Curry z kalafiorem

Curry robię zazwyczaj na oko, sprawdzam co mam w lodówce i szybko komponuję w głowie jak danie będzie wyglądać. Oczywiście podstawą jest pasta curry (do kalafiora dałam żółtą) czosnek, imbir i mleczko kokosowe. Przepis poniżej możecie modyfikować, dodawać lub odejmować ilośc pasty curry, przypraw czy bulionu/wody. Próbujcie i znajdźcie swój smak.

Curry z kalafiora

Składniki:

  • 1 średni kalafior
  • 1 cebula
  • 5 pieczarek
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 słoik (400 g) ciecierzycy konserwowej
  • 1 duża puszka mleczka kokosowego
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • 1 garść groszku cukrowego
  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 2 łyżki oleju sezamowego (albo innego roślinnego)
  • ryż do podania

przyprawy: 1 łyżka żółtej pasty curry, 3 ząbki czosnku, 2 cm korzeń imbiru, curry w proszku, kurkuma, natka pietruszki (świeża kolendra też się sprawdzi), sok z limonki, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Na oleju podsmażyć posiekany czosnek, imbir i pastę curry. Dodać cebulę i ziemniaki pokrojone w kostkę oraz kalafiora podzielonego na małe różyczki i chwilę podsmażyć. Wlać bulion lub wodę, doprawić solą, pieprzem oraz kurkumą i curry w proszku, wymieszać i dusić pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie, a kalafior al dente (około 15-20 minut).

Dodać mleczko kokosowe, ciecierzycę z puszki, groszek cukrowy, sok z limonki (ilość zależy od własnych preferencji smakowych – u mnie około pół łyżeczki) i pozostawić na małym ogniu aż curry trochę zgęstnieje. Można jeszcze doprawić całość do smaku. Na koniec dodać liście świeżego szpinaku, wymieszać. Podawać z ryżem, posypane natką pietruszki lub kolendry.

2 Comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *