Orkiszowa szarlotka z bezową chmurką

Orkiszowa szarlotka z bezową chmurką to ciasto na każdą okazję. Będzie idealne do popołudniowej kawy, ale tez sprawdzi się na urodziny czy święta. Ma delikatne ciasto, lekko kwaśne jabłka z nutą cynamonu i lekką, bezową chmurkę.

orkiszowa szarlotka z bezową chmurką

Orkiszowa szarlotka z bezową chmurką to ciasto, które można przygotować na raty: jednego dnia udusić jabłka, a drugiego zrobić ciasto, które spokojnie wytrzyma w lodówce nawet 2-3 dni. W dniu pieczenia pozostaje tylko ubić białka (przechowywane w słoiku w lodówce), wyłożyć ciasto i jabłka oraz upiec.

Szarlotkę można jeść jeszcze ciepłą, ale wg mnie jednak najlepsze jest jak już całkowicie wystygnie.

Dieta zimowa

Składniki na 15 porcji:

  • 3 szklanki (390 g) mąki orkiszowej (jasnej lub pełnoziarnistej)
  • 3/4 szklanki erytrolu
  • 1 laska wanilii
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g zimnego masła
  • 4 jajka
  • 2 kg jabłek (najlepiej szarej renety)
  • 2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki i razem z 1 łyżką erytrolu i ziarenkami wanilii lekko poddusić, tak aby się lekko rozpadły. Dodać cynamon i ostudzić.

Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać 1/2 szklanki erytrolu i masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części – 1 trochę większą na spód ciasta – proporcje 2/3 do 1/3.

Jedną część ciasta rozwałkować i przełożyć do prostokątnej formy 20 x 30 cm. Można też ciasto pokroić w plasterki i wylepić nimi blachę. Wstawić do lodówki. 

Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę z ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć jabłka. Przykryć ubitą pianą z białek z pozostałą częścią erytrolu. Na wierzch położyć drugą część rozwałkowanego ciasta. Można także lekko zamrozić ciasto i zetrzeć na tarce – wtedy uzyskamy coś na kształt kruszonki.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę (gdyby w trakcie pieczenia wierzch za bardzo się zrumienił, położyć kawałek folii aluminiowej). Można posypać odrobiną pudru z erytrolu.

Orkiszowa szarlotka z bezową chmurką – wartości odżywcze 1 porcji*:

  • kalorie – 277 kcal
  • białko – 4,9 g
  • tłuszcze – 12,81 g
  • węglowodany – 46,9 g
  • błonnik – 3 g
  • ładunek glikemiczny (ŁG) – niski – 5,58

*wartości odżywcze policzone dla mąki orkiszowej pełnoziarnistej

Więcej zdrowych i smacznych przepisów oraz moje codziennie gotowanie znajdziesz na moim profilu na INSTAGRAMIE.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

>