Chleb z gara – błyskawiczny

Chleb bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Nie potrzeba do wyrabiania robota kuchennego, wystarczy miska i łyżka. Można dodać do środka orzechy, żurawinę lub suszone pomidory. Jest miękki w środku z chrupiącą skórką na zewnątrz.

chleb z gara

Składniki:

  • 10 g (1,5 paczki) suszonych droższy instant
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 530 ml ciepłej wody

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, drożdże i wszystko wymieszać. Następnie wlać wodę i wymieszać łyżką lub hakiem robota kuchennego (ciasto będzie rzadkie).
  2. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
  3. Wyrośnięte ciasto znów wymieszać, aby opadło. Do środka piekarnika wstawić garnek żaroodporny (bez przykrycia) o średnicy około 20 cm. Nagrzać piekarnik na maksymalną temperaturę (około 245 stopni C) i nagrzewać go razem z garnkiem.
  4. Gdy piekarnik (i garnek) będą już bardzo gorące, wlać ciasto z miski do garnka.
  5. Włożyć z powrotem do piekarnika, przykryć i piec przez około 35-40 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika – należy po 30 minutach kontrolować stopień wypieczenia chleba.
  6. Chleb wyjąć z piekarnika i po 10 minutach wyłożyć na kratkę do ostudzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

>