Ciasto mocno czekoladowe z malinami bez cukru
To jedno z takich ciast, które zrobisz błyskawicznie. Składniki też pewnie większość z nas ma w domu – jakiś olej, jaja, gorzka czekolada, mąka, mleko, słodzidło – przygotowywanie zajmuje 10 minut i pieczenie 45 minut. Super się sprawdza jak masz ochotę na coś słodkiego albo za godzinę przychodzą goście i chcesz upiec coś na szybko.
Zamiast malin możesz użyć każdych innych owoców: borówek, wiśni, jabłek czy śliwek.
Jeden kawałek przy założeniu, że kroimy ciasto na 16 kawałków ma 175 kcal, 3 g białka, 28 g węglowodanów, 8 g tłuszczu, ale tylko 2,2 g tłuszczy nasyconych.
Składniki na 1 tortownicę (16 kawałków):
- 80 g oleju
- 100 g czekolady gorzkiej
- 30 g kakao
- 150 ml mleka
- 2 jajka
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g ksylitolu
- 250 g malin (mogą być mrożone – wtedy nie rozmrażać)
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (termoobieg).
- Przygotować metalową tortownicę o średnicy 24 cm. Na dnie położyć arkusz papieru do pieczenia, zapiąć obręcz.
- Do rondelka wlać olej, dodać połamaną na kostki czekoladę i na małym ogniu roztopić co chwilę mieszając.
- Odstawić z ognia, dodać mleko oraz jajka, wymieszać trzepaczką na jednolitą masę.
- Do oddzielnej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać ksylitol i dokładnie wymieszać.
- Przelać masę czekoladową i delikatnie wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników.
- Dodać połowę malin i ponownie delikatnie przemieszać.
- Wyłożyć do formy, na wierzch wyłożyć resztę malin i powciskać je trochę w ciasto.
- Wstawić do piekarnika i piec przez 45 minut (do suchego patyczka).