Dieta na wypadanie włosów – co jeść, aby wzmocnić włosy?

Jak się odżywiać, aby nie zaszkodzić, wyglądowi naszych włosów? Przede wszystkim należy stosować urozmaiconą dietę, która zawiera takie produkty, które najbardziej wpływają na budowę włosa oraz odżywiają skórę głowy. Super sprawdzi się dieta z niskim IG, ponieważ zawiera dużo warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, chude mięso, ryby i zdrowe tłuszcze. Restrykcyjne diety i głodówki nie są dobrym pomysłem jeśli chcemy, aby włosy nie wypadały i były gęste i bujne.

Łosoś pieczony z ziemniakami

Siarka oraz pozostałe aminokwasy niezbędne w diecie na wypadnie włosów

Dieta na wypadanie włosów powinna być bogata w podstawowe aminokwasy, które budują włos.

Włos złożony jest głównie z keratyny – białka zbudowanego z aminokwasów siarkowych. Bez odpowiedniej ilości siarki nie ma mowy o mocnych włosach.

Dieta zimowa

Gdzie znajdziemy siarkę?

Najwięcej siarki znajduje się w produktach wysokobiałkowych, takich jak mięso, ryby czy jaja. Spore ilości tego pierwiastka znajdziemy także w nabiale, jarmużu, brokułach, kalafiorze, fasoli, soczewicy, awokado, morelach, truskawkach czy algach. 

Kolejnymi kluczowymi aminokwasami dla budowy włosa są cysteina i metionina. Szerzej pisałam o ich ważnej roli w artykule:

Wypadanie włosów – możliwe przyczyny, diagnostyka i suplementacja.

Gdzie znajdziemy cysteinę i metioninę?

  • cysteina: soja, pistacje, sól, jaja, parmezan, mięso, łosoś, orzechy włoskie, fasola, soczewica, mleko;
  • metionina: mięso, ryby, jaja, parmezan, nasiona lnu, pestki dyni, słonecznika, pełnoziarniste produkty zbożowe, brukselka, brokuły, szpinak, fasola czy inne strączki.

Cynk i krzem – ważne mikroelementy w diecie na wypadanie włosów

Dieta na wypadnie włosów powinna być również bogata w:

  • cynk – wpływa on bezpośrednio na tworzenie się keratyny, znajdziemy go w ostrygach, wątrobie, mięsie z indyka, cebuli, zielonym groszku;
  • krzem – zapobiega łamliwości włosów oraz przyspiesza ich wzrost. Dobrym źródłem tego pierwiastka są produkty pełnoziarniste, takie jak razowy chleb, płatki zbożowe, otręby, a także skórki owoców oraz mleczko pszczele. Bogatym źródłem krzemu są także zioła: skrzyp polny, rdest ptasi, pokrzywa, podbiał.

Niedobory żelaza i ferrytyny to częsta przyczyna wypadania włosów

Dieta na wypadanie włosów powinna być bogata w żelazo, które bierze udział w odżywianiu cebulek włosowych. Za jego pośrednictwem włosy otrzymują wszystkie niezbędne substancje odżywcze.

dieta na wypadanie włosów

Gdzie znajdziemy najwięcej żelaza?

Produkty bogate w ten pierwiastek to: podroby (wątroba, serce), mięso, jaja, mięczaki, ryby, drożdże, kakao, pietruszka natka, pokrzywa, orzechy, rośliny strączkowe, buraki, kasza jaglana i gryczana. Trzeba również pamietać, że niektóre substancje utrudniają wchłanianie żelaza, dlatego nie należy łączyć razem w jednym posiłku.

Substancje utrudniające wchłanianie żelaza:

  • kwas fitynowy – nasiona roślin strączkowych, otręby zbóż, płatki owsiane;
  • polifenole (niektóre) – kawa i herbata, czerwone wino;
  • błonnik – pełnoziarniste produkty zbożowe, strączki;
  • wapń – mleko i produkty mleczne.

Produkty, które ułatwiają wchłanianie żelaza to te, które zawierają witaminę C. Znaleźć ją można między innymi w: czerwonej papryce, natce pietruszki, szpinaku, kalafiorze, brukselce, porzeczkach, aronii, truskawkach, kiwi.

Produkty bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) to podstawa diety na wypadanie włosów

Dieta na wypadanie włosów powinna obfitować także w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które nadają włosom blasku i sprężystości. Przede wszystkim zdrowa dieta dla włosa powinna być bogata w zdrowe tłuszcze.

Gdzie je znajdziemy?

NNKT znajdują się przede wszystkich w tłustych rybach (łosoś, makrela, sardynki tuńczyk) olejach tłoczonych na zimno, awokado, pestkach dyni czy orzechach pistacjowych. 

Produkty bogate w najważniejsze witaminy, które są kluczowe w diecie na zdrowe włosy

Dieta na wypadanie włosów powinna zawierać także produkty bogate w: 

  • witaminę A (znajdziemy ją w tranie rybim, kapuście, podrobach, groszku czy szpinaku), która przyspiesza proces regeneracji naskórka; 
  • witaminę E, która jest silnym przeciwutleniaczem zwalczającym wolne rodniki (najwięcej jej znajdziemy w oleju słonecznikowym, oleju z zarodków pszennych, migdałach, orzechach laskowych oraz zarodkach nasion zbóż i kiełkach;
  • witaminy z grupy B, które regulują wydzielanie łoju przez skórę i działają łagodząco na stany zapalne skóry głowy. Bogatym ich źródłem są pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy, migdały, pestki dyni i słonecznika, jajka, ryby i owoce morza;
  • witaminę H (biotynę), która znajduje się w mleku, podrobach, żółtku jaj, kalafiorze, grochu, rodzynkach, soi i drożdżach piwnych.

Czego unikać w diecie na wypadanie włosów?

Restrykcyjne diety i głodówki to częsty powód wypadania włosów. Dlatego niedoborowa dieta, która nie zawiera odpowiedniej ilości białka, węglowodanów złożonych, tłuszczy, witamin i minerałów sprawie, że włosy lecą na potegę. Dieta uboga w białko to częsta przyczyna łysienia telogenowego (o poszczególnych fazach wzrostu włosa pisałam w poprzednim wpisie Wypadanie włosów – możliwe przyczyny, diagnostyka i suplementacja).

Kolejną rzeczą, jakiej należy unikać w diecie na wypadanie włosów to mocno przetworzone produkty typu fast foodów, dużej ilości soli i cukru. Dlatego niestety w odstawkę muszą iść wszelkie słone przekąski (paluszki, chipsy, krakersy), słodycze, ciasta, żelki czy czekoladki.

Przykładowy jadłospis korzystnie wpływający na włosy

Poniżej przykładowy jadłospis w diecie na wypadanie włosów.

Śniadanie: Jajecznica z 2 jajek smażona na oliwie z dodatkiem szpinaku, 2 kromki chleba razowego, surówka z pomidorów z oliwą i sokiem z cytryny, sok z czarnej porzeczki.

II Śniadanie: Sałatka z owoców (pomarańcza, borówki, porzeczki) z dodatkiem orzechów i jogurtem kokosowym bez cukru.

Obiad: Łosoś pieczony z warzywami (kalafior, papryka, cebula), kasza gryczana, surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem, marchewką i oliwą, napar z pokrzywy.

Kolacja: Kanapki z guacamole i pastrami wołowego, pomidorki koktajlowe, wodą z cytryną.

Więcej zdrowych i smacznych przepisów oraz moje codziennie gotowanie znajdziesz na moim profilu na INSTAGRAMIE.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Moja strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim mogę indywidualnie dostosować stronę do Twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Akceptując ciasteczka – akceptujesz regulamin sklepu. [cookies] [regulamin]

>