Jak powinna wyglądać współpraca indywidualna z dietetykiem?
Jestem ciekawa czy wiesz, jak powinna wyglądać współpraca indywidualna z dietetykiem? Czy masz jakieś doświadczenia? Jak sobie to wyobrażasz?
Dziś wpis o tym jak to powinno wyglądać i jak niekoniecznie…
Jak NIE powinna wyglądać współpraca indywidualna z dietetykiem?
Na pewno coś jest mocno nie tak, jeśli:
- dostajesz byle jaką kartkę z ogólnymi zaleceniami zamiast indywidualnego jadłospisu;
- masz źle obliczoną kaloryczności i głodujesz na diecie;
- masz w diecie produkty i potrawy, których nie lubisz;
- masz w diecie produkty, które Ci szkodzą czyli masz dietę zupełnie niedopasowaną do Twojej choroby;
- dostajesz dietę/gotowca (brr….to chyba najgorsze);
- pomino wykupionej opieki zostajesz ostawiona sama sobie jak sobie nie radzisz.
Kiedy warto skorzystać z pomocy dietetyka?
- masz kilka nadprogramowych kilogramów i nie radzisz sobie z odchudzaniem;
- jesteś po wielu próbach odchudzania, które nie przynosi rezultatów – brak efektów lub efekt jojo;
- chcesz zacząć zdrowo się odżywiać, a nie wiesz jak się do tego zabrać, nie umiesz zbilansować posiłków;
- borykasz się z różnymi chorobami czy schorzeniami (insulinooporność, cukrzyca, niedoczynność tarczycy, trądzik) i chcesz wspomóc leczenie odpowiednią dietą;
- chcesz przygotować się do ciąży lub jesteś w ciąży i chcesz zdrowo jeść dla siebie i dziecka.
Dieta indywidualna to dieta „szyta na miarę”. Dietetyk powinien Cię poznać, aby przygotować jak najlepszy plan współpracy.
Współpraca indywidualna z dietetykiem – jak to u mnie wygląda?
- Kwestionariusz – wpisujesz Twoje lubiane i nielubiane produkty, opisujesz styl życia (praca, aktywność, sen, czas na przygotowanie posiłków i wiele innych);
- Dzienniczek żywieniowy – opisujesz co jesz i pijesz przez 3 dni;
- Analiza badań lekarskich – zawsze nalegam, aby wysłać mi aktualne badania lekarskie – nie jestem lekarzem i nie mogę stawiać diagnozy choroby, ale potrzebuję ich, żeby dopasować dietę pod chorobę. schorzenie, niedobory. Czasem okazuje się, że nawet nie wiesz, że na coś chorujesz, chcesz tylko schudnąć, a zwykła dieta redukcyjna nie działa. Po zrobieniu podstawowych badań wychodzi np. insulinooporność czy niedoczynność tarczycy. Dietetyk na podstawie badań może także zasugerować problem zdrowotny i skierować do odpowiedniego specjalisty.
- Strategia żywieniowa – czyli ja przygotowuję plan współpracy do Twojej akceptacji – opisuję dokładnie ile będzie posiłków w diecie, kalorii, jaki deficyt zaplanowałam, jak podejdę do schorzeń, chorób, itp. Są tu też wskazówki jak postępować, jeść w Twoim przypadku;
- Raporty i wsparcie – co 2 tygodnie przesyłasz wypełniony raport, na jego podstawie sprawdzam postępy i ewentualnie wprowadzamy zmiany.
Indywidualny jadłospis powinien być od A do Z ułożony na potrzeby pacjenta. Dietetyk powinien go dostosować do Twoich potrzeb. Co jest ważne?
- Odpowiednio dobrana kaloryczność diety, rozkład makroskładników, witamin i minerałów.
- Dieta dopasowana do Twojego stanu zdrowia.
- Ilość posiłków dopasowana do długości dnia i występujących schorzeń/chorób.
- Produkty i potrawy, które lubisz jeść, a brak tych nielubianych.
- Czas spędzany w kuchni powinien być dopasowany do Twoich możliwości.
- Dieta musi być tak ułożona, żeby była dla Ciebie prosta w stosowaniu. Żadna idealna dieta się nie sprawdzi, jak nie będziesz jej przestrzegać.
Mam nadzieję, że ten wpis Ci się przyda 🙂 Jeśli chcesz podjąć ze mną indywidualną współpracę przejdź do SKLEPU i sprawdź dostępne PAKIETY.
Możesz też zaobserwować mnie na INSTAGRAMIE – wrzucam tam wiele przydatnych treści i fajne przepisy 🙂