Krem brokułowo-porowy czyli błyskawiczna zupa w 20 minut
Jesienią często robię zupy kremy – są sycące i rozgrzewające, a najlepsze – ich przygotowanie jest błyskawiczne. Dziś zdradzę Ci mój przepis na krem brokułowo-porowy, który (jeśli masz gotowy bulion warzywny) przygotujesz w 20 minut.
Krem brokułowo-porowy, żeby nie był mdły, musi być dobrze doprawiony, nie żałuj więc czosnku i pieprzu. Ja lubię w potrawach z dodatkiem brokuła szczyptę gałki muszkatołowej, ale możesz jej nie dodawać, jeśli ta przyprawa Ci nie smakuje.
Krem brokułowo-porowy – składniki na 2 porcje
- 1 brokuł
- 1 por (biała cześć)
- 1 ziemniak
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 1-2 szklanki bulionu warzywnego
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, szczypta chilli
- do podania: 1 łyżka śmietany 18%, kilka pestek dyni, grzanki z 1 kromki chleba
Sposób przygotowania
Na oliwie z masłem podsmażyć pokrojone: cebulę, pora i czosnek. Dodać różyczki brokuła i ziemniaka pokrojonego w kostkę, chwilę podsmażyć i zalać bulionem (tak, aby zakryć warzywa).
Zupę przykryć i gotować około 20 minut. Następnie zblendować zupę na gładki krem. Ewentualnie dolać bulionu, jeśli zupa okaże się za gęsta. Doprawić do smaku solą, pieprzem i 1/5 łyżeczki gałki muszkatołowej.
Podawać z pestkami dyni, kleksem śmietany i grzankami.
Krem brokułowo-porowy – wartości odżywcze 1 porcji
1 porcja kremu brokułowo-porowego ma 300 kcal, 13 g białka, 14 g tłuszczu, 36 g węglowodanów oraz niski ładunek glikemiczny = 9.
Porady dla insulinoopornych
Przy insulinooporności można dodać trochę mozzarelli light, zupa będzie miała wtedy więcej białka i przez to będzie bardziej lepiej zbilansowana.
Więcej podobnych przepisów znajdziesz na moim INSTAGRAMIE