Pasta z ciecierzycy z czosnkiem niedźwiedzim
Mój wyjazd w Bieszczady zaowocował w małe zapasy – między innymi słoik pesto z czosnku niedźwiedziego. Część użyłam do pasty z awokado, ale zniknęła za szybko i nie mam zdjęć 😉 Reszta pesto wylądowała w paście z cieciorki, smak genialny! Taki czosnkowo-szczypiorkowy – oczywiście dla amatorów tego typu smaków 😉
Przepis jest bardzo prosty pod warunkiem, że macie pesto z czosnku niedźwiedziego.
Składniki:
- 400 g ugotowanej ciecierzycy (można też użyć gotowej ze słoika)
- 2 łyżki pesto z czosnku niedźwiedziego
- 1-2 łyżki zimnej wody
- sól, pieprz i szczypta płatków chilli
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę zmiksować z pesto i przyprawami oraz 1 łyżką zimnej wody. Jak pasta będzie za gęsta dodać jeszcze odrobinę wody i ponownie chwilę miksować.
Przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku do 5 dni.