Grzanki z pesto, camembertem, figą i miodem

Grzanki z camembertem, pesto, figą, rukolą i miodem – znasz? Lubisz takie połączenia?

Ja uwielbiam i jak jest sezon na świeże figi to korzystam, ile mogę.

Grzanki z pesto, camembertem, figą i miodem

Grzanki z figą i camembertem to super pomysł na posiłek na osób, które nie mogą się zdecydować czy chcą zjeść posiłek na słodko czy na ostro 🙂 Tu mamy oba te smaki.

Grzanki z figą i camembertem – składniki:

  • 3 kromki pieczywa (60 g)
  • 1 świeża figa
  • 40 g sera camembert (można też użyć tego z niebieską pleśnią)
  • 3/4 łyżki pesto z bazylii
  • 1/2 łyżeczki miodu

Sposób przygotowania:

Pieczywo (bagietkę lub pełnoziarnisty graham) pokroić na w miarę cienkie grzanki, posmarować pesto bazyliowym, ułożyć plastry camemberta i zapiec w piekarniku, na grillu lub patelni grillowej.

Pod koniec zapiekania położyć rukolę i plastry figi (dosłownie na minutę). Przyprawić pieprzem, polać miodem.

📍Przy IO wybierz pełnoziarniste pieczywo, np. graham. Możesz użyć miodu, ale uważaj na ilość – wystarczy 1/3 łyżeczki.

Wartości odżywcze 1 porcji:

Grzanki mają: 360 kcal, średni ładunek glikemiczny, prawie 15 g białka, 16 g tłuszczu i 44 g węglowodanów.

Więcej pysznych przepisów znajdziesz u mnie na INSTAGRAMIE.

Jedna odpowiedź do “Grzanki z pesto, camembertem, figą i miodem”

  1. Photopolis pisze:

    Jestem bardzo zadowolony, że wyszukałem tę stronę . Wielu osobom wydaje się, że mają odpowiednią wiedzę na poruszany przez siebie temat, ale często tak nie jest. Stąd też moje miłe zaskoczenie. Świetny artykuł. Będę polecał to miejsce i regularnie odwiedzał, aby poczytać nowe posty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

>