Jak zbilansować gotowe pierogi w insulinooporności? Czy w ogóle można jeść gotowce przy IO?

Gotowe dania czasami ułatwiają życie, bo nie zawsze mamy ochotę/czas na gotowanie. A coraz szersza oferta „gotowców” z dobrym, a przynajmniej zadowalającym składem sprawia, że mogą one być częścią diety osób IO. Pod kilkoma warunkami.

Jak zbilansować gotowe pierogi w insulinooporności?

No to jak zbilansować gotowe pierogi w insulinooporności?

Na początku musisz wiedzieć, że pierogi z białej mąki nie powinny być pierwszym wyborem przy insulinooporności. Nie należy traktować ich jako bazy diety, tylko urozmaicenie raz na jakiś czas. Albo ratunek, gdy zupełnie nie masz głowy do gotowania i kombinowania.

Kupując „gotowiec” zawsze czytaj skład i wybieraj produkty z jak najmniejszą ilością dodanego cukru, możliwie największą ilością białka i małą ilością nasyconych kwasów tłuszczowych.

Pierogi ze szpinakiem i serem to produkt z wysoką zawartością węglowodanów (25 g/100 g) i dość niską zawartością białka (5,2 g/100 g). Dodatkowo z dodanym cukrem (choć cukier występuje na 8 miejscu, a składniki ułożone są wg zawartości malejąco), sporą ilością soli (0,95 g/100 g) oraz niską zawartością błonnika (2,6 g/100 g). To wszystko sprawia, że pierogi mają wysoki indeks glikemiczny i zjedzone samodzielnie na pewno spowodują spory wyrzut glukozy i skok insuliny.

Jak zbilansować gotowe pierogi w insulinooporności – praktyczne porady

No to teraz przejdźmy do meritum 🙂

Komponując posiłek z gotowca kieruj się takimi samymi zasadami jak zawsze przy komponowaniu posiłków w insulinooporności.

  1. Zadbaj o odpowiednią porcję – paczka pierogów ma 400 g, producent sugeruje, że porcja to połowa czyli 200 g, ale ja proponuję Ci zjeść 150 g, żeby zmniejszyć ilość węglowodanów, co pozwoli obniżyć nieco ŁG posiłku.
  2. Dodaj warzywa do posiłku – postaraj się, aby połowę talerza stanowiły warzywa. A najlepiej zacznij posiłek od sałatki, a po niej zjedz dopiero pierogi. Tym sposobem możesz obniżyć poziom glikemii i wyrzut insuliny po posiłku.
  3. Nie zapomnij o białku – pierogi mają dodatek sera, ale wciąż jest tu trochę za mało tego białka. Możesz dodać sos czosnkowy na bazie jogurtu skyr albo wzbogacić o białko sałatkę – dodać do niej mozzarellę light, kawałek kurczaka lub tarty parmezan.
  4. Pamiętaj o wartościowych kwasach tłuszczowych, które mają antyzapalne działanie, a także obniżają ładunek glikemiczny potrawy. Możesz dodać orzechy do sałatki albo polać ją oliwą z oliwek.
Jak zbilansować gotowe pierogi w insulinooporności?

Czy gotowe pierogi ze szpinakiem i serem z Biedronki to idealny posiłek przy IO?

Nie.

Ale nie zawsze musi być idealnie. Ba…jestem pewna, że to raczej niemożliwe, aby jeść cały czas w 100% według zaleceń diety w insulinooporności.

Zapamiętaj, że ważny jest całokształt diety i stylu życia, a nie jeden produkt. Czasem ważniejsze jest spokój i czas dla siebie niż zjedzenie idealnego posiłku po 2 godzinach w kuchni.

Więcej porad znajdziesz u mnie na INSTAGRAMIE.

2 odpowiedzi na “Jak zbilansować gotowe pierogi w insulinooporności? Czy w ogóle można jeść gotowce przy IO?”

  1. Nina pisze:

    Właśnie jem pyszne pierogi z mięsem z biedry, zbilansowane 200g ogórka świeżego. Nigdy wcześniej nie myślałam, by taki obiad bilansować, dobrze ze się o tym pisze w sieci- i ze sa podpowiedzi jak to zrobić. Człowiek jest zaganiany i nie zawsze ma chęci by gotowac, a czasem ma po prostu ochotę na gotowca nie rujnując swojej diety.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

>