Ciasto mocno czekoladowe z malinami bez cukru

To jedno z takich ciast, które zrobisz błyskawicznie. Składniki też pewnie większość z nas ma w domu – jakiś olej, jaja, gorzka czekolada, mąka, mleko, słodzidło – przygotowywanie zajmuje 10 minut i pieczenie 45 minut. Super się sprawdza jak masz ochotę na coś słodkiego albo za godzinę przychodzą goście i chcesz upiec coś na szybko.

Zamiast malin możesz użyć każdych innych owoców: borówek, wiśni, jabłek czy śliwek.

Jeden kawałek przy założeniu, że kroimy ciasto na 16 kawałków ma 175 kcal, 3 g białka, 28 g węglowodanów, 8 g tłuszczu, ale tylko 2,2 g tłuszczy nasyconych.

Składniki na 1 tortownicę (16 kawałków):

  • 80 g oleju
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 30 g kakao
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g ksylitolu
  • 250 g malin (mogą być mrożone – wtedy nie rozmrażać)

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (termoobieg).
  • Przygotować metalową tortownicę o średnicy 24 cm. Na dnie położyć arkusz papieru do pieczenia, zapiąć obręcz.
  • Do rondelka wlać olej, dodać połamaną na kostki czekoladę i na małym ogniu roztopić co chwilę mieszając.
  • Odstawić z ognia, dodać mleko oraz jajka, wymieszać trzepaczką na jednolitą masę.
  • Do oddzielnej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać ksylitol i dokładnie wymieszać.
  • Przelać masę czekoladową i delikatnie wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników.
  • Dodać połowę malin i ponownie delikatnie przemieszać.
  • Wyłożyć do formy, na wierzch wyłożyć resztę malin i powciskać je trochę w ciasto.
  • Wstawić do piekarnika i piec przez 45 minut (do suchego patyczka).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

>