Pad Thai z kurczakiem – moja bardziej dietetyczna wersja tego azjatyckiego makaronu
Pad Thai z kurczakiem, a dokładniej moja jego wersja, to szybki obiad w stylu azjatyckim. Najwięcej czasu zajmuje pokrojenie wszystkich składników. Smażenie to chwila więc polecam na początku zrobić sos, a resztę składników przygotować i włożyć do miseczek, aby były pod ręką.
Co do sosu to mam wrażenie, że w oryginalnym przepisie jest więcej kwaśnych składników, ja preferuję bardziej słodkie dania więc u mnie jest przewaga smaku słodkiego, ostrego i słonego nad kwaśnym. Jeśli wolisz inny balans smaków (bardziej kwaśny) daj więcej soku z limonki, pasty z tamaryndowca lub mniej słodzika.
W oryginale Pad Thai nie ma w składzie papryki ani imbiru, ale ja dodaję, bo lubię taką wersję. Za to są często suszone krewetki, ale niestety jeszcze nie udało mi się ich kupić więc w moim przepisie ich nie ma. Zastąpiłam też cukier palmowy miodem i erytrolem (aby makaron miał trochę mniej kalorii i niższy ładunek glikemiczny). Zamiast kurczaka można dodać surowe krewetki lub tofu wędzone (lub to i to). Często robię z samym tofu i też jest pyszny.
Generalnie polecam Ci bawić się smakiem i znaleźć przepis na swojego ulubionego Pad Thai’a. Mój masz poniżej, daj znać w komentarzu jak smakował.
Pad Thai z kurczakiem – składniki na 2 porcje:
- 150 g makaronu ryżowego
- 200 g mięsa z piersi kurczaka
- 3 łyżki cebuli dymki (biała i zielona część)
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki kiełków fasoli mung
- 15 g korzenia imbiru
- 5 ml oleju rzepakowego
- 10 g orzeszków ziemnych
- 1/3 papryki czerwonej
- szczypta płatków chili
Składniki na sos:
- 1/3 łyżki pasty z tamaryndowca (można zastąpić sokiem z limonki)
- 2/3 łyżki miodu
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 łyżki erytrolu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki sos sriracha
- kilka kropel soku z limonki
- 2 łyżki ciepłej wody
Nie wiesz dlaczego nie możesz schudnąć restrykcyjnej diecie? A wręcz kilogramy idą w górę? Kliknij w obrazek i przeczytaj artykuł.
Pad Thai z kurczakiem – sposób przygotowania:
Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Ważne, aby go nie gotować dłużej niż wskazany czas i przelać zimną wodą.
Przygotować sos: do kubka dodać sos sojowy, sos rybny, miód, słodzik, sok z limonki, sos sriracha, pastę z tamaryndowca i 2 łyżki ciepłej wody. Wymieszać.
Orzeszki ziemne (najlepiej solone) drobno posiekać. Paprykę pokroić w cienkie słupki. Imbir i czosnek obrać i również drobno posiekać.
Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, odrobiną sosu sojowego i płatkami chili. Odstawić na około 30 minut.
Teraz czas na smażenie: olej rozgrzać, podsmażyć najpierw czosnek i imbir. Po chwili dodać kurczaka, białą część dymki, paprykę i smażyć aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie na patelnię dodać makaron i wlać sos. Wymieszać i chwilę smażyć (około 2 minut aż makaron będzie ciepły). Wbić jajko, zdjąć z ognia i delikatnie wymieszać.
Makaron przełożyć na talerz, posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi, szczypiorkiem i kiełkami. Można też skropić sokiem z limonki. Podawać z odrobiną sosu sriracha, jeśli lubisz ostrzejsze dania.
Pad Thai z kurczakiem – wartości odżywcze dla 1 sztuki:
- Wartość energetyczna: 513 kcal
- Białko: 33 g
- Tłuszcz: 10 g
- Węglowodany ogółem: 75 g
- Błonnik pokarmowy:4 g
- Ładunek glikemiczny (ŁG): wysoki = 34
Aby uzyskać średni ładunek glikemiczny musisz zmniejszyć ilość makaronu ryżowego do 40 g na 1 porcję.
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz też na moim INSTAGRAMIE.