Chleb gryczany z kaszy gryczanej niepalonej – niski IG i bez glutenu

Chleb gryczany z kaszy gryczanej niepalonej to chyba najprostszy chleb bezglutenowy. Trzeba dać mu trochę czasu, ale nie wymaga praktycznie pracy.

Chleb gryczany z kaszy gryczanej niepalonej

Chleb gryczany z kaszy gryczanej niepalonej to idealne pieczywo dla osób, które chcą jeść z niskim IG, ale jednocześnie muszą przestrzegać diety bezglutenowej. Polecam go także moim podopiecznym, które są na diecie low-FODMAP.

Najprostsza wersja chleba to tylko 3 składniki: kasza, woda i sól. Ja dodałam pestki słonecznika, ale możesz je pominąć. Można też dodać inne dodatki: pestki dyni, siemię lniane, ulubione zioła czy suszone pomidory. Chleb nie wymaga dodawania ani drożdży ani zakwasu. Fermentowany chleb bezglutenowy przygotowany tą metodą jest lekkostrawny. W smaku i konsystencji jest trochę zbliżony do chleba żytniego, ale ma delikatny smak kaszy gryczanej.

Chleb gryczany z kaszy gryczanej niepalonej – składniki:

  • 500 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 20 g pestek słonecznika
  • 10 g soli
  • 500 ml wody
śniadanie z niskim IG

Przygotowanie:

Kaszę przepłukać chwilę na sitku, przełożyć do miski i zalać wodą. Odstawić na co najmniej 8 godzin, najlepiej na noc w ciepłe miejsce. Woda musi przykryć kaszę o jakieś 5 cm. Rano wymieszać i uzupełnić wodę, tak by kasza była nią minimalnie przykryta. Odstawić do wieczora.

Wieczorem zmiksować zawartość miski do konsystencji gęstej śmietany. Dodać sól, pestki słonecznika i wymieszać. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia do około 2/3 wysokości blaszki. Blaszkę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.

Rano wstawić do zimnego piekarnika i piec na 180 stopni C (termoobieg) około 50-55 minut (albo góra-dół na 200 stopni C).

Wyjąć z blaszki. Postukać w spód, jeśli wydaje głuchy odgłos, chleb gryczany jest gotowy. Jeśli nie – można chwilę dopiec bez blaszki. Wystudzić na na kratce. Przechowywać w bawełnianej ściereczce nawet do 5 dni.

Wartości odżywcze:

Cały chleb ma 1865 kcal. Przyjęłam, że bochenek to 20 kromek i tak 1 kromka to:

  • Wartość energetyczna: 93 kcal
  • Białko: 3 g
  • Tłuszcz: 1 g
  • Węglowodany ogółem: 16 g
  • Błonnik pokarmowy: 5 g
  • Ładunek glikemiczny (ŁG): niski (7)

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz też na moim INSTAGRAMIE

Możliwość komentowania została wyłączona.

>