Hummus – przepis na najlepszą pastę z cieciorki

Hummus czyli inaczej gęsta pasta z cieciorki, pasty sezamowej tahini, czosnku, oliwy i przypraw to potrawa bardzo popularna w wielu krajach Bliskiego Wschodu. Od kilku lat hummus również w Polsce znajduje wielu zwolenników, szczególnie wśród wegan i wegetarian.

Hummus domowy

Hummus to bardzo dobre źródło białka i bogactwo składników odżywczych – witaminy A, C, folianów, witamin z grupy B oraz minerałów takich jak: cynk, fosfor, mangan, magnez, potas, selen, sód, miedź, żelazo i wapń. Dzięki dużej zawartości błonnika hummus jest świetny dla osób na diecie, bo syci na dłużej i zapobiega podjadaniu. Świetnie również się sprawdzi u osób z zaburzeniami glikemii – dzięki połączeniu białka z cieciorki i tłuszczu z tahini i oliwy ma niski indeks glikemiczny.

Hummus

Mój hummus zrobiłam z samodzielnie ugotowanej ciecierzycy, wcześniej całą noc moczyłam ją w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki sody. Można też zrobić hummus z cieciorki ze słoika lub z puszki, ale wg mnie taki z samodzielnie gotowanej ciecierzycy wychodzi lepszy, bardziej aksamitny. Zauważyłam też, że warto ciecierzycę trochę rozgotować, wtedy lepiej się miksuje i pasta z cieciorki jest gładsza.

Składniki (na 6 porcji):

  • 350 g ugotowanej ciecierzycy (~200 g suchych nasion cieciorki)
  • 50 g pasty sezamowej tahini
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki wody
  • przyprawy: sól, pieprz, 2 łyżki kuminu, opcjonalnie: płatki chili, świeża kolendra lub natka z pietruszki

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę namoczyć w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki sody przez 10- 12 godzin. Najlepiej zostawić ją na noc.

Rano wylać wodę, opłukać cieciorkę, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości przez około 2 godziny. Posolić pod koniec gotowania. Odlać wodę i ostudzić.

Ugotowaną ciecierzycę zmiksować z masłem sezamowym tahini, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, kuminem i zimną wodą. Jeśli hummus będzie za gęsty można dodać więcej wody. Na koniec dodać oliwę i wymieszać.

Hummus podawać polany oliwą i posypany płatkami chili (opcjonalnie jeśli lubisz ostrzejsze smaki). Można też podawać ze świeżą kolendrę lub natkę pietruszki.

Hummus – wartości odżywcze dla 1 porcji:

Jedna porcja hummusu to:

  • 193 kcal
  • 7,6 g białka
  • 9,8 g tłuszczu
  • 20,8 g węglowodanów
  • 5,9 g błonnika
  • niski ładunek glikemiczny = 5,2

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na moim INSTAGRAMIE.

E-book z Dietą z Biedronki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

>