Burgery rybne z komosą ryżową – fit pomysł na obiad

Burgery rybne z komosą ryżową to trochę dzieło przypadku. Nie lubię marnować jedzenia, a w lodowce miałam trochę komosy ryżowej z obiadu z dnia poprzedniego. Kupiłam też pstrąga łososiowego w Lidlu na promocji – jest od jakiegoś czasu taka akcja, że jak zbliża się koniec daty ważności jakiegoś produktu sklep obniża cenę o 50 %. Uważam, że to świetny pomysł, bo po pierwsze nie marnuje się jedzenie, a po drugie można mniej wydać na zakupy.

burgery rybne z komosą ryżową

Tym sposobem wpadłam na pomysł, że zrobię burgery rybne z komosą ryżową. Na początku burgery miałam smażyć na patelni, jednak mamy lato więc wylądowały na grillu.

Poniżej podaję przepis na 7 średnich burgerów. Mój filet z pstrąga miał 680 g, ale po odkrojeniu skóry zostało trochę ponad 600 g.

Burgery rybne z komosą ryżową – składniki na 7 sztuk

  • pstrąg łososiowy – 600 g (1 średni filet już bez skóry)
  • komosa ryżowa – 1/4 szklanki (3 łyżki)
  • cebula – 1 sztuka
  • czosnek – 3 ząbki
  • jajko – 1 sztuka
  • natka pietruszki – 3 łyżeczki
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Burgery rybne z komosą ryżową – sposób przygotowania

Komosę ryżową ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i wystudzić.

Cebulę i czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na oliwie aż się lekko zeszkli. Mięso ryby oddzielić od skóry, pokroić w większą kostkę. Warzywa i rybę zmielić w maszynce do mięsa – najpierw cebulę z czosnkiem, a później rybę. Do masy rybnej dodać komosę ryżową, jajko, natkę pietruszki i przyprawy. Dokładnie wymieszać.

Burgery grillować po kilka minut z każdej strony aż masa się zetnie. Ja mam grila gazowego i gładką płytę żeliwną, ale na zwykłym grillu najlepiej użyć tacki aluminiowej. Można również usmażyć burgery na patelni z odrobiną oliwy.

Burgery rybne z komosą ryżową – wartość energetyczna

Taka propozycja dania z ryby jest fajną alternatywą dla klasycznych mięsnych burgerów. Zawiera mało kalorii i ma niski ładunek glikemiczny. (ŁG). Do tego zawiera sporo białka (z pstrąga łososiowego i kosmosy ryżowej) oraz niezbędnych kwasów omega-3.

1 burger to:

  • kalorie – 184 kcal
  • białko – 18 g
  • tłuszcze – 10,72 g
  • węglowodany – 4,3 g
  • błonnik – 0,67 g
  • ładunek glikemiczny (ŁG) – niski = 1,19

Burgery rybne z pstrąga – dodatki

Z czym jeść burgery? Można zjeść w bułce z warzywami i sosem czosnkowym. Trochę bardziej egzotycznie będzie z guacamole, na które przepis znajdziecie na moim Instagramie pod linkiem ponieżej:

https://www.instagram.com/p/BvB3pUjDS3A/?utm_source=ig_web_copy_link

guacamole

Pyszny zestaw to również burger i frytki z warzyw z mojego przepisu ze strony:

https://zdrowadieta.info.pl/pieczone-frytki-warzywne-z-sosem-czosnkowym/

frytki z warzyw

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

>