Grzanki z pesto, camembertem, figą i miodem

Grzanki z camembertem, pesto, figą, rukolą i miodem – znasz? Lubisz takie połączenia?

Ja uwielbiam i jak jest sezon na świeże figi to korzystam, ile mogę.

Grzanki z pesto, camembertem, figą i miodem

Grzanki z figą i camembertem to super pomysł na posiłek na osób, które nie mogą się zdecydować czy chcą zjeść posiłek na słodko czy na ostro 🙂 Tu mamy oba te smaki.

Grzanki z figą i camembertem – składniki:

  • 3 kromki pieczywa (60 g)
  • 1 świeża figa
  • 40 g sera camembert (można też użyć tego z niebieską pleśnią)
  • 3/4 łyżki pesto z bazylii
  • 1/2 łyżeczki miodu

Sposób przygotowania:

Pieczywo (bagietkę lub pełnoziarnisty graham) pokroić na w miarę cienkie grzanki, posmarować pesto bazyliowym, ułożyć plastry camemberta i zapiec w piekarniku, na grillu lub patelni grillowej.

Pod koniec zapiekania położyć rukolę i plastry figi (dosłownie na minutę). Przyprawić pieprzem, polać miodem.

📍Przy IO wybierz pełnoziarniste pieczywo, np. graham. Możesz użyć miodu, ale uważaj na ilość – wystarczy 1/3 łyżeczki.

Wartości odżywcze 1 porcji:

Grzanki mają: 360 kcal, średni ładunek glikemiczny, prawie 15 g białka, 16 g tłuszczu i 44 g węglowodanów.

Więcej pysznych przepisów znajdziesz u mnie na INSTAGRAMIE.

2 odpowiedzi na “Grzanki z pesto, camembertem, figą i miodem”

  1. Photopolis pisze:

    Jestem bardzo zadowolony, że wyszukałem tę stronę . Wielu osobom wydaje się, że mają odpowiednią wiedzę na poruszany przez siebie temat, ale często tak nie jest. Stąd też moje miłe zaskoczenie. Świetny artykuł. Będę polecał to miejsce i regularnie odwiedzał, aby poczytać nowe posty.

  2. woda pisze:

    Bardzo dobre. Jestem bardzo zadowolony, że wyszukałem ten wpis. Wielu autorom wydaje się, że mają odpowiednią wiedzę ,by się wypowiadać na ten temat, ale tak nie jest. Stąd też moje miłe zaskoczenie. Świetny artykuł. Będę rekomendował to miejsce i regularnie wpadał, by przejrzeć nowe posty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

>