2 przepisy na obiad w 15 minut – bez mięsa i ryb, z niskim IG

Obiad w 15 minut z niskim IG? zaręczam Ci, że to możliwe. Nie musisz godzinami stać przy garach, żeby jeść pysznie i zdrowo. Wystarczy chwila i cieszysz się pysznym posiłkiem. Spróbuj moich 2 propozycji i daj znać w komentarzu czy Ci smakowały.

2 przepisy w 15 minut z niskim IG

Obiad w 15 minut z niskim IG to super propozycja dla osób mocno zapracowanych, które nie mają czasu na długie gotowanie. Jeśli jesteś jedną z takich osób, chcesz schudnąć i potrzebujesz więcej szybkich przepisów to zobacz Zestaw Diet dla zapracowanych z niskim IG. Posiłki w obu jadłospisach są proste i szybkie do zrobienia, ale jednocześnie pyszne i zróżnicowane. To na pewno ułatwi Ci osiągniecie celu i utrzymanie diety przy zabieganym trybie życia.

Dieta z niskim IG

I obiad w 15 minut z niskim IG – Szybkie curry z kalafiorem i cieciorką

2 przepisy w 15 minut z niskim IG - Szybkie curry z kalafiorem
Szybkie curry z kalafiorem i cieciorką

Składniki na 1 porcję:

  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 30 g cebuli
  • 80 g ciecierzycy konserwowej (słoik, puszka)
  • 100 g cukinii
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g kalafiora
  • 30 g korzenia imbiru, surowego
  • 30 ml mleczka kokosowego
  • 4 ml oleju rzepakowego
  • 50 g ryżu basmati
  • 5 ml sosu sojowego
  • przyprawy: sól, pieprz, świeża kolendra, 4 g kurkumy mielonej, 1 łyżeczka żółtej pasty curry, 1 łyżeczka przyprawy curry

Sposób przygotowania:

Imbir i czosnek obrać, a następnie drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę. Cukinię w słupki. Kalafiora podzielić na małe różyczki.

Na oleju w większym garnku podsmażyć razem pastę curry, czosnek, cebulę i imbir. Dodać kalafiora, mleczko kokosowe, bulion, przyprawę curry, sól, pieprz oraz sos sojowy.

Wymieszać, przykryć i dusić pod przykryciem kilkanaście minut – kalafior ma być al dente.

Po tym czasie dodać cukinię i cieciorkę i dusić kilka minut.

Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ugotowanym ryżem i świeżą kolendrą (lub inną zieleniną: szczypiorkiem lub natką pietruszki).

Wartości odżywcze dla 1 porcji:

  • Wartość energetyczna: 500 kcal
  • Białko: 16,21 g
  • Tłuszcz: 12,44 g
  • Węglowodany ogółem: 84,35 g
  • Błonnik pokarmowy: 12,56 g
  • Ładunek glikemiczny (ŁG): średni = 19

II obiad w 15 minut z niskim IG – Makaron ze szpinakiem, lazurem i suszonymi pomidorami

2 przepisy w 15 minut z niskim IG - Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i lazurem
Makaron ze szpinakiem, lazurem i suszonymi pomidorami

Składniki na 1 porcję:

  • 1/2 cebuli
  • 50 g świeżego szpinaku w liściach
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 g makaronu penne pełnoziarnistego
  • 8 ml oleju rzepakowego
  • 40 g pomidorów suszonych w oleju
  • 30 g sera pleśniowego lazur
  • przyprawy: sól, pieprz, płatki chili

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować al dente i odcedzić (zostawić około 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu).

W czasie gotowania makaronu na patelni na oleju z suszonych pomidorów (zamiast rzepakowego z przepisu) zrumienić pokrojony w plasterki czosnek i posiekaną cebulę. Dodać pokrojone na kawałeczki suszone pomidory, grubo pokrojony szpinak i ser. Wymieszać. Smażyć przez około 2 minuty, co chwilę mieszając.

Dodać makaron i część wody z gotowania makaronu (tyle, aby danie nie było za suche i aby powstał sos z sera i wody). Chwilę podsmażyć mieszając.

Doprawić do smaku płatkami chili, świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą.

Wartości odżywcze dla 1 porcji:

  • Wartość energetyczna: 500 kcal
  • Białko: 18,34 g
  • Tłuszcz: 24,63 g
  • Węglowodany ogółem: 57,47 g
  • Błonnik pokarmowy: 10,63 g
  • Ładunek glikemiczny (ŁG): średni = 16,9

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz też na moim INSTAGRAMIE.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

>