Krucha szarlotka z dużą ilością cynamonowych jabłek
Szarlotka to moje ulubione ciasto, pewnie nie tylko moje. Ta wersja jest wyjątkowo delikatna i aromatyczna, co zawdzięcza cienkiej warstwie kruchego ciasta i dużej ilości cynamonowych jabłek. Idealna do popołudniowej kawy z rodziną, przyjaciółmi lub książką 🙂
1 kawałek (przy założeniu, że cała blacha to 20 kawałków) ma 200 kcal, 3 g białka, 9 g tłuszczu i 26 g węglowodanów.
Składniki na ciasto kruche:
- mąka pszenna – 3 szklanki
- masło – 200 g
- cukier – 3/4 szklanki
- jaja – 2 sztuki
- proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki
Jabłka:
- jabłka /najlepiej kwaśne np. szara reneta/ – 2 kg
- cukier waniliowy – 1 torebka
- cynamon – 3 łyżeczki
- kasza manna – 1 łyżeczka
Przygotowanie:
- Formę o wymiarach 30 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier, pokrojone na kawałki masło i jajka.
- Rozcierać palcami masło z resztą składników na drobną kruszonkę, następnie szybko zagnieść ciasto łącząc składniki w jednolitą kulę.
- Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut.
- Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cieniutkie plasterki. Można użyć tarki lub blendera z odpowiednią nakładką.
- Plasterki jabłek posypać cukrem waniliowym i cynamonem, wymieszać.
- Ciasto podzielić na dwie części (jedną większą około 2/3 całości i pozostałą 1/3).
- Większą częścią ciasta wyłożyć dno formy.
- Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na kolejne 30 minut.
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni C z termoobiegiem.
- Wstawić blaszkę z ciastem do piekarnika i piec przez 15 minut na blado złoty kolor.
- Wyjąć ciasto, ale nie wyłączać piekarnika.
- Na podpieczony spód ciasta wysypać kaszę manną i wyłożyć plasterki jabłek. Wyrównać powierzchnię, lekko docisnąć.
- Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce na ułożone jabłka. Należy się starać, aby jabłka nie wystawały ponad ciastem.
- Piec szarlotkę na złoty kolor przez około 60 minut w 170 stopni C.