnek, chwilę podsmażyć.

Pomidory włożyć na patelnię, dodać fasolę, doprawić solą, pieprzem i przyprawami. Wymieszać i intensywnie smażyć na większym ogniu przez około 5-8 minut.

Do podsmażonych pomidorów wbić jajka, doprawić solą. Przykryć i gotować aż białka jajek będą ścięte. Podawać ze świeżą natką pietruszki i pieczywem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *