Jagodzianki z kruszonką- pyszne, delikatne i pełne jagód

Jagodzianki z kruszonką – sprawdzony przepis na miękkie, delikatne drożdżowe bułeczki z jagodami. Idealne proporcje ciasta do jagód powodują, że nic nie pęka, ani jagody nie wypływają podczas pieczenia.

jagodzianki

Jagodzianki z kruszonką najlepiej smakują latem, to idealny deser do popołudniowej kawki czy herbaty.

Mój przepis to od razu 16 jagodzianek, ale jak nie chcesz robić na raz aż tyle – użyj połowy składników. Ale uprzedzam – są tak pyszne, że znikają błyskawicznie.

A nadmiar (ewentualny) możesz zamrozić.

Składniki na 16 jagodzianek z kruszonką – ciasto drożdżowe:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 140 g cukru
  • 4 żółtka
  • 120 g masła
  • szczypta soli

Składniki na kruszonkę:

  • 40 g mąki pszennej
  • 30 g masła
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo :

  • 300 g jagód
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • 2-3 łyżki mąki do podsypania ciasta na stolnicy
Dieta z niskim IG

Jagodzianki z kruszonką – sposób przygotowania:

Rozczyn: do miski wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki, ciepłe mleko, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż urośnie.

Do misy (najlepiej miksera planetarnego) wsypać mąkę, dodać sól oraz cukier. Wymieszać, dodać rozczyn drożdży i połączyć łyżką wszystkie składniki. Po chwili dodać żółtka i dalej wyrabiać hakiem miksera (lub dłońmi) przez około 20 minut. Po tym czasie (ciągle mieszając )dodawać po kawałku miękkie masło. Wyrabiać jeszcze około 5 minut.

Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (1-2 godziny).

Kruszonka: masło rozpuścić w rondelku, chwilę studzić, dodać mąkę i cukier, a następnie połączyć aż powstanie kruszonka.

Jagody umyć, osuszyć i wymieszać z mąką ziemniaczaną.

Wyrośnięte ciasto wyjąć z na podsypaną mąką stolnicę i chwilę wyrabiać. Na początku będzie delikatnie lepić się do rąk, ale tak ma być. Po połączeniu z mąką powinno być idealne do formowania jagodzianek. Podzielić na 16 równych części.

Z każdej formować owalny placek o wielkości dłoni, nakładać łyżkę jagód i dokładnie zlepiać brzegi ciasta. Układać (z zachowaniem kilku cm odstępu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (na 1 blaszce 8 jagodzianek). Zostawić na około 30 minut do wyrośnięcia.

jagodzianki z kruszonką

Wierzch wyrośniętych jagodzianek posmarować żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i posypać rozdrobnioną kruszonką.

Jagodzianki z kruszonką

Piec przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st. C (grzanie góra – dół bez termoobiegu) aż się zarumienią. Czas pieczenia należy dostosować do swojego piekarnika.

Jagodzianki z kruszonką – wartości odżywcze dla 1 sztuki:

  • Wartość energetyczna: 288 kcal
  • Białko: 5 g
  • Tłuszcz: 11 g
  • Węglowodany ogółem: 42 g
  • Błonnik pokarmowy: 2 g
  • Ładunek glikemiczny (ŁG): wysoki = 30

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz też na moim INSTAGRAMIE.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

>