Brownie z fasoli – fit deser bez cukru i mąki

Lubisz słodycze, ale niekonicznie możesz jeść desery z białym cukrem czy mąką? No to musisz koniecznie zrobić moje brownie z fasoli. Jest mocno czekoladowe, mięciutkie i wilgotne. Do tego nie zawiera grama cukru ani mąki. Jeden kawałek to tylko 141 kcal i niski ładunek glikemiczny (ŁG) więc ciasto idealne dla insulinoopornych i cukrzyków.

brownie z fasoli bez cukru

Do brownie z fasoli przymierzałam się parę razy. Robiłam kilka razy fit desery – niestety większość to nie było TO. Generalnie wolę zjeść normalny kawałek zwykłego ciasta raz na jakiś czas niż zamienniki, po których i tak dalej mam ochotę na słodycze. No i tak mijały tygodnie, czerwona fasola stała w spiżarce na półce, a ja się zastanawiałam się czy robić to brownie z fasoli czy nie. Jednak wczorajszej soboty, z uwagi na brak czegokolwiek do kawy zdecydowałam się go zrobić. Efekt – przerósł moje oczekiwania.

Dieta z niskim IG dla zapracowanych

Brownie z fasoli – Składniki na ciasto (13 porcji)

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 banany
  • 3/4 szklanki erytrytolu
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Brownie z fasoli – Składniki na polewę

  • 50 g czekolady gorzkiej minimum 60% kakao
  • 2-3 łyżki mleka 2% tłuszczu

Brownie z fasoli – Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Fasolę bardzo dokładnie opłukać. Następnie miksować z pozostałymi składnikami ciasta przez około 5 minut. Masa musi być idealnie gładka, w innym wypadku ciasto może się kruszyć. Następnie ciasto wlać do prostokątnej foremki (28 cm x 18 cm) i piec przez około 50 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Następnie polać polewą czekoladową i odstawić do lodówki do kilka godzin.

Polewa czekoladowa – Przepis

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i wrzucić do miseczki lub głębokiego talerza. Dodać mleko. Roztopić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Jeszcze ciepłą polewać ciasto.

Wartości odżywcze (1 kawałek)

  • Kalorie – 141 kcal
  • Białko – 7,06 g
  • Tłuszcz – 5,46 g
  • Węglowodany – 21 g
  • ŁG (ładunek glikemiczny) – 3,53

Jeśli interesują Cię podobne przepisy na fit ciasta czy desery polecam też zrobić Malinowy sernik na zimno.

4 odpowiedzi na “Brownie z fasoli – fit deser bez cukru i mąki”

  1. Siwwa pisze:

    Witam,
    czy czerwona fasole mogę zamienić biała która mam pod dostatkiem ? 🙂

    • Katarzyna Kuśmierska pisze:

      Nie próbowałam tego brownie z białą fasolą, ale pewnie by też wyszło choć może mieć inny kolor, jaśniejszy 😉 Spróbuj i daj znać 🙂

  2. Ania pisze:

    Dzień dobry. W jakiej temperaturze należy piec to ciasto?

    • Katarzyna Kuśmierska pisze:

      180 stopni C – jest podane w przepisie – proszę zajrzeć do „Sposobu przygotowania” w treści wpisu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Moja strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim mogę indywidualnie dostosować stronę do Twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Akceptując ciasteczka – akceptujesz regulamin sklepu. [cookies] [regulamin]

>