Pad Thai z kurczakiem – moja bardziej dietetyczna wersja tego azjatyckiego makaronu

Pad Thai z kurczakiem, a dokładniej moja jego wersja, to szybki obiad w stylu azjatyckim. Najwięcej czasu zajmuje pokrojenie wszystkich składników. Smażenie to chwila więc polecam na początku zrobić sos, a resztę składników przygotować i włożyć do miseczek, aby były pod ręką.

Pad Thai z kurczakiem

Co do sosu to mam wrażenie, że w oryginalnym przepisie jest więcej kwaśnych składników, ja preferuję bardziej słodkie dania więc u mnie jest przewaga smaku słodkiego, ostrego i słonego nad kwaśnym. Jeśli wolisz inny balans smaków (bardziej kwaśny) daj więcej soku z limonki, pasty z tamaryndowca lub mniej słodzika.

W oryginale Pad Thai nie ma w składzie papryki ani imbiru, ale ja dodaję, bo lubię taką wersję. Za to są często suszone krewetki, ale niestety jeszcze nie udało mi się ich kupić więc w moim przepisie ich nie ma. Zastąpiłam też cukier palmowy miodem i erytrolem (aby makaron miał trochę mniej kalorii i niższy ładunek glikemiczny). Zamiast kurczaka można dodać surowe krewetki lub tofu wędzone (lub to i to). Często robię z samym tofu i też jest pyszny.

Generalnie polecam Ci bawić się smakiem i znaleźć przepis na swojego ulubionego Pad Thai’a. Mój masz poniżej, daj znać w komentarzu jak smakował.

Pad Thai z kurczakiem – składniki na 2 porcje:

  • 150 g makaronu ryżowego
  • 200 g mięsa z piersi kurczaka
  • 3 łyżki cebuli dymki (biała i zielona część)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kiełków fasoli mung
  • 15 g korzenia imbiru
  • 5 ml oleju rzepakowego
  • 10 g orzeszków ziemnych
  • 1/3 papryki czerwonej
  • szczypta płatków chili

Składniki na sos:

  • 1/3 łyżki pasty z tamaryndowca (można zastąpić sokiem z limonki)
  • 2/3 łyżki miodu
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki erytrolu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki sos sriracha
  • kilka kropel soku z limonki
  • 2 łyżki ciepłej wody

Nie wiesz dlaczego nie możesz schudnąć restrykcyjnej diecie? A wręcz kilogramy idą w górę? Kliknij w obrazek i przeczytaj artykuł.

Zagrożenia diet zbyt nisko kalorycznych - dlatego tyjesz!

Pad Thai z kurczakiem – sposób przygotowania:

Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Ważne, aby go nie gotować dłużej niż wskazany czas i przelać zimną wodą.

Przygotować sos: do kubka dodać sos sojowy, sos rybny, miód, słodzik, sok z limonki, sos sriracha, pastę z tamaryndowca i 2 łyżki ciepłej wody. Wymieszać.

Orzeszki ziemne (najlepiej solone) drobno posiekać. Paprykę pokroić w cienkie słupki. Imbir i czosnek obrać i również drobno posiekać.

Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, odrobiną sosu sojowego i płatkami chili. Odstawić na około 30 minut.

Teraz czas na smażenie: olej rozgrzać, podsmażyć najpierw czosnek i imbir. Po chwili dodać kurczaka, białą część dymki, paprykę i smażyć aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie na patelnię dodać makaron i wlać sos. Wymieszać i chwilę smażyć (około 2 minut aż makaron będzie ciepły). Wbić jajko, zdjąć z ognia i delikatnie wymieszać.

Makaron przełożyć na talerz, posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi, szczypiorkiem i kiełkami. Można też skropić sokiem z limonki. Podawać z odrobiną sosu sriracha, jeśli lubisz ostrzejsze dania.

Pad Thai z kurczakiem – wartości odżywcze dla 1 sztuki:

  • Wartość energetyczna: 513 kcal
  • Białko: 33 g
  • Tłuszcz: 10 g
  • Węglowodany ogółem: 75 g
  • Błonnik pokarmowy:4 g
  • Ładunek glikemiczny (ŁG): wysoki = 34

Aby uzyskać średni ładunek glikemiczny musisz zmniejszyć ilość makaronu ryżowego do 40 g na 1 porcję.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz też na moim INSTAGRAMIE.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

>