Dyniowa babka Wielkanocna – błyskawiczna w przygotowaniu!
Dyniowa babka Wielkanocna – wilgotna, delikatna i błyskawiczna w przygotowaniu 🙂 Na drożdżach – u mnie suche, ale mogą być też świeże (na 7 g suchych należy dać 25 g świeżych i przygotować zaczyn. Ciasto nie zawiera jajek ani masła. Zamiast tego mamy pure z dyni i olej roślinny. Wybierając mleko roślinne może być wegańska.
Jeśli mamy gotowe pure z dyni wystarczy wymieszać wszystkie składniki i pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Po w sumie 2 godzinach dyniowa babka Wielkanocna jest gotowa – smakuje genialnie jeszcze ciepła 🙂 Ale, jak wytrzyma dłużej, zachowuje świeżość także po 2-3 dniach.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 7 g drożdży suchych
- 1/2 szklanki ksylitolu
- szczypta soli
- 4 łyżki puree z dyni
- 2/3 szklanki mleka
- 70 ml oleju roślinnego
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać do miski, dodać suche drożdże, ksylitol, sól, puree z dyni, ciepłe mleko i olej. Powoli wymieszać składniki łyżką do ich połączenia się, następnie wyrabiać ciasto przez około 15 minut (najłatwiej mikserem). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto włożyć do dużej formy z kominem wysmarowanej olejem i wysypanej mąką (surowe ciasto nie powinno sięgać więcej niż do połowy formy), ponownie pozostawić do wyrośnięcia, na około 1/2 godziny.
Piec przez około 30 minut w temperaturze 180 ºC z termoobiegiem.Po ostudzeniu wyłożyć do góry dnem na paterę.
Uwaga: dyniowa babka wielkanocna nie jest mocno słodka więc jak lubicie słodkie wypieki – dajcie więcej słodzidła 🙂
Lubicie drożdżowe wypieki? Spróbujcie również racuchów drożdżowych
Chcesz być na bieżąco? Śledź mnie na INSTAGRAMIE 🙂