Lunchbox z cukinią, awokado i jajkiem – low carb
Pomysł na lunchbox z cukinią, awokado i jajkiem – świetny do pracy czy szkoły. Bez problemu można go przygotować wieczorem, a przed jedzeniem tylko polać wybranym dressingiem.
Lunchbox z cukinią, awokado i jajkiem będzie super, gdy jesteś na diecie low carb. Jeśli jesz normalną ilość węglowodanów – dodaj pełnoziarniste pieczywo, makaron, kaszę czy ryż.
Lunchbox z cukinią, awokado i jajkiem – składniki:
- 1/2 cukinii
- 1/2 awokado
- 1 jajko
- 20 g kukurydzy
- 10 ml oliwy z oliwek
- 50 g papryki żółtej
- 3 pieczarki
- 1/2 pomidora
- 20 g sera camembert
Sposób przygotowania:
Cukinię pokroić na cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw, doprawić solą i pieprzem, podsmażyć na oliwie aż lekko zwiędnie. Zdjąć z patelni. Pieczarki pokroić na ćwiartki i podsmażyć na tej samej patelni. Jajko ugotować na twardo.
W lunchboxie układać cukinię, pieczarki, pokrojonego pomidora, plastry awokado, paski papryki, połówki jajka, kawałki sera i posypać kukurydzą.
Podawać z wybranym dressingiem.
Poniżej 2 pomysły na proste dressingi – oba mają po 100 kcal.
I dressing – 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka suszonej cebuli, odrobina soku z cytryny, sól i pieprz.
II dressing – 1 łyżka jogurtu greckiego, 1/2 łyżki majonezu, 1 ząbek czosnku, kilka kropel sosu sriracha, sól i pieprz
Ta wersja jest super na low carb, jeśli jesteś na diecie z normalną ilością węglowodanów – dodaj pełnoziarniste pieczywo, makaron, kaszę czy ryż.
Wartości odżywcze:
Bez dressingu lunchbox ma 400 kcal, 18 g węglowodanów, 17g białka i 31 g tłuszczu oraz niski ładunek glikemiczny.
Więcej pysznych przepisów znajdziesz u mnie na INSTAGRAMIE.