Jabłka zapiekane pod pełnoziarnistą kruszonką czyli crumble z jabłkami

Jabłka zapiekane pod pełnoziarnistą kruszonką to taka szybka szarlotka. Jest pyszna i nie ma w składzie grama cukru ani białej mąki.
Kruszonka składa się z mąki pszennej pełnoziarnistej, płatków owsianych, erytrolu, masła i cynamonu.

pełnoziarniste crumble czyli jabłka zapiekane pod kruszonką

Jabłka zapiekane pod pełnoziarnistą kruszonką to deser, który zrobisz w około 30 minut. Najdłużej zajmuje obieranie i krojenie jabłek. Crumble z jabłkami można jeść na ciepło i na zimno. Ja osobiście najbardziej lubię ten deser jak już porządnie wystygnie, z dodatkiem odrobiny jogurtu.

Crumble z jabłkami to fajna alternatywa posiłku na wynos – do pracy czy szkoły. Nadaje się również dla osób z insulinoopornością, cukrzycą, niedoczynnością tarczycy, Hashimoto czy osób odchudzających się, bo w porcji ma około 400 kcal.

Składniki na 4 porcje :

  • 4 duże jabłka (najlepsze typu szara reneta)
  • 4 łyżki (100 g) mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 100 g masła
  • 4-5 łyżek erytrolu
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka dokładnie umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Następnie pokroić w kostkę, przełożyć do miski.
  2. Do pokrojonych jabłek dodać migdały, cynamon, trochę erytrolu. Wszystko dokładnie wymieszać.
  3. Jabłka przełożyć do kokilek bądź do naczynia żaroodpornego.
  4. Mąkę, płatki, cynamon i erytrolu wsypać do miski, wymieszać.
  5. Masło roztopić, dodać do sypkich składników i dobrze wymieszać aż powstanie kruszonka. Przykryć nią owoce.
  6. Jabłka pod kruszonką piec przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (aż kruszonka ładnie się zarumieni).

Jabłka zapiekane pod pełnoziarnistą kruszonką – wartości odżywcze 1 porcji (250 g)

  • kalorie – 418 kcal
  • białko – 5,68 g
  • tłuszcze – 24,59 g
  • węglowodany – 51,77 g
  • błonnik – 5,66 g
  • ładunek glikemiczny (ŁG) – średni = 15
.

Jeśli interesują Cię inne, ciekawe desery zapraszam do Cię do obserwowania mojego profilu na INSTAGRAMIE.

Sporo ciekawych, zdrowych deserów jest też na moim blogu w zakładce DESERY.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Moja strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim mogę indywidualnie dostosować stronę do Twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Akceptując ciasteczka – akceptujesz regulamin sklepu. [cookies] [regulamin]

>