Burgery rybne z komosą ryżową – fit pomysł na obiad
Burgery rybne z komosą ryżową to trochę dzieło przypadku. Nie lubię marnować jedzenia, a w lodowce miałam trochę komosy ryżowej z obiadu z dnia poprzedniego. Kupiłam też pstrąga łososiowego w Lidlu na promocji – jest od jakiegoś czasu taka akcja, że jak zbliża się koniec daty ważności jakiegoś produktu sklep obniża cenę o 50 %. Uważam, że to świetny pomysł, bo po pierwsze nie marnuje się jedzenie, a po drugie można mniej wydać na zakupy.
Tym sposobem wpadłam na pomysł, że zrobię burgery rybne z komosą ryżową. Na początku burgery miałam smażyć na patelni, jednak mamy lato więc wylądowały na grillu.
Poniżej podaję przepis na 7 średnich burgerów. Mój filet z pstrąga miał 680 g, ale po odkrojeniu skóry zostało trochę ponad 600 g.
Burgery rybne z komosą ryżową – składniki na 7 sztuk
- pstrąg łososiowy – 600 g (1 średni filet już bez skóry)
- komosa ryżowa – 1/4 szklanki (3 łyżki)
- cebula – 1 sztuka
- czosnek – 3 ząbki
- jajko – 1 sztuka
- natka pietruszki – 3 łyżeczki
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Burgery rybne z komosą ryżową – sposób przygotowania
Komosę ryżową ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i wystudzić.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na oliwie aż się lekko zeszkli. Mięso ryby oddzielić od skóry, pokroić w większą kostkę. Warzywa i rybę zmielić w maszynce do mięsa – najpierw cebulę z czosnkiem, a później rybę. Do masy rybnej dodać komosę ryżową, jajko, natkę pietruszki i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Burgery grillować po kilka minut z każdej strony aż masa się zetnie. Ja mam grila gazowego i gładką płytę żeliwną, ale na zwykłym grillu najlepiej użyć tacki aluminiowej. Można również usmażyć burgery na patelni z odrobiną oliwy.
Burgery rybne z komosą ryżową – wartość energetyczna
Taka propozycja dania z ryby jest fajną alternatywą dla klasycznych mięsnych burgerów. Zawiera mało kalorii i ma niski ładunek glikemiczny. (ŁG). Do tego zawiera sporo białka (z pstrąga łososiowego i kosmosy ryżowej) oraz niezbędnych kwasów omega-3.
1 burger to:
- kalorie – 184 kcal
- białko – 18 g
- tłuszcze – 10,72 g
- węglowodany – 4,3 g
- błonnik – 0,67 g
- ładunek glikemiczny (ŁG) – niski = 1,19
Burgery rybne z pstrąga – dodatki
Z czym jeść burgery? Można zjeść w bułce z warzywami i sosem czosnkowym. Trochę bardziej egzotycznie będzie z guacamole, na które przepis znajdziecie na moim Instagramie pod linkiem ponieżej:
https://www.instagram.com/p/BvB3pUjDS3A/?utm_source=ig_web_copy_link
Pyszny zestaw to również burger i frytki z warzyw z mojego przepisu ze strony:
https://zdrowadieta.info.pl/pieczone-frytki-warzywne-z-sosem-czosnkowym/