Co warto suplementować jesienią?
Odporność budujemy cały rok, poprzez odpowiednią dietę i aktywność fizyczną.
Jednak okres jesienny jest trudniejszy dla organizmu poprzez zmieniająca się pogodę, niższe temperatury, opady deszczu i częstsze infekcje.
Warto rozważyć dodatkową suplementację, oczywiście nie zapominając o różnorodnej i zbilansowanej diecie.
W takim razie co warto suplementować jesienią?
Pewnie spodziewasz się długiej listy preparatów, ale spokojnie – polecę Ci tylko to, co niezbędne. Jestem daleka od namawiania kogokolwiek to łykania tabletek jak cukierków. Zachęcam za to do zróżnicowanej diety i ruchu – nawet przy gorszej pogodzie można iść na spacer.
Co warto suplementować jesienią – witamina D3
Jeśli nie przyjmujesz jej przez cały rok to teraz jest najwyższy czas na rozpoczęcie suplementacji. Latem witamina D3 jest produkowana naturalnie, przez syntezę skórną, ale jesienią i zimą w naszym klimacie słońca jest jak na lekarstwo, dlatego odpowiednio dobrana suplementacja jest kluczowa w zapewnieniu prawidłowego poziomu tej witaminy.
Dlaczego to takie ważne?
Ponieważ witamina D3 pełni szereg bardzo ważnych funkcji w organizmie:
- wpływa na odporność – zmniejsza ryzyko infekcji (wzmacnia układ odpornościowy)
- ma działanie przeciwzapalne
- utrzymuje prawidłowy poziom wapnia i fosforu (wzmacnia kości)
- pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała
- wpływa na gospodarkę insulinową – poprawia metabolizm glukozy i wrażliwość tkanek na insulinę
- pomaga w walce z depresją, spadkami nastroju
- wpływa na siłę i masę mięśni
- zapobiega niektórym nowotworom
- zmniejsza ryzyko zmian neurodegeneracyjnych
Chcesz dodatkowo wzmocnić odporność dietą? Zachęcam do zakupu w SKLEPIE mojej diety antyzapalnej. Zawiera 28 różnych przepisów idealnych na wynos czyli spokojnie można je zrobić wcześniej i zabrać ze sobą do pracy czy szkoły.
Jaką dawkę przyjmować?
Najlepiej przed rozpoczęciem suplementacji zrobić badanie poziomu witaminy D3 i dawkę dobrać indywidualnie, w zależności od wyniku. Jeśli Twój poziom witaminy D3 oscyluje w granicach 50-70 ng/ml to wystarczy profilaktyczne 2000 j.m.
Pamiętaj! Nadmiar też jest szkodliwy!
Ogólne zalecenia dla osób dorosłych to 800-2000 j.m. , dla seniorów i osób z nadwagą i otyłością: 2000 – 4000 j.m.
Jaki preparat wybrać?
Na rynku są dostępne:
- suplementy diety w dawkach 400–2000 IU;
- produkty lecznicze wydawane bez recepty (OTC) – do 4000 IU;
- produkty lecznicze wydawane z przepisu lekarza.
Ja polecam preparat w formie leku (OTC), sama przyjmuję zamiennie Vigantol w kroplach lub Ibuvit w kapsułkach.
Jeśli masz duże niedobory – najlepiej ustal dawkę i formę witaminy D3 z lekarzem.
Co warto suplementować jesienią – kwasy omega-3
Jeśli nie dostarczasz odpowiedniej ilości kwasów omega-3 z pożywieniem ( minimum 2 x w tygodniu jesz ryby) to warto rozważyć suplementację. Generalnie w Polsce spożycie ryb czy owoców morza jest na dość niskim poziomie więc większość osób jest zagrożona niedoborem.
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 należą do grupy NNKT czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Do kwasów omega-3 zaliczane są:
- kwas linolenowy (ALA),
- kwas eikozapentaenowy (EPA)
- kwas dokozaheksaenowy (DHA)
Omega-3 nie są wytwarzane w naszym organizmie, a ich jedynym źródłem jest pożywienie. Dla organizmu są absolutnie konieczne do sprawnego jego funkcjonowania.
Źródła kwasów omega-3 w diecie:
- oleje roślinne: lniany, rzepakowy, sojowy, z orzechów włoskich
- ryby: łosoś, makrela, halibut, śledź, sardynki, sola, dorsz, anchois, węgorz, zębacz, karp
- owoce morza (krewetki, kalmary)
- glony nori
- orzechy włoskie, migdały
- siemię lniane, nasiona chia, nasiona konopii
Rola kwasów omega-3 – podnoszą odporności na wirusy i bakterie:
- w trakcie choroby wzmacniają mechanizmy obronne układu immunologicznego
- pomagają łagodzić stany zapalne w organizmie
- przeciwdziałają zmianom nowotworowym
- przyspieszają regenerację po chorobie/infekcji
Kwasy omega-3 dodatkowo:
- zmniejszają ryzyko miażdżycy – chronią przed udarem/zawałem
- obniżają poziom cholesterolu LDL i nie-HDL
- mają działanie przeciwzakrzepowe
- przeciwdziałają otyłości
- hamują rozwój cukrzycy typu II
- hamują reakcje alergiczne
- ograniczają rozwój chorób układu krążenia, nerwowego i kostno-stawowego
- są niezbędne do prawidłowego rozwoju mózgu w życiu płodowym i u małych dzieci
- korzystnie wpływają na autoimmunologiczne schorzenia skóry jak AZS czy łuszczyca
- pomagają przy leczeniu depresji
Jaką dawkę przyjmować?
Zgodnie z rekomendacjami Instytutu Żywności i Żywienia, dzienne zapotrzebowanie na omega-3 (EPA+DHA) osób dorosłych i dzieci powyżej 3 roku życia wynosi 250 mg/dzień.
Kobiety ciężarne i karmiące powinny spożywać dodatkowo 100-200 mg DHA, poza ilością zalecaną dla wszystkich osób dorosłych (może być nawet 2-3 razy więcej).
U dzieci do 3. roku życia dzienna dawka omega-3 wynosi 150-200 mg/d.
Jaki preparat wybrać?
Najlepiej by było tak zmodyfikować dietę, aby nie potrzeba było suplementacji 😉 Czyli włącz 2 porcje ryb (2x po 150 g) tygodniowo.
Jeśli nie lubisz ryb – wybierz dobry tran z dorsza.
Mogę Ci polecić Lek OCT Tran Hasco (uwaga preparat zawiera też witaminę D (cholekalcyferol) 30-125 j.m.). To lek więc jego jakość jest kontrolowana przez cały okres ważności.
Ewentualnie dobry skład ma także tran Mollers Tran Norweski i Mollers Gold.
Jeśli tran nie wchodzi w grę – możesz wybrać jakiś suplement z olejem z alg.