Chleb z gara – błyskawiczny
Chleb bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Nie potrzeba do wyrabiania robota kuchennego, wystarczy miska i łyżka. Można dodać do środka orzechy, żurawinę lub suszone pomidory. Jest miękki w środku z chrupiącą skórką na zewnątrz.

Składniki:
- 10 g (1,5 paczki) suszonych droższy instant
- 600 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 530 ml ciepłej wody
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, drożdże i wszystko wymieszać. Następnie wlać wodę i wymieszać łyżką lub hakiem robota kuchennego (ciasto będzie rzadkie).
- Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
- Wyrośnięte ciasto znów wymieszać, aby opadło. Do środka piekarnika wstawić garnek żaroodporny (bez przykrycia) o średnicy około 20 cm. Nagrzać piekarnik na maksymalną temperaturę (około 245 stopni C) i nagrzewać go razem z garnkiem.
- Gdy piekarnik (i garnek) będą już bardzo gorące, wlać ciasto z miski do garnka.
- Włożyć z powrotem do piekarnika, przykryć i piec przez około 35-40 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika – należy po 30 minutach kontrolować stopień wypieczenia chleba.
- Chleb wyjąć z piekarnika i po 10 minutach wyłożyć na kratkę do ostudzenia.