Gnocchi dyniowe z sosem z grzybów i gorgonzoli
Gnocchi dyniowe z sosem z grzybów i gorgonzoli to jedno z tych dań, które robię rzadko.
Po pierwsze zajmuje trochę czasu, a po drugie generalnie nie mam cierpliwości do mącznych dań typu kopytka czy pierogi.
Jednak kupiłam piękną dynię i przy okazji spaceru z psem znalazłam trochę grzybów. No i internet ciągle mnie kusił zdjęciami tych smakowitych, pomarańczowych kluseczek. Nie pozostało nic innego jak je zrobić.
Gnocchi dyniowe przygotowywałam przez dwa dni. Pierwszego dnia upiekłam dynię, a ziemniaki zostały mi z obiadu (to znaczy specjalnie ugotowałam więcej), Następnego dnia zrobiłam ciasto i sos.
Kluseczki wyszły miękkie i lekko słodkawe, a sos z grzybów aromatyczny i ostry od gorgonzoli. Kompozycja idealna można by rzec 🙂
Składniki na 4 porcje gnocchi dyniowych:
- 450 g ugotowanych ziemniaków
- 450 g pieczonej dyni bez skórki (najlepsza będzie hokkaido, wtedy gnocchi będę mniej wodniste)
- 100 g mąki pszennej + do podsypania
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
Sposób przygotowania – gnocchi dyniowe:
- Dynię i ziemniaki przepuść przez praskę, połączyć z mąką ziemniaczaną i pszenną, dodać jajko. Mąkę dosypywać powoli, jej ilość będzie zależała od konsystencji dyni i ziemniaków.
- Masa jest gotowa jak nie klei się do ręki.
- Z ciasta zrobić ruloniki i kroić je na 1-2 centymetrowe kluski, a jeśli jest taka konieczność podsypywać mąką.
- Widelcem zrobić lekkie wgłębienia.
- Gnocchi dyniowe gotować w lekko osolonej wodzie (są gotowe niedługo po tym, jak wypłyną na powierzchnię).
Składniki na sos do gnocchi dyniowych z grzybów i gorgonzoli:
- 500 g grzybów leśnych lub poza sezonem mogą być pieczarki
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2-3 ząbki czosnku
- 100 ml bulionu warzywnego
- 100 g gorgonzoli
- 20 ml śmietanki 30% tłuszczu
- 2-3 łyżki natki pietruszki
- świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowywania sosu:
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Grzyby oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie aż się lekko zeszklą, dodać grzyby i smażyć kolejne 5-10 minut.
Dodać bulion warzywny i dusić sos pod przykryciem około 15 minut.
Wrzucić do sosu pokrojoną w kostkę gorgonzolę, mieszać do momentu, aż się rozpuści, a następnie wlać śmietankę i zagotować.
Sos doprawić świeżo zmielonym pieprzem i natką pietruszki.
Podawać z gorącymi, dyniowymi gnocchi, parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.
Gnocchi dyniowe z sosem z grzybów i gorgonzoli – wartości odżywcze dla 1 porcji
- kalorie – 440 kcal
- białko – 17 g
- tłuszcze – 14 g
- węglowodany – 68 g
- błonnik – 9 g
- ładunek glikemiczny (ŁG) – wysoki = 40,75
Przy insulinooporności też jest sposób, żeby zjeść te pyszne gnocchi dyniowe. Wystarczy zmniejszyć ilość samych klusek o połowę i już razem z normalną ilością sosu mamy ładunek glikemiczny średni = 19.
Biała mąka pszenną i skrobia powiesz – jest niedozwolona w IO!
Tak, generalnie zaleca się jej unikać i zastępować inną, pełnoziarnistą, jednak jeśli nie czujesz się po niej źle, to spokojnie możesz zjeść malutką porcję tych dyniowych gnocchi. Ważniejsze wg mnie (i obserwacji moich pacjentów) od ślepego patrzenia w IG jest zdrowy rozsądek, umiar, kaloryczność diety i ładunek glikemiczny całej potrawy. No i indywidualne samopoczucie po danym produkcie/daniu.
Potrzebujesz fajnych przepisów z niskim IG i ŁG? Możesz pobrać bezpłatny jadłospis po zapisie do newslettera.
Więcej przepisów nadających się dla insulinoopornych jest na moim Instagramie – serdecznie zapraszam do polubienia profilu 🙂
Chcesz skorzystać z indywidualnej porady dietetycznej – poczytaj o zasadach współpracy w zakładce INSULINOOPORNOŚĆ.