Błyskawiczna czekoladowa babeczka
Błyskawiczna czekoladowa babeczka to jedno z dań z mojej gotowej Diety zimowej z niskim IG. Nazwa nie jest na wyrost – przygotowanie tego deseru zajmuje nie więcej niż 10 minut. Pomimo, że robi się ją tylko chwilę to smakuje jak najlepsze brownie z kawałkami czekolady, a nie ma w składzie ani tłuszczu, ani mąki. Jest naprawdę przepyszna!
Błyskawiczna czekoladowa babeczka to tzw. mug cake czyli ekspresowe ciastko z kubka. Można znaleźć wiele jego wersji: cytrynowe, z masłem orzechowym, z mąką, mlekiem i wieloma innymi dodatkami.
Moja wersja bez mąki i z lekko zielonym bananem i erytrolem świetnie nadaje się jako deser na diecie czy przy insulinooporności lub cukrzycy. Samo ciastko ma tylko 4 składniki więc każdy bez problemu poradzi sobie z jego przygotowaniem.
Czekoladowa babeczka ma średni ładunek glikemiczny i tylko 400 kalorii na porcję.
Składniki na 1 babeczkę czekoladową:
- 1 banan niedojrzały
- 1 jajko
- 2 łyżki kakao
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- 60 g truskawek/maliny do sosu
- 2 łyżki erytrolu
- 1/3 łyżki masła orzechowego
Przygotowanie:
Banana, jajko, kakao i połowę erytrolu zmiksować. Dodać do masy pokrojoną czekoladę. Przelać do kubka (350 – 400 ml szkło, porcelana) i piec w mikrofali na 900 W przez 3 minuty.
Babeczkę wyjąć na talerz i udekorować sosem truskawkowym/malinowym oraz masłem orzechowym. Błyskawiczna babeczka czekoladowa jest pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno.
Wskazówka: Można też zamienić maliny/truskawki na inne owoce: wiśnie czy borówki.
Błyskawiczna czekoladowa babeczka – wartości odżywcze 1 porcji
- kalorie – 401 kcal
- białko – 13,3 g
- tłuszcze – 17 g
- węglowodany – 66 g
- błonnik – 7,49 g
- ładunek glikemiczny (ŁG) – średni = 14
Inne moje przepisy znajdziesz też na moim profilu na INSTAGRAMIE.
Czy babeczkę można upiec jakoś inaczej? Nie mam mikrofali…
Nie mam pojęcia, nie próbowałam inaczej. Podejrzewam, że można podjąć próbę w piekarniku, około 15 minut, ale za efekt nie ręczę.