Moussaka – grecka zapiekanka z grillowanym bakłażanem
Nie będę Was oszukiwać – to danie choć pyszne i kojarzy się ze słoneczną Grecją, jest dość czasochłonne. Ale można sobie z tym poradzić – ja jednego dnia przygotowuję bakłażany i ziemniaki, a kolejnego mięso i beszamel. Można też zrobić zapiekankę bez beszamelu jednego dnia, a kolejnego przygotować sos i zapiec. W każdym razie polecam, bo jest pyszne!
Składniki:
Bakłażany i ziemniaki:
- bakłażan – 2 sztuki
- ziemniaki – 2 sztuki
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- sól – 1 łyżeczka
Farsz mięsny:
- mięso mielone (u mnie z indyka, ale może być wołowina, jagnięcina) – 500 g
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- cebula – 1 sztuka
- czosnek – 2 ząbki
- wino czerwone – 3/4 szklanki
- pomidory krojone – 1 puszka
- cynamon – 1/2 łyżeczki
- oregano – 1 łyżeczka
- ksylitol – 1/2 łyżeczki
- sól, pieprz i chilli – szczypta do smaku
Beszamel:
- 50 g masła
- 4 płaskie łyżki mąki (50 g)
- 500 ml mleka
- sól
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżki tartego parmezanu
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać, pokroić w plastry, gotować przez 10 minut, aby były al dente. Ostudzić.
- Bakłażany umyć, pokroić w plasterki, porządnie posolić i odłożyć na sitko na około 30 minut, aby puściły sok (aby pozbyć się goryczki). Następnie opłukać je wodą i osuszyć.
- Nagrzać piekarnik z funkcją grilla na średnio dużą moc. Bakłażana posmarować oliwą z dwóch stron i ułożyć na dużej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
- Wstawić na górną półkę piekarnika i grillować przez około 6 – 7 minut lub do czasu aż bakłażany będą miękkie i lekko zrumienione, przewrócić na drugą stronę i grillować przez kolejne 6 – 7 minut. Zdjąć z blaszki i przełożyć do miski. Można też użyć do grillowania elektrycznego grilla.
- Na patelnię wlać oliwę, dodać posiekaną cebulę oraz czosnek, zeszklić na umiarkowanym ogniu przez kilka minut.
- Zwiększyć ogień, dodać zmielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć przez około 5 minut.
- Wlać wino, a po minucie dodać resztę składników sosu: pomidory, cynamon, chili, oregano, ksylitol.
- Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i zagotować.
- Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez około 25 minut od czasu do czasu mieszając (aż mięso będzie miękkie).
- Żaroodporne naczynie o pojemności około 2l posmarować oliwą.
- Bakłażany podzielić na 2 części, na dnie rozłożyć ziemniaki, przykryć połową sosu mięsno-pomidorowego, ułożyć warstwę bakłażana i przykryć resztą sosu mięsno-pomidorowego.
- Położyć pozostałe plastry bakłażana.
- Rozpocząć przygotowywanie sosu beszamelowego.
- Roztopić masło na patelni lub w garnku, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawić solą, gałką muszkatołową, wymieszać i odstawić z ognia.
- Polać zapiekankę ciepłym sosem beszamelowym.
- Jeśli masz duże, a płaskie naczynie można układać po 1 warstwie: ziemniaki, sos, bakłażan, beszamel.
- Posypać parmezanem i wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 35 minut aż moussaka się lekko zarumieni.