Brownie z fasoli – fit deser bez cukru i mąki

Lubisz słodycze, ale niekonicznie możesz jeść desery z białym cukrem czy mąką? No to musisz koniecznie zrobić moje brownie z fasoli. Jest mocno czekoladowe, mięciutkie i wilgotne. Do tego nie zawiera grama cukru ani mąki. Jeden kawałek to tylko 141 kcal i niski ładunek glikemiczny (ŁG) więc ciasto idealne dla insulinoopornych i cukrzyków.

brownie z fasoli bez cukru

Do brownie z fasoli przymierzałam się parę razy. Robiłam kilka razy fit desery – niestety większość to nie było TO. Generalnie wolę zjeść normalny kawałek zwykłego ciasta raz na jakiś czas niż zamienniki, po których i tak dalej mam ochotę na słodycze. No i tak mijały tygodnie, czerwona fasola stała w spiżarce na półce, a ja się zastanawiałam się czy robić to brownie z fasoli czy nie. Jednak wczorajszej soboty, z uwagi na brak czegokolwiek do kawy zdecydowałam się go zrobić. Efekt – przerósł moje oczekiwania.

Brownie z fasoli – Składniki na ciasto (13 porcji)

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 banany
  • 3/4 szklanki erytrytolu
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Brownie z fasoli – Składniki na polewę

  • 50 g czekolady gorzkiej minimum 60% kakao
  • 2-3 łyżki mleka 2% tłuszczu

Brownie z fasoli – Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Fasolę bardzo dokładnie opłukać. Następnie miksować z pozostałymi składnikami ciasta przez około 5 minut. Masa musi być idealnie gładka, w innym wypadku ciasto może się kruszyć. Następnie ciasto wlać do prostokątnej foremki (28 cm x 18 cm) i piec przez około 50 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Następnie polać polewą czekoladową i odstawić do lodówki do kilka godzin.

Polewa czekoladowa – Przepis

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i wrzucić do miseczki lub głębokiego talerza. Dodać mleko. Roztopić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Jeszcze ciepłą polewać ciasto.

Wartości odżywcze (1 kawałek)

  • Kalorie – 141 kcal
  • Białko – 7,06 g
  • Tłuszcz – 5,46 g
  • Węglowodany – 21 g
  • ŁG (ładunek glikemiczny) – 3,53

Jeśli interesują Cię podobne przepisy na fit ciasta czy desery polecam też zrobić Malinowy sernik na zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Moja strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim mogę indywidualnie dostosować stronę do Twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Akceptując ciasteczka – akceptujesz regulamin sklepu. [cookies] [regulamin]

>