Gofry owsiane na słodko
Gofry owsiane to świetna alternatywa dla tych z białej mąki. Można użyć płatków owsianych jeśli nie macie mąki owsianej – wystarczy je dobrze zmiksować. Dodatki to już Wasza inwencja – ja lubię z serkiem bieluch i owocami. Czasem polewam odrobiną miodu. Fajnie smakują także z bananem, kakao i jogurtem.
Składniki na 2 gofry:
- mąka owsiana – 60 g
- proszek do pieczenia – 1/3 łyżeczki
- mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka
- jajko – 1 sztuka
- mleko 2% – 60 g
- ksylitol – 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
- dodatki: serek bieluch, maliny, aronia (lub inne ulubione dodatki)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dobrze zmiksować. Odstawić na 2-3 minuty, aby ciasto lekko zgęstniało. Konsystencja ciasta na gofry powinna być podobna do naleśników. Rozgrzać gofrownicę. Piec gofry aż się zrumienią. W mojej gofrownicy (dezal) trwa to 5 minut. Jeść z ulubionymi dodatkami – serkiem czy owocami.