Pasztet z marchewki, soczewicy czerwonej i kaszy jaglanej

Bardzo fajna alternatywa dla mięsa. W smaku – trochę słodki z fajnym posmakiem imbiru. Bardzo delikatny i wilgotny – świetny na kanapki jak i do jedzenia solo. Zawiera sporo białka i jest świetnym źródłem błonnika. Przepis zawiera 10 porcji pasztetu. 1 porcja to 163 kcal, 6,3 g tłuszczu, 7,25 g białka, 21 g węglowodanów i […]

Bardzo fajna alternatywa dla mięsa. W smaku – trochę słodki z fajnym posmakiem imbiru. Bardzo delikatny i wilgotny – świetny na kanapki jak i do jedzenia solo. Zawiera sporo białka i jest świetnym źródłem błonnika.

Przepis zawiera 10 porcji pasztetu.

1 porcja to 163 kcal, 6,3 g tłuszczu, 7,25 g białka, 21 g węglowodanów i 4,75 g błonnika.

Ładunek glikemiczny (ŁG) 1 porcji to 4,89 więc świetnie nadaje się dla insulinoopornych.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g marchewki
  • 650 ml bulionu warzywnego
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 250 g ugotowanej ciecierzycy
  • 3 łyżki masła migdałowego lub orzechowego
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, zeszklić w garnku na tłuszczu. Dodać posiekany czosnek oraz obraną i pokrojoną na niezbyt grube plasterki marchewkę oraz połowę imbiru. Dusić przez ok. 10 minut co chwilę mieszając.

Wlać 250 ml bulionu i gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut.

Następnie dodać soczewicę oraz kaszę jaglaną, podgrzewać przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Wlać resztę bulionu, doprawić solą i gotować przez ok. 15 minut lub do czasu aż składniki będą miękkie, wchłoną cały płyn i całość dość znacznie zgęstnieje. W razie potrzeby odparować. Dokładnie ostudzić.

Do dużego pojemnika melaksera włożyć odcedzoną ciecierzycę, resztę imbiru, ostrą paprykę oraz masło migdałowe lub orzechowe, zmiksować na pastę. Dodać ugotowane warzywa z kaszą jaglaną, doprawić świeżo zmielonym pieprzem (ok. pół łyżeczki). Zmiksować i w razie potrzeby doprawić solą. Na koniec dodać jajka i jeszcze raz zmiksować.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, napełnić masą i piec przez ok. 1 godzinę. Ostudzić przed pokrojeniem.

Inspiracją do tego przepisu była Kwestia Smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

>