Brownie z fasoli – fit deser bez cukru i mąki
Lubisz słodycze, ale niekonicznie możesz jeść desery z białym cukrem czy mąką? No to musisz koniecznie zrobić moje brownie z fasoli. Jest mocno czekoladowe, mięciutkie i wilgotne. Do tego nie zawiera grama cukru ani mąki. Jeden kawałek to tylko 141 kcal i niski ładunek glikemiczny (ŁG) więc ciasto idealne dla insulinoopornych i cukrzyków.
Do brownie z fasoli przymierzałam się parę razy. Robiłam kilka razy fit desery – niestety większość to nie było TO. Generalnie wolę zjeść normalny kawałek zwykłego ciasta raz na jakiś czas niż zamienniki, po których i tak dalej mam ochotę na słodycze. No i tak mijały tygodnie, czerwona fasola stała w spiżarce na półce, a ja się zastanawiałam się czy robić to brownie z fasoli czy nie. Jednak wczorajszej soboty, z uwagi na brak czegokolwiek do kawy zdecydowałam się go zrobić. Efekt – przerósł moje oczekiwania.
Brownie z fasoli – Składniki na ciasto (13 porcji)
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 2 banany
- 3/4 szklanki erytrytolu
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 4 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Brownie z fasoli – składniki na polewę:
- 50 g czekolady gorzkiej minimum 60% kakao
- 2-3 łyżki mleka 2% tłuszczu
Brownie z fasoli – sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Fasolę bardzo dokładnie opłukać. Następnie miksować z pozostałymi składnikami ciasta przez około 5 minut. Masa musi być idealnie gładka, w innym wypadku ciasto może się kruszyć. Następnie ciasto wlać do prostokątnej foremki (28 cm x 18 cm) i piec przez około 50 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Następnie polać polewą czekoladową i odstawić do lodówki do kilka godzin.
Polewa czekoladowa – przepis
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i wrzucić do miseczki lub głębokiego talerza. Dodać mleko. Roztopić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Jeszcze ciepłą polewać ciasto.
Wartości odżywcze (1 kawałek)
- Kalorie – 141 kcal
- Białko – 7,06 g
- Tłuszcz – 5,46 g
- Węglowodany – 21 g
- ŁG (ładunek glikemiczny) – 3,53
Jeśli interesują Cię podobne przepisy na fit ciasta czy desery polecam też zrobić Malinowy sernik na zimno.
Witam,
czy czerwona fasole mogę zamienić biała która mam pod dostatkiem ? 🙂
Nie próbowałam tego brownie z białą fasolą, ale pewnie by też wyszło choć może mieć inny kolor, jaśniejszy 😉 Spróbuj i daj znać 🙂
Dzień dobry. W jakiej temperaturze należy piec to ciasto?
180 stopni C – jest podane w przepisie – proszę zajrzeć do „Sposobu przygotowania” w treści wpisu.
Witam.
Ile gram ma puszka fasoli ?
Ja użyłam standardowej puszki fasoli, która miała 400 g (masa po odsączeniu 220 g).
Pyszne . Tylko w moim piekarniku piecze się trochę dłużej niż 50 minut ( około 1 h i 5 minut)
Super, że smakowało 🙂 I z tym pieczeniem bardzo możliwe, bo mój piekarnik piecze zazwyczaj szybciej 😉
Po 20 minutach ciasto się przypaliło….
Hmm..dziwne, piekłam kilka razy i zawsze wychodziło idealne. Może to kwestia piekarnika? Trzeba zmniejszyć temperaturę i piec trochę krócej? Ja już swój znam i muszę modyfikować czas pieczenia w wielu przepisach.
Czy mogę upiec w małych foremkach do muffinek tylko tak się zastanawiam ile piec
Na pewno można zrobić to brownie w muffinkowych foremkach, ale wtedy mogą wyjść odrobinę bardziej suche. Co do czasu pieczenia to myślę, że spróbowałabym około 20 minut, i wtedy sprawdzić patyczkiem czy w środku nie są surowe.
Witam
CZy mozna pominac banany ?
Nie próbowałam więc nie wiem czy bez nich wyjdzie.
Jak ma wygłądać upieczone ciasto? Czy tutaj też jest zasada pieczenia „do suchego patyczka”? Bo włożyłam do piekarnika, i widzę że po 30 min wygłąda na upieczone, ale nie jestem pewna.
Brownie nie pieczemy do suchego patyczka, bo to jest z zasady wilgotne ciasto. Ja piekłam 50 minut (przy proporcjach i wielkości blachy z przepisu) i było idealne. Ale… każdy piekarnik jest inny więc może i po 30 minutach jest już OK?
Ile waży jeden tu wspomniany kawałek – ważne dla mnie do obliczenia insuliny – czy to 100g?
Niestety nie wiem ile waży 1 kawałek, ale ma 21 g węglowodanów.
Niby na jakiej podstawie można twierdzić że jeden kawałek ma 21g węglowodanów nie wiedząc ile waży tenże kawałek. Dla jednego kawałek to 50 g, inny znowuż 75g czy też 115g, więc wynika z tego że każdy kawałek ma podaną wartość 21g. kompletna bzdura. W mojej opinii jest to bardzo ważne podać wagę wspomnianego kawałka, gdyż osoby zależne od insuliny muszą wiedzieć ile mogą sobie pozwolić na spożycie danego produktu
Na takiej podstawie, że podaję przepis na całe ciasto i ilość RÓWNYCH porcji (zgodnie z wyliczeniami programu dietetycznego). Całe ciasto ma 273 g węglowodanów czyli 1 kawałek /porcja/ ma 21 g węglowodanów.
Jeśli ktoś bardzo chce może upiec to brownie, zważyć go, podzielić na 13 i wyjdzie waga 1 kawałka. Tylko nie do końca rozumiem po co? Współpracuję z wieloma osobami z cukrzycą i w zupełności im wystarcza jak podaję im ilość WW i WBT w porcji, a nie wagę potrawy.
Ciasto extra. Brownie z fasoli jest niesamowite w smaku, pożywne i zdrowe.
Robię z białą fasolą i jest super
Po 50 minutach lejące w środku, zawsze tak mam z pieczeniem w keksówce babek itp ciast. Co zrobić żeby środek się upiekł na równi z resztą ciasta? Może naciąć wzdłuż?
Na ile kawałków kroisz całość?
To zależy w jakiej formie piekę i ile osób będzie jadło 🙂
Ile mniej więcej ważą te 2 banany które Pani użyła? Ja mam wielkoludy, a jednak jest różnica miedzy 2 maluchami a 2 wielkimi haha
No to fakt 🙂 Ja miałam średnie banany po około 120 g na sztukę (bez skórki).