Błyskawiczna czekoladowa babeczka

Błyskawiczna czekoladowa babeczka to jedno z dań z mojej gotowej Diety zimowej z niskim IG. Nazwa nie jest na wyrost – przygotowanie tego deseru zajmuje nie więcej niż 10 minut. Pomimo, że robi się ją tylko chwilę to smakuje jak najlepsze brownie z kawałkami czekolady, a nie ma w składzie ani tłuszczu, ani mąki. Jest naprawdę przepyszna!

Błyskawiczna babeczka czekoladowa

Błyskawiczna czekoladowa babeczka to tzw. mug cake czyli ekspresowe ciastko z kubka. Można znaleźć wiele jego wersji: cytrynowe, z masłem orzechowym, z mąką, mlekiem i wieloma innymi dodatkami.

Moja wersja bez mąki i z lekko zielonym bananem i erytrolem świetnie nadaje się jako deser na diecie czy przy insulinooporności lub cukrzycy. Samo ciastko ma tylko 4 składniki więc każdy bez problemu poradzi sobie z jego przygotowaniem.

Czekoladowa babeczka ma średni ładunek glikemiczny i tylko 400 kalorii na porcję.

Składniki na 1 babeczkę czekoladową:

  • 1 banan niedojrzały
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kakao
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • 60 g truskawek/maliny do sosu
  • 2 łyżki erytrolu
  • 1/3 łyżki masła orzechowego
Dieta zimowa

Przygotowanie:

Banana, jajko, kakao i połowę erytrolu zmiksować. Dodać do masy pokrojoną czekoladę. Przelać do kubka (350 – 400 ml szkło, porcelana) i piec w mikrofali na 900 W przez 3 minuty.

Babeczkę wyjąć na talerz i udekorować sosem truskawkowym/malinowym oraz masłem orzechowym. Błyskawiczna babeczka czekoladowa jest pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno.

Wskazówka: Można też zamienić maliny/truskawki na inne owoce: wiśnie czy borówki.

Błyskawiczna czekoladowa babeczka – wartości odżywcze 1 porcji 

  • kalorie – 401 kcal
  • białko – 13,3 g
  • tłuszcze – 17 g
  • węglowodany – 66 g
  • błonnik – 7,49 g
  • ładunek glikemiczny (ŁG) – średni = 14

Inne moje przepisy znajdziesz też na moim profilu na INSTAGRAMIE.

2 odpowiedzi na “Błyskawiczna czekoladowa babeczka”

  1. Katarzyna pisze:

    Czy babeczkę można upiec jakoś inaczej? Nie mam mikrofali…

    • Katarzyna Kuśmierska pisze:

      Nie mam pojęcia, nie próbowałam inaczej. Podejrzewam, że można podjąć próbę w piekarniku, około 15 minut, ale za efekt nie ręczę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Moja strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim mogę indywidualnie dostosować stronę do Twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Akceptując ciasteczka – akceptujesz regulamin sklepu. [cookies] [regulamin]

>