Krokiety pełnoziarniste z grzybami w panierze z ciecierzycy
Krokiety z grzybami z mąki pszennej pełnoziarnistej smażone w panierze z ciecierzycy to propozycja szczególnie dla osób, które przestrzegają diety z niskim indeksem glikemicznych, czyli insulinoopornych, chorujących na cukrzycę czy będących na diecie z niskim IG z innych powodów.
Oczywiście pozostałe osoby też serdecznie zapraszam do skorzystania z przepisu, bo krokiety są po prostu pyszne 🙂 Idealnie smakują z surówką i barszczykiem czerwonym, ale dodatki to kwestia gustu.
Uwaga Insulinooporni – Wy musicie zjeść z dużą miską surówki 🙂
Jeszcze przed przepisem wrzucę Wam zdjęcie panieru z ciecierzycy – można go kupić np. w Kauflandzie lub zamówić przez internet. Koszt to około 8,70 zł za 220 g. Smak ma bardzo neutralny więc rodzina się nie zorientuje 😉 Można też go używać do panierowania kotletów czy warzyw – rewelacyjnie zastępuje bułkę tartą.
Składniki na około 10 sztuk krokietów:
Naleśniki:
- mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850 – 1 szklanka
- mleko 2% – 1 szklanka
- woda gazowana – 3/4 szklanki
- jajko – 2 sztuki
- sól – 1 szczypta
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
Farsz grzybowy:
- pieczarki lub inne grzyby – 700 g
- cebula – 2 sztuki
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- przyprawy: sól, pieprz
Panierka:
- panier z ciecierzycy – 5 łyżek
- jajko – 1 sztuka
- mleko – 1-2 łyżki
- sól – szczypta
Przygotowanie:
- Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól.
- Zmiksować na gładkie ciasto.
- Dodać oliwę i wymieszać.
- Jak ciasto będzie za gęste dodać trochę wody.
- Odstawić na chwilę, aby ciasto odpoczęło, najlepiej na około 1 godzinę.
- Z gotowego ciasta usmażyć cienkie naleśniki.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę, pieczarki lub inne grzyby oczyścić, pokroić na małe kawałki.
- Podsmażyć cebulę na oliwie, dodać pieczarki lub inne grzyby, przyprawy, wymieszać i smażyć aż cała woda wyparuje.
Farsz podzielić na tyle części, ile wyszło naleśników i posmarować nim naleśniki.
Zwijanie: najpierw założyć do środka dwa przeciwległe boki naleśnika na około 2 cm, następnie zwijać całego naleśnika zaczynając od jednej z niezłożonych części naleśnika. Tak przygotowane krokiety można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Można wyjmować i smażyć w panierce jednorazowo tyle sztuk i chce się zjeść.
Panierowanie i smażenie: Jajko roztrzepać widelcem w głębokim talerzu z dodatkiem soli i mleka. Do drugiego talerza nasypać panieru z ciecierzycy. Maczać krokiety w jajku, a następnie obtaczać w panierze z ciecierzycy. Smażyć na średnim ogniu na rozgrzanej oliwie (lub innym oleju) po około 1,5 minuty z każdej strony (obsmażać z 4 stron), w razie potrzeby dodawać więcej oleju w trakcie smażenia. Krokiety można też na chwilę postawić na bokach (zwiniętych ślimaczkach) i krótko obsmażyć.
Jeść z surówką i barszczykiem czerwonym, są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.