Dlaczego postanowiłam specjalizować się w dietoterapii osób z insulinoopornością?
Ponieważ w przypadku insulinooporności dieta ma kolosalne znaczenie.
Dlatego, że osoby z tym zaburzeniem często są pozostawione same sobie.
Ponieważ mam odpowiednią wiedzę oraz doświadczenie, żeby Ci pomóc.
Insulinooporność to zaburzenie metaboliczne i podstawą terapii jest zmiana stylu życia – wprowadzenie diety z niskim indeksem i ładunkiem glikemicznym oraz odpowiedniej aktywności fizycznej. W ogromnej większości przypadków zmiana diety i wprowadzenie ruchu wystarcza, aby poprawić wyniki badań lekarskich, wrócić do zdrowia, a przy okazji zrzucić zbędne kilogramy. Często nie potrzeba żadnej farmakologii, a odpowiednio skomponowane posiłki i sport czynią cuda.
Nie planowałam tej specjalizacji, na studiach żaden z wykładowców jakoś szczególnie nie wspominał o tym zaburzeniu. Raczej insulinooporność (IO) była wymieniana w kontekście występowania razem z cukrzycą albo określana stanem przedcukrzycowym.
Później, już po studiach, jak zaczęłam pracę z pacjentami zauważyłam, że IO ma spora część osób, które się do mnie zgłaszały – wielu nawet o tym nie wiedziało. Po objawach i wywiadzie sugerowałam potrzebne badania – wyniki okazywały się jednoznaczne – insulinooporność. Rozpisywałam odpowiednią dietę, dawkę ruchu i po kilku tygodniach wracali z lepszym samopoczuciem, figurą i poprawą wyników badań.
Do tego słyszałam historie, że lekarze często zbywają pacjentów, bagatelizują problem twierdząc, że taka choroba nie istnieje, albo sugerują pacjentom, aby Ci „wzięli się za siebie”, zaczęli mniej jeść i się ruszać. Zero konkretów, wartościowych zaleceń czy planu na poprawę samopoczucia. Niestety nawet do tej pory trudno jest trafić na lekarza, który zauważy problem i podejmie odpowiednią terapię.
W związku z powyższym postanowiłam jeszcze bardziej poszerzyć moją wiedzę na temat insulinooporności, szukałam najnowszych badań i publikacji. Po jakimś czasie trafiłam na stronę internetową Fundacji Insulinooporność – Zdrowa Dieta, Zdrowe Życie – odbyłam szkolenie zakończone pozytywnym wynikiem egzaminu.
Od tego czasu posiadam certyfikat SOIT – School of Insulinresistance Therapy – „Specjalista przyjazny insulinoopornym” i jestem jednym z polecanych dietetyków przez Fundację Insulinooporność – Zdrowa Dieta, Zdrowe Życie.
Szkolenia SOIT zakończone są egzaminem, którego pozytywne zaliczenie potwierdzone jest certyfikatem oraz wpisem na listę „Specjalistów polecanych insulinoopornym”.
Decydując się na współpracę ze mną będziesz jeść smacznie, a jednocześnie dostarczysz organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Nauczę Cię wybierać produkty dobre dla Ciebie, a eliminować takie, które Ci szkodzą. Otrzymasz kompletny plan żywieniowy oraz wskazówki, jak go stosować.