Brownie z fasoli – fit deser bez cukru i mąki
Lubisz słodycze, ale niekonicznie możesz jeść desery z białym cukrem czy mąką? No to musisz koniecznie zrobić moje brownie z fasoli. Jest mocno czekoladowe, mięciutkie i wilgotne. Do tego nie zawiera grama cukru ani mąki. Jeden kawałek to tylko 141 kcal i niski ładunek glikemiczny (ŁG) więc ciasto idealne dla insulinoopornych i cukrzyków.

Do brownie z fasoli przymierzałam się parę razy. Robiłam kilka razy fit desery – niestety większość to nie było TO. Generalnie wolę zjeść normalny kawałek zwykłego ciasta raz na jakiś czas niż zamienniki, po których i tak dalej mam ochotę na słodycze. No i tak mijały tygodnie, czerwona fasola stała w spiżarce na półce, a ja się zastanawiałam się czy robić to brownie z fasoli czy nie. Jednak wczorajszej soboty, z uwagi na brak czegokolwiek do kawy zdecydowałam się go zrobić. Efekt – przerósł moje oczekiwania.
Brownie z fasoli – Składniki na ciasto (13 porcji)
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 2 banany
- 3/4 szklanki erytrytolu
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 4 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Brownie z fasoli – Składniki na polewę
- 50 g czekolady gorzkiej minimum 60% kakao
- 2-3 łyżki mleka 2% tłuszczu
Brownie z fasoli – Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Fasolę bardzo dokładnie opłukać. Następnie miksować z pozostałymi składnikami ciasta przez około 5 minut. Masa musi być idealnie gładka, w innym wypadku ciasto może się kruszyć. Następnie ciasto wlać do prostokątnej foremki (28 cm x 18 cm) i piec przez około 50 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Następnie polać polewą czekoladową i odstawić do lodówki do kilka godzin.
Polewa czekoladowa – Przepis
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i wrzucić do miseczki lub głębokiego talerza. Dodać mleko. Roztopić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Jeszcze ciepłą polewać ciasto.
Wartości odżywcze (1 kawałek)
- Kalorie – 141 kcal
- Białko – 7,06 g
- Tłuszcz – 5,46 g
- Węglowodany – 21 g
- ŁG (ładunek glikemiczny) – 3,53
Jeśli interesują Cię podobne przepisy na fit ciasta czy desery polecam też zrobić Malinowy sernik na zimno.
Witam,
czy czerwona fasole mogę zamienić biała która mam pod dostatkiem ? 🙂
Nie próbowałam tego brownie z białą fasolą, ale pewnie by też wyszło choć może mieć inny kolor, jaśniejszy 😉 Spróbuj i daj znać 🙂
Dzień dobry. W jakiej temperaturze należy piec to ciasto?
180 stopni C – jest podane w przepisie – proszę zajrzeć do „Sposobu przygotowania” w treści wpisu.
Witam.
Ile gram ma puszka fasoli ?
Ja użyłam standardowej puszki fasoli, która miała 400 g (masa po odsączeniu 220 g).
Pyszne . Tylko w moim piekarniku piecze się trochę dłużej niż 50 minut ( około 1 h i 5 minut)
Super, że smakowało 🙂 I z tym pieczeniem bardzo możliwe, bo mój piekarnik piecze zazwyczaj szybciej 😉
Po 20 minutach ciasto się przypaliło….
Hmm..dziwne, piekłam kilka razy i zawsze wychodziło idealne. Może to kwestia piekarnika? Trzeba zmniejszyć temperaturę i piec trochę krócej? Ja już swój znam i muszę modyfikować czas pieczenia w wielu przepisach.
Czy mogę upiec w małych foremkach do muffinek tylko tak się zastanawiam ile piec
Na pewno można zrobić to brownie w muffinkowych foremkach, ale wtedy mogą wyjść odrobinę bardziej suche. Co do czasu pieczenia to myślę, że spróbowałabym około 20 minut, i wtedy sprawdzić patyczkiem czy w środku nie są surowe.
Witam
CZy mozna pominac banany ?
Nie próbowałam więc nie wiem czy bez nich wyjdzie.
Jak ma wygłądać upieczone ciasto? Czy tutaj też jest zasada pieczenia „do suchego patyczka”? Bo włożyłam do piekarnika, i widzę że po 30 min wygłąda na upieczone, ale nie jestem pewna.
Brownie nie pieczemy do suchego patyczka, bo to jest z zasady wilgotne ciasto. Ja piekłam 50 minut (przy proporcjach i wielkości blachy z przepisu) i było idealne. Ale… każdy piekarnik jest inny więc może i po 30 minutach jest już OK?