Jabłka zapiekane pod pełnoziarnistą kruszonką czyli crumble z jabłkami
Jabłka zapiekane pod pełnoziarnistą kruszonką to taka szybka szarlotka. Jest pyszna i nie ma w składzie grama cukru ani białej mąki.
Kruszonka składa się z mąki pszennej pełnoziarnistej, płatków owsianych, erytrolu, masła i cynamonu.
Jabłka zapiekane pod pełnoziarnistą kruszonką to deser, który zrobisz w około 30 minut. Najdłużej zajmuje obieranie i krojenie jabłek. Crumble z jabłkami można jeść na ciepło i na zimno. Ja osobiście najbardziej lubię ten deser jak już porządnie wystygnie, z dodatkiem odrobiny jogurtu.
Crumble z jabłkami to fajna alternatywa posiłku na wynos – do pracy czy szkoły. Nadaje się również dla osób z insulinoopornością, cukrzycą, niedoczynnością tarczycy, Hashimoto czy osób odchudzających się, bo w porcji ma około 400 kcal.
Składniki na 4 porcje :
- 4 duże jabłka (najlepsze typu szara reneta)
- 4 łyżki (100 g) mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżki płatków owsianych
- 100 g masła
- 4-5 łyżek erytrolu
- 2 łyżki cynamonu
- 2 łyżki płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
- Jabłka dokładnie umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Następnie pokroić w kostkę, przełożyć do miski.
- Do pokrojonych jabłek dodać migdały, cynamon, trochę erytrolu. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Jabłka przełożyć do kokilek bądź do naczynia żaroodpornego.
- Mąkę, płatki, cynamon i erytrolu wsypać do miski, wymieszać.
- Masło roztopić, dodać do sypkich składników i dobrze wymieszać aż powstanie kruszonka. Przykryć nią owoce.
- Jabłka pod kruszonką piec przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (aż kruszonka ładnie się zarumieni).
Jabłka zapiekane pod pełnoziarnistą kruszonką – wartości odżywcze 1 porcji (250 g)
- kalorie – 418 kcal
- białko – 5,68 g
- tłuszcze – 24,59 g
- węglowodany – 51,77 g
- błonnik – 5,66 g
- ładunek glikemiczny (ŁG) – średni = 15
Jeśli interesują Cię inne, ciekawe desery zapraszam do Cię do obserwowania mojego profilu na INSTAGRAMIE.
Sporo ciekawych, zdrowych deserów jest też na moim blogu w zakładce DESERY.