Chleb gryczany z kaszy gryczanej niepalonej – niski IG i bez glutenu
Chleb gryczany z kaszy gryczanej niepalonej to chyba najprostszy chleb bezglutenowy. Trzeba dać mu trochę czasu, ale nie wymaga praktycznie pracy.
Chleb gryczany z kaszy gryczanej niepalonej to idealne pieczywo dla osób, które chcą jeść z niskim IG, ale jednocześnie muszą przestrzegać diety bezglutenowej. Polecam go także moim podopiecznym, które są na diecie low-FODMAP.
Najprostsza wersja chleba to tylko 3 składniki: kasza, woda i sól. Ja dodałam pestki słonecznika, ale możesz je pominąć. Można też dodać inne dodatki: pestki dyni, siemię lniane, ulubione zioła czy suszone pomidory. Chleb nie wymaga dodawania ani drożdży ani zakwasu. Fermentowany chleb bezglutenowy przygotowany tą metodą jest lekkostrawny. W smaku i konsystencji jest trochę zbliżony do chleba żytniego, ale ma delikatny smak kaszy gryczanej.
Chleb gryczany z kaszy gryczanej niepalonej – składniki:
- 500 g kaszy gryczanej niepalonej
- 20 g pestek słonecznika
- 10 g soli
- 500 ml wody
Przygotowanie:
Kaszę przepłukać chwilę na sitku, przełożyć do miski i zalać wodą. Odstawić na co najmniej 8 godzin, najlepiej na noc w ciepłe miejsce. Woda musi przykryć kaszę o jakieś 5 cm. Rano wymieszać i uzupełnić wodę, tak by kasza była nią minimalnie przykryta. Odstawić do wieczora.
Wieczorem zmiksować zawartość miski do konsystencji gęstej śmietany. Dodać sól, pestki słonecznika i wymieszać. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia do około 2/3 wysokości blaszki. Blaszkę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.
Rano wstawić do zimnego piekarnika i piec na 180 stopni C (termoobieg) około 50-55 minut (albo góra-dół na 200 stopni C).
Wyjąć z blaszki. Postukać w spód, jeśli wydaje głuchy odgłos, chleb gryczany jest gotowy. Jeśli nie – można chwilę dopiec bez blaszki. Wystudzić na na kratce. Przechowywać w bawełnianej ściereczce nawet do 5 dni.
Wartości odżywcze:
Cały chleb ma 1865 kcal. Przyjęłam, że bochenek to 20 kromek i tak 1 kromka to:
- Wartość energetyczna: 93 kcal
- Białko: 3 g
- Tłuszcz: 1 g
- Węglowodany ogółem: 16 g
- Błonnik pokarmowy: 5 g
- Ładunek glikemiczny (ŁG): niski (7)
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz też na moim INSTAGRAMIE