2 przepisy na obiad w 15 minut – bez mięsa i ryb, z niskim IG
Obiad w 15 minut z niskim IG? zaręczam Ci, że to możliwe. Nie musisz godzinami stać przy garach, żeby jeść pysznie i zdrowo. Wystarczy chwila i cieszysz się pysznym posiłkiem. Spróbuj moich 2 propozycji i daj znać w komentarzu czy Ci smakowały.

Obiad w 15 minut z niskim IG to super propozycja dla osób mocno zapracowanych, które nie mają czasu na długie gotowanie. Jeśli jesteś jedną z takich osób, chcesz schudnąć i potrzebujesz więcej szybkich przepisów to zobacz Zestaw Diet dla zapracowanych z niskim IG. Posiłki w obu jadłospisach są proste i szybkie do zrobienia, ale jednocześnie pyszne i zróżnicowane. To na pewno ułatwi Ci osiągniecie celu i utrzymanie diety przy zabieganym trybie życia.

I obiad w 15 minut z niskim IG – Szybkie curry z kalafiorem i cieciorką

Składniki na 1 porcję:
- 200 ml bulionu warzywnego
- 30 g cebuli
- 80 g ciecierzycy konserwowej (słoik, puszka)
- 100 g cukinii
- 2 ząbki czosnku
- 100 g kalafiora
- 30 g korzenia imbiru, surowego
- 30 ml mleczka kokosowego
- 4 ml oleju rzepakowego
- 50 g ryżu basmati
- 5 ml sosu sojowego
- przyprawy: sól, pieprz, świeża kolendra, 4 g kurkumy mielonej, 1 łyżeczka żółtej pasty curry, 1 łyżeczka przyprawy curry
Sposób przygotowania:
Imbir i czosnek obrać, a następnie drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę. Cukinię w słupki. Kalafiora podzielić na małe różyczki.
Na oleju w większym garnku podsmażyć razem pastę curry, czosnek, cebulę i imbir. Dodać kalafiora, mleczko kokosowe, bulion, przyprawę curry, sól, pieprz oraz sos sojowy.
Wymieszać, przykryć i dusić pod przykryciem kilkanaście minut – kalafior ma być al dente.
Po tym czasie dodać cukinię i cieciorkę i dusić kilka minut.
Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ugotowanym ryżem i świeżą kolendrą (lub inną zieleniną: szczypiorkiem lub natką pietruszki).
Wartości odżywcze dla 1 porcji:
- Wartość energetyczna: 500 kcal
- Białko: 16,21 g
- Tłuszcz: 12,44 g
- Węglowodany ogółem: 84,35 g
- Błonnik pokarmowy: 12,56 g
- Ładunek glikemiczny (ŁG): średni = 19
II obiad w 15 minut z niskim IG – Makaron ze szpinakiem, lazurem i suszonymi pomidorami

Składniki na 1 porcję:
- 1/2 cebuli
- 50 g świeżego szpinaku w liściach
- 2 ząbki czosnku
- 60 g makaronu penne pełnoziarnistego
- 8 ml oleju rzepakowego
- 40 g pomidorów suszonych w oleju
- 30 g sera pleśniowego lazur
- przyprawy: sól, pieprz, płatki chili
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente i odcedzić (zostawić około 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu).
W czasie gotowania makaronu na patelni na oleju z suszonych pomidorów (zamiast rzepakowego z przepisu) zrumienić pokrojony w plasterki czosnek i posiekaną cebulę. Dodać pokrojone na kawałeczki suszone pomidory, grubo pokrojony szpinak i ser. Wymieszać. Smażyć przez około 2 minuty, co chwilę mieszając.
Dodać makaron i część wody z gotowania makaronu (tyle, aby danie nie było za suche i aby powstał sos z sera i wody). Chwilę podsmażyć mieszając.
Doprawić do smaku płatkami chili, świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą.

Wartości odżywcze dla 1 porcji:
- Wartość energetyczna: 500 kcal
- Białko: 18,34 g
- Tłuszcz: 24,63 g
- Węglowodany ogółem: 57,47 g
- Błonnik pokarmowy: 10,63 g
- Ładunek glikemiczny (ŁG): średni = 16,9
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz też na moim INSTAGRAMIE.