Co się stanie jak zaczniesz jeść z niskim IG? Przykładowe potrawy z niskim IG na śniadanie, obiad i kolację

Czy wiesz skąd tyle szumu o dietę z niskim IG i pilnowanie ładunku glikemicznego potraw? Co się stanie jak zaczniesz jeść z niskim IG i prawidłowo komponować swoje posiłki? 

Czy wiesz skąd tyle szumu o dietę z niskim IG i pilnowanie ładunku glikemicznego potraw? Co się stanie jak zaczniesz jeść z niskim IG i prawidłowo komponować swoje posiłki? 

Dieta z niskim IG i ŁG spowoduje u Ciebie przede wszystkim stabilniejszy poziomu cukru we krwi! 

Komponując dietę warto bazować na produktach z niskim bądź średnim IG i to z nich w większości tworzyć swoje posiłki. A produkty z wysokim IG jeść sporadycznie i w niewielkich ilościach.

Niski indeks glikemiczny mają warzywa, mięso i ryby, jaja, orzechy, pestki, nabiał bez dodatku cukru, spora część surowych owoców, nasiona roślin strączkowych, płatki owsiane górskie i grube kasze.

Średni indeks glikemiczny ma pieczywo żytnie, pełnoziarniste i graham, drobne kasze, ugotowane al dente makarony pełnoziarniste i ryż basmati/brązowy, gotowane płatki owsiane, gotowane warzywa (typu ziemniak, dynia).

Wysoki IG to białe pieczywo, pszenne makarony, biały ryż, słodycze i wyroby cukiernicze, płatki kukurydziane, słodkie napoje gazowane, fastfoody.

Dieta z niskim IG, a codzienne życie

Jeśli zaczniesz jeść z niskim IG czyli pilnować, aby Twoje potrawy miały niski bądź średni ładunek glikemiczny zauważysz szereg zmian.

  1. Dłużej będziesz czuć sytość po posiłku.
  2. Nie będziesz marnować czasu na ciągłe szukanie przekąsek chwilę po jedzeniu. 
  3. Łatwiej będzie Ci kontrolować podjadanie. 
  4. Zniknie uczucie senności i zmęczenie.
  5. Będziesz mieć więcej energii i chęci na robienie różnych rzeczy, w tym aktywność fizyczną
  6. Łatwiej Ci będzie schudnąć, bo nie będziesz ciągle czuć głodu.
  7. Nie będziesz ciągle ze sobą walczyć, żeby nie zjeść batonika czy chipsów. 
  8. Zniknie uczucie rozdrażnienia przez ciągłą ochotę na słodycze lub słone przekąski.
  9. Będzie w stanie skoncentrować się na dłużej. 
  10. Znikną wieczorne napady głodu jeśli przez cały dzień zadbasz o posiłki z niskim IG.

Oczywiście jedzenie potraw z niskim i średnim ładunkiem glikemicznym to także szereg korzyści zdrowotnych: dieta z niskim IG zapobiega insulinooporności i cukrzycy, może również zmniejszać ryzyko nowotworów m.in. piersi i jelita grubego, chorób sercowo-naczyniowych i choroby Alzheimera, zespołu metabolicznego czy niealkoholowego stłuszczenia wątroby. 

Jak jeść z niskim IG – przykładowe potrawy na śniadanie, obiad i kolację

Śniadanie z niskim IG – Salsa brzoskwiniowa na razowych grzankach z jajkiem (460 kcal, średni ŁG)

(przepis z tego e-booka)

Składniki na 1 porcję:

  • 80 g pomidora
  • 35 g awokado
  • 40 g brzoskwini
  • 30 g owoców jagodowych (borówki, porzeczki, maliny)
  • garść świeżej bazylii
  • 2 jajka
  • 50 g żytniego chleba
  • 3 ml oliwy z oliwek

Dressing:

  • 5 g miodu,
  • 1 łyżka soku
  • z limonki, 5 ml oliwy z oliwek

Przyprawy: sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Salsa brzoskwiniowa: Pomidora sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę, odcedzić z nadmiaru soku i przełożyć do miski. Brzoskwinię i awokado przekroić na pół, pozbawić pestki. Awokado obrać ze skórki. Owoce pokroić i dodać do pomidora. Dorzucić owoce jagodowe, świeżą bazylię i polać dressingiem z miodu, oliwy i soku z limonki. Wymieszać.

Jajka usmażyć na sadzone na odrobinie oliwy, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Chleb opiec w tosterze lub na suchej patelni na chrupiące grzanki. Na pieczywo nakładać porcję salsy, podawać z jajkiem.

Obiad z niskim IG – Pomarańczowy łosoś z opiekanymi ziemniaczkami (515 kcal, średni ŁG)

(przepis z tej diety)

Składniki na 1 porcję:

  • 100 g łososia świeżego
  • 180 g ziemniaków
  • 8 g miodu
  • 50 g ogórka
  • 6 ml oliwy z oliwek
  • 60 g pomidorków koktajlowych
  • 6 g przyprawy do potraw z ziemniaków
  • 30 g rzodkiewki
  • 20 ml soku pomarańczowego
  • 100 g sałaty rzymskiej
  • 10 g musztardy francuskiej
  • 2 g papryki czerwonej słodkiej mielonej
  • 4 g czosnku granulowanego

Przygotowanie:

Łososia doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Polać połową pomarańczowego dressingu (wymieszana oliwa z sokiem pomarańczowym i miodem). Odstawić na około 30 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w większą kostkę i gotować 10 minut w osolonej wodzie. Ostudzić. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Skropić oliwą, doprawić przyprawą do ziemniaków i granulowanym czosnkiem. Wymieszać. Piec około 25-30 minut na 180 stopni C (aż się zarumienią). W połowie pieczenia przemieszać. Około 15 minut przed końcem pieczenia do naczynia obok ziemniaków włożyć rybę.

Air fryer: Ziemniaki piec 20 minut na 200 stopni C (pomieszać 2 razy w trakcie pieczenia). Łosoś: piec na 180 stopni C przez 15 minut.

Surówka: sałatę umyć, osuszyć i pokroić w paski. Przełożyć do miski. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki pozostałe warzywa. Do drugiej połowy dressingu dodać musztardę francuską, wymieszać i polać nim surówkę. Doprawić odrobiną soli i pieprzu. Wymieszać. Podawać razem z łososiem i pieczonymi
ziemniaczkami.

Kolacja z niskim IG – Bowl z ciecierzycą, kaszą bulgur i sosem tahini(410 kcal, średni ŁG)

(przepis z tego e-booka)

Składniki na 1 porcję:

  • 80 g ugotowanej ciecierzycy (może być konserwowa)
  • 40 g kaszy bulgur
  • 30 g czerwonej papryki konserwowej
  • 35 g świeżej papryki zielonej
  • 3 liście sałaty rzymskiej
  • 5 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 3 plastry czerwonej cebuli
  • 3 oliwki (zielone lub czarne)
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka świeżej kolendry

SOS TAHINI

  • 50 g jogurtu greckiego
  • 1/4 łyżki masła sezamowego tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego, sól, pieprz

Przygotowanie:

Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ostudzić. Paprykę konserwową i świeżą pokroić w paski, pomidorki przekroić na pół, cebulę pokroić w plastry. Na talerzu układać kaszę, obie papryki, pomidorki, cebulę, oliwki i ciecierzycę. Posypać posiekaną kolendrą i natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Udekorować sałatą. Podawać z sosem.

Sos tahini: jogurt wymieszać z masłem sezamowym tahini i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i kminem rzymskim.



Możliwość komentowania została wyłączona.

>