Od euforii do „zjazdu energetycznego” czyli jak słodkie napoje wpływają na nasz organizm?
Cukier powoduje nie tylko otyłość, ale i zwiększone ryzyko śmierci z powodu nowotworów trzustki, chorób układu krążenia oraz wielu innych chorób cywilizacyjnych.

Puszka coli czy sprite o pojemności 0,33 L zawiera 10 łyżeczek cukru.
Zalecane przez WHO (Światową Organizację Zdrowia) dzienne spożycie cukru to nie więcej niż 6 łyżeczek więc 1 puszką przekraczamy dzienne spożycie.
Dlaczego więc pijemy słodkie, gazowane napoje wiedząc o tej ilości cukru?
Odpowiedź jest prosta – po wypiciu takiej coli czy sprite wzrasta poziom dopaminy – neuroprzekaźnika, który pomaga kontrolować ośrodek przyjemności i nagrody w mózgu.
Efekt w jaki puszka słodkiego napoju pobudza te ośrodki jest porównywalny do efektów heroiny, która wpędza nas w nałóg i sprawia że sięgamy po kolejną puszkę. Substancją uzależniającą jest cukier, który sprawia, że kojarzymy słodki napój z czymś przyjemnym i chcemy więcej.
Reakcja organizmu – od euforii do spadku nastroju i „zjazdu” energetycznego
W ciągu pierwszych kilkunastu minut po dostarczeniu z wypitej coli 10 łyżeczek cukru powinniśmy poczuć odruch wymiotny – jednak jest on hamowany przez dodawany do coli kwas fosforowy, który maskuje intensywny i słodki smak cukru.
W przeciągu 20 minut poziom cukru we krwi gwałtownie wzrasta, co prowadzi do podniesienia poziomu insuliny – wątroba próbuje zgromadzony cukier przekształcić w tłuszcz.
W ciągu 40 minut, ciało zaabsorbowało całą kofeinę z coli, powodując wzrost ciśnienia krwi. W tym momencie, receptory adenozyny w mózgu zostały zablokowane, co zapobiega uczuciu zmęczenia.
Po 40 minutach, kiedy organizm wchłonął już zawartą w coli kofeinę powiększają się źrenice, wzrasta ciśnienie krwi i organizm jest wyraźnie pobudzony.
Po 45 minutach organizm intensywnie produkuje dopaminę, a więc samopoczucie diametralnie wzrasta.
Po godzinie mija pierwsza euforia i przypływ sił, cukier spada powodując ospałość, poirytowane i senność. No i co się dalej dzieje? Sięgamy po kolejną szklankę napoju…

Dodatkowo, wskutek moczopędnych właściwości kofeiny organizm wydala wraz z wodą również pierwiastki istotne do prawidłowego i sprawnego funkcjonowania organizmu.
Konsekwencje regularnego picia słodkich napojów
Myślisz, że od słodkich napojów możesz co najwyżej przytyć parę kilogramów? Nic bardziej mylnego – konsekwencje są o wiele poważniejsze.
Regularne picie gazowanych napojów z dużą ilością cukru może powodować:
- Uzależnienie
- Problemy z zębami
- Przyrost masy ciała, a tym samym samym większe ryzyko otyłości
- Zwiększone ryzyko zachorowania na cukrzycę oraz choroby serca
- Problemy z nerkami
- Łamliwość kości
- Astmę
- Zwiększone ryzyko zachorowania na nowotwory
Wyniki najnowszych badań
Wg badań przeprowadzonych w ciągu ostatnich lat regularne spożywanie słodkich napojów, szczególnie popularnych napojów gazowanych wiąże się z ogromnym wzrostem ryzyka przedwczesnego zgonu. Ma to związek z ilością cukru, jaką zawierają.
Badanie (z 2014 roku) opublikowane w JAMA Internal Medicine pokazało, że osoby, które codziennie przyjmowały o 25% więcej kalorii w postaci dodawanego cukru, ponad dwa razy częściej umierały na choroby układu krążeniowego, niż te, których dieta zawierała mniej niż 10% dodawanego cukru.
Rownież raport z 2013 roku, opublikowany przez Uniwersytet Harvarda pokazał, że około 180 000 zgonów związanych z otyłością na całym świecie wiązało się ze spożywaniem dużych ilości słodkich napojów, głównie popularnych napojów gazowanych.
Jednak najdobitniej związek pomiędzy spożywaniem słodkich napoi, a przedwczesną śmiercią pokazuje trwające ponad 6 lat badanie, przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Emory w Atlancie na 18 000 uczestników w wieku powyżej 45 lat. Celem badań było stwierdzenie czy cukier dodawany do napojów zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu, a jeśli tak, to czy wygląda to tak samo w przypadku spożywania słodkich pokarmów.
Wyniki były zaskakujące – osoby, które wypijały 2 puszki słodzonego napoju gazowanego dziennie były 2 razy bardziej bardziej narażone na przedwczesną śmierć z powodu chorób serce czy innych dolegliwości. Żeby tego było mało te same ryzyko przedwczesnej śmierci dotyczyło osób, które piły dziennie 3 szklanki słodkiego soku owocowego. Nie ważne więc jaki rodzaj napoju z cukrem pili uczestnicy badania, a ilością cukru i sposobem jego wchłania do organizmu. Porównując spożywanie pokarmów bogatych w cukier naukowcy nie zauważali aż tak tragicznych skutków jak w przypadku napojów. Cukier z posiłków inaczej się wchłania – dużo wolniej na skutek obecności w nich błonnika, białek i tłuszczy. W przypadku napojów słodzonych cukier przedostaje się do organizmu w bardzo szybkim tempie, ponieważ nie zawierają spowalniaczy w postaci błonnika czy tłuszczu.
Wniosek z powyższych nasuwa się jeden – powinniśmy unikać napojów z dużą ilością cukru, nie wskazane są również soki owocowe. Zdecydowanie lepiej zjeść całe owoce, a colę czy fantę zamienić na wodę. A w przypadku chęci na słodkie – zjeść czekoladę zamiast sięgać po colę.
2 odpowiedzi do “Od euforii do „zjazdu energetycznego” czyli jak słodkie napoje wpływają na nasz organizm?”
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Wspaniały artykuł, syn zrozumiał jak to dziala 🤗
Ekstra, bardzo się cieszę!