Dyniowa babka Wielkanocna – błyskawiczna w przygotowaniu!

Dyniowa babka Wielkanocna – wilgotna, delikatna i błyskawiczna w przygotowaniu 🙂 Na drożdżach – u mnie suche, ale mogą być też świeże (na 7 g suchych należy dać 25 g świeżych i przygotować zaczyn. Ciasto nie zawiera jajek ani masła. Zamiast tego mamy pure z dyni i olej roślinny. Wybierając mleko roślinne może być wegańska.

Jeśli mamy gotowe pure z dyni wystarczy wymieszać wszystkie składniki i pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Po w sumie 2 godzinach dyniowa babka Wielkanocna jest gotowa – smakuje genialnie jeszcze ciepła 🙂 Ale, jak wytrzyma dłużej, zachowuje świeżość także po 2-3 dniach.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 7 g drożdży suchych
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • szczypta soli
  • 4 łyżki puree z dyni
  • 2/3 szklanki mleka
  • 70 ml oleju roślinnego

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać do miski, dodać suche drożdże, ksylitol, sól, puree z dyni, ciepłe mleko i olej. Powoli wymieszać składniki łyżką do ich połączenia się, następnie wyrabiać ciasto przez około 15 minut (najłatwiej mikserem). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto włożyć do dużej formy z kominem wysmarowanej olejem i wysypanej mąką (surowe ciasto nie powinno sięgać więcej niż do połowy formy), ponownie pozostawić do wyrośnięcia, na około 1/2 godziny.

Piec przez około 30 minut w temperaturze 180 ºC z termoobiegiem.Po ostudzeniu wyłożyć do góry dnem na paterę.

Uwaga: dyniowa babka wielkanocna nie jest mocno słodka więc jak lubicie słodkie wypieki – dajcie więcej słodzidła 🙂

Lubicie drożdżowe wypieki? Spróbujcie również racuchów drożdżowych

Dyniowa babka Wielkanocna

Chcesz być na bieżąco? Śledź mnie na INSTAGRAMIE 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

>