Bajgle śniadaniowe – wersja pszenna i pełnoziarnista
Te bajgle śniadaniowe to niebo. Przepis jest mega prosty. Nie trzeba ich gotować jak tych klasycznych, ale i tak są genialne w smaku. Można je zrobić w wersji klasycznej z mąki pszennej lub wersję ze średnim indeksem glikemicznym z mąki pszennej pełnoziarnistej.
Mi osobiście smakują obie wersje, choć nie ukrywam, że klasyczne ze zwykłej mąki bardziej przypominają oryginał.
Poniżej przedstawiam 2 wersje przepisów na bajgle śniadaniowe – dla bajgli z mąki pszennej i pszennej pełnoziarnistej.
Te drugie mają odrobinę więcej wody w przepisie i zamiast syropu klonowego mają erytrytol.
Bajgle pełnoziarniste są też mniejsze – zależało mi na odpowiednim przepisie dla osób z insulinoopornością, a dzieląc ciasto na 6 niestety ładunek glikemiczny (mimo użytej dozwolonej mąki) jest wysoki.
Dlatego nie zawsze dozwolone produkty będą miały niski ładunek glikemiczny – oprócz indeksu bardzo ważna jest ilość danego produktu.
Dieta w insulinooporności – co jeść i jak komponować posiłki?
Jeśli nie znasz zasad komponowania posiłków w insulinooporności i nie wiesz co to jest indeks i ładunek glikemiczny zachęcam do przeczytania mojego artykułu na temat diety w insulinooporności: https://zdrowadieta.info.pl/dieta-w-insulinoopornosci-oraz-darmowy-jadlospis-z-niskim-ig-iii-czesc/
Możesz również pobrać przykładowy jadłospis z niskim indeksem i ładunkiem glikemicznym zapisując się do mojego newslettera.
Składniki na 6 bajgli pszennych:
- 500 g mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży
- 300 ml ciepłej wody
- 3 łyżki oliwy
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka cukru lub słodzika (erytrytol)
- do smarowania ciasta – syrop klonowy i woda po 1 łyżeczce + sezam
Składniki na 8 bajgli pszennych pełnoziarnistych:
- 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 7 g suchych drożdży
- 310 ml ciepłej wody
- 3 łyżki oliwy
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka cukru lub słodzika (erytrytol)
- do smarowania ciasta: erytrytol i woda + sezam
Sposób przygotowania – bajgle śniadaniowe pszenne i pełnoziarniste
Sposób przygotowania dla obu rodzajów bajgli są prawie identyczne. Jedyna drobna różnica to długość wyrastania ciasta – potrzebujemy trochę więcej czasu przy mące pszennej pełnoziarnistej.
Sposób przygotowania:
Do miski wsypać wszystkie składniki na ciasto i wyrobić hakiem robota planetarnego lub zagniatać rękę. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Ciasto wyjąć na stolnicę wysypaną mąką.
Podzielić je na 6 części w przypadku bajgli z mąki pszennej, a na 8 części – pszennej pełnoziarnistej.
Każdą rolować w dłoniach w długi cienki wałek. Składać go na pół, a następnie zaplatać jak w warkocz. Zlepić końce warkocza.
Bajgle układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko oprószonej mąką. Przykryć je czystą ściereczką i zostawić na drugie rośnięcie na około 30 minut.
UWAGA: przy mące pszennej pełnoziarnistej zostawić bajgle na dłuższe wyrastanie – około godziny.
Syrop klonowy wymieszać z wodą, posmarować nim bajgle i obsypać sezamem.
W przypadku bajgli pełnoziarnistych należy rozpuścić erytrytol z wodą i tym roztworem posmarować bajgle.
Piec w 200 stopniach C góra – dół około 25 minut.
Chwilę wystudzić na kratce.
Bajgle śniadaniowe pszenne – wartości odżywcze dla 1 bajgla
- kalorie – 337 kcal
- białko – 18 g
- tłuszcze – 6,8 g
- węglowodany – 68 g
- błonnik – 1,94 g
- ładunek glikemiczny (ŁG) – wysoki = 50,3
Bajgle śniadaniowe pszenne pełnoziarniste – wartości odżywcze dla 1 bajgla
- kalorie – 250 kcal
- białko – 9,3 g
- tłuszcze – 5,3 g
- węglowodany – 42,3 g
- błonnik – 6,8 g
- ładunek glikemiczny (ŁG) – średni = 18,3
Pomysły na kanapki z bajgli
Z czym jeść bajgle? Mi smakują zarówno na ostro, jak i na słodko.
Uwielbiam bajgle z serkiem chrzanowym, łososiem wędzonym i piklowaną cebulką.
Albo z omletem po japońsku, ogórkiem i zieleniną.
Na słodko z domowym dżemem lub miodem też nie pogardzę.
Można też wykorzystać przeróżne pasty na kanapki – np. hummus z pikantną nutą, na który znajdziesz przepis na mojej stronie pod adresem: https://zdrowadieta.info.pl/hummus-z-pikantna-nuta/
Inne pomysły na pasty do pieczywa znajdziesz na moim Instagramie: https://www.instagram.com/p/CEzQ9HFH3BV/?igshid=1k8vy07zygekw