6 sygnałów, że jesz za dużo białka

Moda na wszystko proteinowe nie ustaje. Z każdej strony słyszysz, że białko to podstawa diety i koniecznie musisz kupować proteinowe batony, proteinowe sery, proteinowe jogurty, dodawać wszędzie odżywki białkowe i tak dalej…Czy to jednak jest koniecznie, aby pokryć Twoje zapotrzebowanie na białko?

za dużo białka

Czy więcej znaczy lepiej? Nie w przypadku białka.

Zbyt wysokie spożycie tego makroskładnika (szczególnie długoterminowo) może powodować szereg nieprzyjemnych objawów, a nawet poważne konsekwencje zdrowotne (takie jak uszkodzenie nerek, osteoporoza czy stłuszczenie wątroby).

Nadmiar białka w diecie może objawiać się problemami trawiennymi (wzdęcia, biegunka/zaparcia), zwiększonym pragnieniem i częstszym oddawaniem moczu, bólami głowy i zmęczeniem, problemami skórnymi (trądzik, przetłuszczanie), wypadaniem włosów, a także obciążeniem nerek i ryzykiem chorób przewlekłych. Aby zmniejszyć ryzyko jedzenia za dużej ilości białka warto zadbać o zbilansowaną dietę i konsultować się dietetykiem w celu dostosowania spożycia białka do indywidualnych potrzeb.

Pomimo, że białko jest ważne w diecie – najważniejszy jest umiar i jego odpowiednia ilość.

1. Brzuch

Czujesz ciągłe wzdęcia, masz zaparcia, a Twój brzuch przypomina balonik i często odczuwasz ból – najpewniej organizm ma problem ze strawieniem i wchłonięciem całego zjadanego przez ciebie białka. Kolejnym powodem wzdęć może być to, że jesz za mało błonnika. Białko go nie zawiera, więc gdy Twoja dieta to głównie ser biały, kurczak, ryby chude czy skyr to konsekwencją mogą być problemy żołądkowe. Kolejnym nieprzyjemnym efektem jedzenia za dużej ilości protein, szczególnie w połączeniu z tłuszczami to nadmierne ilości dwutlenku węgla w jelitach i…gazy.

2. Za dużo białka a nadmierne pragnienie

Ciągle chce Ci się pić i odczuwasz suchość w ustach – nadmiar białka zmusza nerki do cięższej pracy stąd więcej pijesz. Nadmierna spożycie białka może skutkować zwiększonym ryzykiem tworzenia kamieni nerkowych, zwłaszcza jeśli towarzyszy jej niewystarczające spożycie płynów. Długotrwałe przeciążenie nerek może prowadzić do ich uszkodzenia, zwiększając niebezpieczeństwo przewlekłej choroby. Wysoki udział białka w jadłospisie sprzyja również powstawaniu kamicy nerkowej z uwagi na większą ilość wydalania wraz z moczem wapnia, fosforanów oraz moczanów. Nadmierne wydalanie wapnia grozi również zwiększonym ryzykiem rozwoju osteoporozy. Zaburzenia kwasowo-zasadowe sprzyjają chorobom stawów i bólom mięśni.

3. Energia

Brakuje Ci energii – białko to budulec, a nie paliwo. Jeśli jesz go kosztem węglowodanów i tłuszczów to stąd nie masz na nic siły. Brak siły przy zwiększonym spożyciu białka to częsty problem, gdy dieta jest nieprawidłowo zbilansowana (ograniczenia węglowodanów, które są głównym źródłem energii dla mózgu i mięśni. Nadmiar białka może prowadzić do zmęczenia, ponieważ organizm wykorzystuje je jako źródło energii, obciążając nerki i powodując niedobory innych składników odżywczych, takich jak witaminy.

4. Brak efektów odchudzania – za dużo białka

Waga stoi w miejscu pomimo? Nadmiar białka może hamować efekty odchudzania, ponieważ białko w za dużej ilości spowoduje nadwyżkę kaloryczną i tycie. Mamy tu także do czynienia pewnym psychologicznym aspektem – często się słyszy, że białko odchudza więc nie masz powodu nie zjeść kolejnego serka wiejskiego, tuńczyka z puszki czy piersi z kurczaka. A to oprócz kalorii może także obciążać narządy wewnętrzne. Nadmiar protein zmusza nerki i wątrobę do intensywniejszej pracy przy przetwarzaniu nadwyżek, co może prowadzić do zaburzeń metabolicznych. 

5. Cera

za dużo białka

Nadmiar białka, a szczególnie białek mleka (serwatka, kazeina) może zwiększać produkcję sebum prowadząc do przetłuszczania się skóry, powstawania zaskórników, krost i stanów zapalnych (trądzikowych). Mięso (nadmiar), szczególnie czerwone powoduje stany zapalne, co przekłada się na pogorszenie kondycji skóry, szybsze jej starzenie się i pojawianie zmarszczek.

6. Zapach z ust

Masz nieprzyjemny zapach z ust i bóle głowy – to z powodu zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej.

Jeśli występują u Ciebie powyższe objawy (jeden lub więcej) to najprawdopodobniej przesadzasz z ilością białka w swojej diecie kosztem innych makroskładników. Zmień to, aby nie narażać się na poważne choroby. Sprawdź moją najnowszą Dietę z niskim IG wysokobiałkową „więcej warzyw”, która jest odpowiednio zbilansowana pod względem białka tłuszczu i węglowodanów.

Śledź mnie również na INSTAGRAMIE

Dodaj komentarz

>