Domowe lody truskawkowe

Domowe lody truskawkowe to ten rodzaj deseru, który masz ochotę jeść codziennie. I spokojnie możesz, bo w składzie nie mają cukru dodanego, a baza to owoce.

domowe lody truskawkowe

Domowe lody truskawkowe to hit mojego tegorocznego lata. Kupne lody jadłam może ze 2-3 razy, bo szczerze wolę nice cream na bazie mrożonych bananów. Robię też inne wariacje: z mango, brzoskwinią czy jagodami.

Domowe lody truskawkowe – składniki na 2 porcje:

  • 1 średni banan
  • 300 g truskawek
  • 100 g serka mascarpone
  • 2 łyżki erytrolu
Jak schudnąć 5 kg w miesiąc?

Sposób przygotowania:

Należy zacząć od obrania i pokrojenia banana w plastry. Następnie truskawki i banana zamrozić (minumum 3-4 godziny, można też zostawić owoce na całą noc w zamrażarce). Po tym czasie owoce zmiksować ze słodzikiem i serkiem mascarpone aż powstaną kremowe lody. Podawać od razu. Przy słabszym blenderze można owoce lekko rozmrozić przed miksowaniem. Poza sezonem można użyć mrożonych truskawek.

Wartości odżywcze 1 porcji:

  • Wartość energetyczna: 300 kcal
  • Białko: 7 g
  • Tłuszcz: 20 g
  • Węglowodany ogółem: 28 g
  • Błonnik pokarmowy: 9 g
  • Ładunek glikemiczny (ŁG):niski

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz też na moim INSTAGRAMIE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

>