Krem brokułowo-porowy czyli błyskawiczna zupa w 20 minut

Jesienią często robię zupy kremy – są sycące i rozgrzewające, a najlepsze – ich przygotowanie jest błyskawiczne. Dziś zdradzę Ci mój przepis na krem brokułowo-porowy, który (jeśli masz gotowy bulion warzywny) przygotujesz w 20 minut.

Krem brokułowo-porowy

Krem brokułowo-porowy, żeby nie był mdły, musi być dobrze doprawiony, nie żałuj więc czosnku i pieprzu. Ja lubię w potrawach z dodatkiem brokuła szczyptę gałki muszkatołowej, ale możesz jej nie dodawać, jeśli ta przyprawa Ci nie smakuje.

Krem brokułowo-porowy – składniki na 2 porcje

  • 1 brokuł
  • 1 por (biała cześć)
  • 1 ziemniak
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1-2 szklanki bulionu warzywnego
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, szczypta chilli
  • do podania: 1 łyżka śmietany 18%, kilka pestek dyni, grzanki z 1 kromki chleba
E-book z Dietą z Biedronki

Sposób przygotowania

Na oliwie z masłem podsmażyć pokrojone: cebulę, pora i czosnek. Dodać różyczki brokuła i ziemniaka pokrojonego w kostkę, chwilę podsmażyć i zalać bulionem (tak, aby zakryć warzywa).

Zupę przykryć i gotować około 20 minut. Następnie zblendować zupę na gładki krem. Ewentualnie dolać bulionu, jeśli zupa okaże się za gęsta. Doprawić do smaku solą, pieprzem i 1/5 łyżeczki gałki muszkatołowej.

Podawać z pestkami dyni, kleksem śmietany i grzankami.

Krem brokułowo-porowy – wartości odżywcze 1 porcji

1 porcja kremu brokułowo-porowego ma 300 kcal, 13 g białka, 14 g tłuszczu, 36 g węglowodanów oraz niski ładunek glikemiczny = 9.

Porady dla insulinoopornych

Przy insulinooporności można dodać trochę mozzarelli light, zupa będzie miała wtedy więcej białka i przez to będzie bardziej lepiej zbilansowana.

Więcej podobnych przepisów znajdziesz na moim INSTAGRAMIE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

>