Leczo z kurczakiem i pieczoną papryką

Leczo chyba wszyscy znają – z cukinią, patisonem, bakłażanem, cebulą, pieczarkami i oczywiście papryką. Do tego obowiązkowo pomidory i kiełbaska. U mnie zamiast kiełbaski bardzo często ląduje pierś z kurczaka – wcześniej marynowana w przyprawach.

Robiłam leczo bardzo wiele razy, z różnymi zmianami, kombinacjami, ale ten przepis wg mnie jest najlepszy. Gdzie tkwi sukces na genialne leczo? W papryce 🙂

Dodaję ją w 3 różnych odsłonach: świeża pieczona lub grillowana bez skórki, wędzona słodka i ostra do marynowania kurczaka oraz jeszcze do sosu trochę pasty paprykowej, takiej jak na poniższym obrazku. Jest już z solą więc całość solę na samym końcu.

Pasta paprykowa

Składniki na 4 duże porcje:

  • 2 zielone cukinie
  • 2 żółte cukinie
  • 2 cebule
  • 300 g pieczarek
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 papryki świeże, mogą być w różnym kolorze
  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 pomidory świeże bez skórki lub 1 puszka krojonych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona słodka 1/2 łyżeczki, papryka wędzona ostra szczypta, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, pasta paprykowa 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Papryki świeże umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, posmaruj odrobiną oliwy i upiecz w piekarniku aż skórka zrobi się czarna. Następnie wyjmij i włóż do woreczka foliowego na kilkanaście minut – dużo łatwiej zejdzie wtedy skórka. Możesz to zrobić dzień wcześniej, nawet przy okazji pieczenia czegokolwiek w piekarniku. Papryki bez skórki pokrój w większą kostkę.

Kurczaka pokrój w kostkę, zamarynuj w soli, pieprzu, granulowanym czosnku, i wędzonych paprykach (mniej więcej połowie przeznaczonej do tego dania). Odstaw na 2 godziny lub całą noc.

Następnie pokrój pozostałe warzywa na podobne kawałki, świeży czosnek obierz i pokrój w plasterki. Wrzuć do garnka kurczaka, warzywa (oprócz pieczonej papryki) i pomidory, duś na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodaj pieczone papryki, resztę przypraw (oprócz soli) i pastę paprykową. Podduś jeszcze 10 minut, ewentualnie dopraw solą.

Ja zazwyczaj robię leczo w wolnowarze – 3 godziny na high, pod koniec daję pieczoną paprykę i przyprawy.

Leczo można przechowywać do 3 dni w lodówce, albo część jeszcze gorącego wlać do wyparzonych słoików, na chwilę przekręcić do góry dnem, a następnie odstawić do wystygnięcia. Tak zapasteryzowane wytrzyma i tydzień w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

>