Moussaka – grecka zapiekanka z grillowanym bakłażanem

Nie będę Was oszukiwać – to danie choć pyszne i kojarzy się ze słoneczną Grecją, jest dość czasochłonne. Ale można sobie z tym poradzić – ja jednego dnia przygotowuję bakłażany i ziemniaki, a kolejnego mięso i beszamel. Można też zrobić zapiekankę bez beszamelu jednego dnia, a kolejnego przygotować sos i zapiec. W każdym razie polecam, bo jest pyszne!

Składniki:

Bakłażany i ziemniaki:

  • bakłażan – 2 sztuki
  • ziemniaki – 2 sztuki
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • sól – 1 łyżeczka

Farsz mięsny:

  • mięso mielone (u mnie z indyka, ale może być wołowina, jagnięcina) – 500 g
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • cebula – 1 sztuka
  • czosnek – 2 ząbki
  • wino czerwone – 3/4 szklanki
  • pomidory krojone – 1 puszka
  • cynamon – 1/2 łyżeczki
  • oregano – 1 łyżeczka
  • ksylitol – 1/2 łyżeczki
  • sól, pieprz i chilli – szczypta do smaku

Beszamel:

  • 50 g masła
  • 4 płaskie łyżki mąki (50 g)
  • 500 ml mleka
  • sól
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżki tartego parmezanu

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry, gotować przez 10 minut, aby były al dente. Ostudzić.
  2. Bakłażany umyć, pokroić w plasterki, porządnie posolić i odłożyć na sitko na około 30 minut, aby puściły sok (aby pozbyć się goryczki). Następnie opłukać je wodą i osuszyć.
  3. Nagrzać piekarnik z funkcją grilla na średnio dużą moc. Bakłażana posmarować oliwą z dwóch stron i ułożyć na dużej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
  4. Wstawić na górną półkę piekarnika i grillować przez około 6 – 7 minut lub do czasu aż bakłażany będą miękkie i lekko zrumienione, przewrócić na drugą stronę i grillować przez kolejne 6 – 7 minut. Zdjąć z blaszki i przełożyć do miski. Można też użyć do grillowania elektrycznego grilla.
  5. Na patelnię wlać oliwę, dodać posiekaną cebulę oraz czosnek, zeszklić na umiarkowanym ogniu przez kilka minut.
  6. Zwiększyć ogień, dodać zmielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć przez około 5 minut.
  7. Wlać wino, a po minucie dodać resztę składników sosu: pomidory, cynamon, chili, oregano, ksylitol.
  8. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i zagotować.
  9. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez około 25 minut od czasu do czasu mieszając (aż mięso będzie miękkie).
  10. Żaroodporne naczynie o pojemności około 2l posmarować oliwą.
  11. Bakłażany podzielić na 2 części, na dnie rozłożyć ziemniaki, przykryć połową sosu mięsno-pomidorowego, ułożyć warstwę bakłażana i przykryć resztą sosu mięsno-pomidorowego.
  12. Położyć pozostałe plastry bakłażana.
  13. Rozpocząć przygotowywanie sosu beszamelowego.
  14. Roztopić masło na patelni lub w garnku, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawić solą, gałką muszkatołową, wymieszać i odstawić z ognia.
  15. Polać zapiekankę ciepłym sosem beszamelowym.
  16. Jeśli masz duże, a płaskie naczynie można układać po 1 warstwie: ziemniaki, sos, bakłażan, beszamel.
  17. Posypać parmezanem i wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 35 minut aż moussaka się lekko zarumieni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

>