Domowe lody truskawkowe
Domowe lody truskawkowe to ten rodzaj deseru, który masz ochotę jeść codziennie. I spokojnie możesz, bo w składzie nie mają cukru dodanego, a baza to owoce.
Domowe lody truskawkowe to hit mojego tegorocznego lata. Kupne lody jadłam może ze 2-3 razy, bo szczerze wolę nice cream na bazie mrożonych bananów. Robię też inne wariacje: z mango, brzoskwinią czy jagodami.
Domowe lody truskawkowe – składniki na 2 porcje:
- 1 średni banan
- 300 g truskawek
- 100 g serka mascarpone
- 2 łyżki erytrolu
Sposób przygotowania:
Należy zacząć od obrania i pokrojenia banana w plastry. Następnie truskawki i banana zamrozić (minumum 3-4 godziny, można też zostawić owoce na całą noc w zamrażarce). Po tym czasie owoce zmiksować ze słodzikiem i serkiem mascarpone aż powstaną kremowe lody. Podawać od razu. Przy słabszym blenderze można owoce lekko rozmrozić przed miksowaniem. Poza sezonem można użyć mrożonych truskawek.
Wartości odżywcze 1 porcji:
- Wartość energetyczna: 300 kcal
- Białko: 7 g
- Tłuszcz: 20 g
- Węglowodany ogółem: 28 g
- Błonnik pokarmowy: 9 g
- Ładunek glikemiczny (ŁG):niski
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz też na moim INSTAGRAMIE