Kwasy omega-3 w insulinooporności – czy warto je suplementować?
Kwasy tłuszczowe omega-3 mają ogromny potencjał przeciwutleniający, dlatego uważam, że świetnie sprawdzą się we wsparciu osób z insulinoopornością.

Insulinooporność jest stanem zapalnym w organizmie
Oznacza to, że została zachwiana równowaga między składnikami przeciwzapalnymi, a prozapalnymi. Podstawą dietoterapii insulinooporności jest prawidłowo skomponowana dieta i aktywność fizyczna. A co z suplementacją? Tak czy nie? Moje podejście jest takie, że zawsze należy oceniać to indywidualnie. Jest sporo suplementów „na insulinooporność”, ale nie każdy potrzebuje ich wszystkich. Świadoma suplementacja może skrócić drogę w wyjściu z insulinooporności.
Kwasy omega-3 w insulinooporności? Jednym z suplementów, które polecam prawie wszystkim jako absolutną podstawę są właśnie kwasy tłuszczowe omega-3. Sama, pomimo, że jem 2 porcje tłustych ryb w tygodniu, suplementuję kwasy omega-3.
Kwasy tłuszczowe omega-3 mają ogromny potencjał przeciwutleniający, dlatego uważam, że świetnie sprawdzą się we wsparciu osób z insulinoopornością.
Badania pokazują, że omega – 3 znakomicie przekładają się na zmniejszenie stężenia glukozy i insuliny na czczo, spadek wskaźnika Homa – IR. Dodatkowo korzystnie wpływają na obniżenie stężenia cholesterolu LDL („złego”) i cholesterolu całkowitego, co dodatkowo może się przekładać na lepsze wyniki, jeśli chodzi o kontrolę insulinooporności.
Wpływ kwasów tłuszczowych omega-3 na organizm
- przeciwdziałanie otyłości (przyczyniają się do ograniczania masy tkanki tłuszczowej)
- zmniejszanie uwalniania glukozy z wątroby
- hamowanie rozwoju choroby niedokrwiennej serca oraz choroby wieńcowej serca
- hamowanie rozwoju cukrzycy typu II
- normalizowanie ciśnienia krwi
- działanie: przeciwzakrzepowe, antyarytmiczne, przeciwmiażdżycowe, redukujące stężenie triglicerydów (TG) – wpływają korzystanie na profil lipidowy krwi
- działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne (polegające na hamowaniu nadmiernej odpowiedzi immunologicznej)
- kwasy tłuszczowe omega-3 mogą wykazywać działanie poprawiające wrażliwość komórek na insulinę oraz zmniejszać stłuszczenie wątroby i wskaźniki stanu zapalnego
Jakie kwasy omega-3 w insulinooporności wybrać?
Bardzo często otrzymywałam pytania jaki wybrać suplement z kwasami omega-3. Testowałam różne preparaty (z mniejszym bądź większym zadowoleniem) i raczej unikałam polecania konkretnych firm. Aż wreszcie odkryłam Eqology Pure Arctic Oil.
Jest on pozyskiwany wyłącznie ze 100% świeżego, zrównoważonego dzikiego dorsza arktycznego. Wzbogacony tłoczonym na zimno ekologicznym olejem oliwkowym i witaminą D3. Smak wg mnie genialny – nie czuć „posmaku ryby”. Z czystym sumieniem polecam ten preparat. Więcej informacji znajdziesz na stronie Eqology
Jeśli potrzebujesz diety z niskim IG, która jest polecana w insulinooporności to sprawdź mój SKLEP