Cieciorkowe blondie z czekoladą 

Cieciorkowe blondie z czekoladą to coś jak brownie z fasoli tylko z ciecierzycy i białe. Nie ma w składzie ani grama mąki, za to sporo białka i błonnika.

Cieciorkowe blondie z czekoladą

Cieciorkowe blondie z czekoladą to pyszny i zdrowy deser. Dzięki niemu zwiększasz w swojej diecie ilość strączków, które regulują pracę przewodu pokarmowego, przeciwdziałają zaparciom i dają uczucie sytości. Błonnik zawarty w roślinach strączkowych wpływa pozytywnie na mikrobiotę jelitową, ponieważ jest pożywką dla mikroorganizmów bytujących w naszych jelitach Dodatkowo zawierają wiele substancji biologicznie czynnych (np. izoflawonów, kwasów fenolowych), które wykazują działanie antyoksydacyjne i przeciwstarzeniowe.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z nasionami roślin strączkowych zacznij od ich stopniowego wprowadzania do swojej diety, aby uniknąć nieprzyjemnych objawów ze strony układu pokarmowego jak wzdęcia czy gazy. Przyzwyczaj organizm do strączków. Dodaj łyżkę np. soczewicy czerwonej do warzywnej zupy lub sosu pomidorowego, posmaruj kanapkę pastą warzywną na bazie roślin strączkowych (np. pastą z fasoli) lub dodaj kilka plasterków tofu do sałatki. Możesz także przygotować pyszny deser na bazie strączków, jak moje cieciorkowe blondi z czekoladą.

Cieciorkowe blondie z czekoladą  – składniki na 4 porcje:

  • 1 jajko
  • 30 g czekolady gorzkiej
  • 2 ml ekstraktu z wanilii
  • 15 g miodu
  • 1 g proszku do pieczenia
  • 1 g sody oczyszczonej
  • 160 g ciecierzycy ugotowanej
  • 40 g masła orzechowego
  • 1-2 łyżki erytrolu
śniadanie z niskim IG

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę zblendować z masłem orzechowym, miodem, słodzikiem, wanilią i jajkiem na gładką masę. Następnie dodać sodę, proszek i dokładnie wymieszać. Na końcu wsypać posiekaną czekoladę (zostawić odrobinę do dekoracji), przełożyć masę do 2 foremek do pieczenia. Wierzch posypać resztą czekolady.

Piec przez 20 minut w 170 C, air fryer: 15 minut 170 stopni C.

Wartości odżywcze 1 porcji:

  • Wartość energetyczna: 398 kcal
  • Białko: 15 g
  • Tłuszcz: 19 g
  • Węglowodany ogółem: 41 g
  • Błonnik pokarmowy: 7 g
  • Ładunek glikemiczny (ŁG): średni

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz też na moim INSTAGRAMIE.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

>