Jagodzianki z kruszonką- pyszne, delikatne i pełne jagód
Jagodzianki z kruszonką – sprawdzony przepis na miękkie, delikatne drożdżowe bułeczki z jagodami. Idealne proporcje ciasta do jagód powodują, że nic nie pęka, ani jagody nie wypływają podczas pieczenia.
Jagodzianki z kruszonką najlepiej smakują latem, to idealny deser do popołudniowej kawki czy herbaty.
Mój przepis to od razu 16 jagodzianek, ale jak nie chcesz robić na raz aż tyle – użyj połowy składników. Ale uprzedzam – są tak pyszne, że znikają błyskawicznie.
A nadmiar (ewentualny) możesz zamrozić.
Składniki na 16 jagodzianek z kruszonką – ciasto drożdżowe:
- 50 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 500 g mąki pszennej
- 140 g cukru
- 4 żółtka
- 120 g masła
- szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
- 40 g mąki pszennej
- 30 g masła
- 2 łyżki cukru
Dodatkowo :
- 300 g jagód
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
- 2-3 łyżki mąki do podsypania ciasta na stolnicy
Jagodzianki z kruszonką – sposób przygotowania:
Rozczyn: do miski wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki, ciepłe mleko, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż urośnie.
Do misy (najlepiej miksera planetarnego) wsypać mąkę, dodać sól oraz cukier. Wymieszać, dodać rozczyn drożdży i połączyć łyżką wszystkie składniki. Po chwili dodać żółtka i dalej wyrabiać hakiem miksera (lub dłońmi) przez około 20 minut. Po tym czasie (ciągle mieszając )dodawać po kawałku miękkie masło. Wyrabiać jeszcze około 5 minut.
Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (1-2 godziny).
Kruszonka: masło rozpuścić w rondelku, chwilę studzić, dodać mąkę i cukier, a następnie połączyć aż powstanie kruszonka.
Jagody umyć, osuszyć i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Wyrośnięte ciasto wyjąć z na podsypaną mąką stolnicę i chwilę wyrabiać. Na początku będzie delikatnie lepić się do rąk, ale tak ma być. Po połączeniu z mąką powinno być idealne do formowania jagodzianek. Podzielić na 16 równych części.
Z każdej formować owalny placek o wielkości dłoni, nakładać łyżkę jagód i dokładnie zlepiać brzegi ciasta. Układać (z zachowaniem kilku cm odstępu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (na 1 blaszce 8 jagodzianek). Zostawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
Wierzch wyrośniętych jagodzianek posmarować żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i posypać rozdrobnioną kruszonką.
Piec przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st. C (grzanie góra – dół bez termoobiegu) aż się zarumienią. Czas pieczenia należy dostosować do swojego piekarnika.
Jagodzianki z kruszonką – wartości odżywcze dla 1 sztuki:
- Wartość energetyczna: 288 kcal
- Białko: 5 g
- Tłuszcz: 11 g
- Węglowodany ogółem: 42 g
- Błonnik pokarmowy: 2 g
- Ładunek glikemiczny (ŁG): wysoki = 30
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz też na moim INSTAGRAMIE.