Gnocchi dyniowe z sosem z grzybów i gorgonzoli

Gnocchi dyniowe z sosem z grzybów i gorgonzoli to jedno z tych dań, które robię rzadko.
Po pierwsze zajmuje trochę czasu, a po drugie generalnie nie mam cierpliwości do mącznych dań typu kopytka czy pierogi.
Jednak kupiłam piękną dynię i przy okazji spaceru z psem znalazłam trochę grzybów. No i internet ciągle mnie kusił zdjęciami tych smakowitych, pomarańczowych kluseczek. Nie pozostało nic innego jak je zrobić.

gnocchi dyniowe

Gnocchi dyniowe przygotowywałam przez dwa dni. Pierwszego dnia upiekłam dynię, a ziemniaki zostały mi z obiadu (to znaczy specjalnie ugotowałam więcej), Następnego dnia zrobiłam ciasto i sos.

Kluseczki wyszły miękkie i lekko słodkawe, a sos z grzybów aromatyczny i ostry od gorgonzoli. Kompozycja idealna można by rzec 🙂

Składniki na 4 porcje gnocchi dyniowych:

  • 450 g ugotowanych ziemniaków
  • 450 g pieczonej dyni bez skórki (najlepsza będzie hokkaido, wtedy gnocchi będę mniej wodniste)
  • 100 g mąki pszennej + do podsypania
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko

Sposób przygotowania – gnocchi dyniowe:

  1. Dynię i ziemniaki przepuść przez praskę, połączyć z mąką ziemniaczaną i pszenną, dodać jajko. Mąkę dosypywać powoli, jej ilość będzie zależała od konsystencji dyni i ziemniaków.
  2. Masa jest gotowa jak nie klei się do ręki.
  3. Z ciasta zrobić ruloniki i kroić je na 1-2 centymetrowe kluski, a jeśli jest taka konieczność podsypywać mąką.
  4. Widelcem zrobić lekkie wgłębienia.
  5. Gnocchi dyniowe gotować w lekko osolonej wodzie (są gotowe niedługo po tym, jak wypłyną na powierzchnię).
gnocchi dyniowe

Składniki na sos do gnocchi dyniowych z grzybów i gorgonzoli:

  • 500 g grzybów leśnych lub poza sezonem mogą być pieczarki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 100 g gorgonzoli
  • 20 ml śmietanki 30% tłuszczu
  • 2-3 łyżki natki pietruszki
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowywania sosu:

Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Grzyby oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie aż się lekko zeszklą, dodać grzyby i smażyć kolejne 5-10 minut.

Dodać bulion warzywny i dusić sos pod przykryciem około 15 minut.

Wrzucić do sosu pokrojoną w kostkę gorgonzolę, mieszać do momentu, aż się rozpuści, a następnie wlać śmietankę i zagotować.

Sos doprawić świeżo zmielonym pieprzem i natką pietruszki.

Podawać z gorącymi, dyniowymi gnocchi, parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.

Gnocchi dyniowe z sosem z grzybów i gorgonzoli – wartości odżywcze dla 1 porcji

  • kalorie – 440 kcal
  • białko – 17 g
  • tłuszcze – 14 g
  • węglowodany – 68 g
  • błonnik – 9 g
  • ładunek glikemiczny (ŁG) – wysoki = 40,75

Przy insulinooporności też jest sposób, żeby zjeść te pyszne gnocchi dyniowe. Wystarczy zmniejszyć ilość samych klusek o połowę i już razem z normalną ilością sosu mamy ładunek glikemiczny średni = 19.

Biała mąka pszenną i skrobia powiesz – jest niedozwolona w IO!

Tak, generalnie zaleca się jej unikać i zastępować inną, pełnoziarnistą, jednak jeśli nie czujesz się po niej źle, to spokojnie możesz zjeść malutką porcję tych dyniowych gnocchi. Ważniejsze wg mnie (i obserwacji moich pacjentów) od ślepego patrzenia w IG jest zdrowy rozsądek, umiar, kaloryczność diety i ładunek glikemiczny całej potrawy. No i indywidualne samopoczucie po danym produkcie/daniu.

Potrzebujesz fajnych przepisów z niskim IG i ŁG? Możesz pobrać bezpłatny jadłospis po zapisie do newslettera.

.

Więcej przepisów nadających się dla insulinoopornych jest na moim Instagramie – serdecznie zapraszam do polubienia profilu 🙂

Chcesz skorzystać z indywidualnej porady dietetycznej – poczytaj o zasadach współpracy w zakładce INSULINOOPORNOŚĆ.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

>