Pełnoziarniste cynamonki z niskim IG – błyskawiczne i bez cukru
Pełnoziarniste cynamonki z niskim IG zrobisz błyskawicznie. Przepis podaję Ci na 2 porcje, ale spokojnie możesz go podwoić. Cynamonki możesz przechowywać 2-3 dni w szczelnym pojemniku.
Przepis na pełnoziarniste cynamonki z niskim IG pochodzi z mojej najnowszej Diety jesiennej z niskim IG.
Dieta jesienna z niskim IG jest dla Ciebie jeśli:
- Chcesz poprawić swoją sylwetkę, zdrowo schudnąć i wzmocnić odporność
- Chcesz zmienić swoje nawyki żywieniowe i jeść z niskim IG
- Potrzebujesz konkretnego, ale elastycznego planu, który pomoże Ci osiągnąć Twój cel
- Masz insulinooporność, a nie chcesz rezygnować z pysznego jedzenia
A do tego:
- Nie masz czasu stać godzinami w kuchni
- Nie masz czasu robić zakupów w wielu sklepach
- Masz dosyć nudnych i restrykcyjnych diet
Dieta jesienna z niskim IG:
- bazuje na jesiennych, sezonowych produktach, które pozwolą Ci wzmocnić odporność i utrzymać glukozę oraz insulinę na stabilnym poziomie
- zawiera pyszne, sycące i rozgrzewające dania, które dodadzą Ci energii w ten jesienny czas
- to zbilansowany jadłospis na 7 dni (28 różnych potraw, 4 posiłki dziennie)
- 46 stron części teoretycznej
- kaloryczność do wyboru: 1400 kcal – 2000 kcal
- kilka wersji diety: klasyczna, bez mięsa, bez mięsa i bez ryb, bez glutenu, bez laktozy, bez glutenu i bez laktozy (różne wersje diety są swoimi odpowiednikami i różnią się tylko niektórymi składnikami jadłospisu).
Pełnoziarniste cynamonki z niskim IG – składniki na 2 porcje:
- 70 g banana
- 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 10 g erytrolu (lub więcej jak wolisz bardziej słodkie)
- 15 g masła
Pełnoziarniste cynamonki z niskim IG – sposób przygotowania:
Banana przełożyć do miski, rozgnieść widelcem, dodać jogurt, proszek do pieczenia, słodzik i mąkę. Wymieszać – najpierw widelcem, a później dłonią. Ciasto nie może kleić się do rąk. W razie konieczności dodać trochę więcej mąki.
Masło rozpuścić, dodać cynamon i słodzik. Wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na blacie posypanym mąką, przeciąć wzdłuż na pół, posmarować mieszanką masła i cynamonu, a następnie zwinąć w rulon. Podobnie zrobić z 2 połową ciasta.
Pełnoziarniste cynamonki z niskim IG piec 20-25 minut w temperaturze 170 stopni C z termoobiegiem (aż cynamonki się lekko zarumienią). Podawać posypane cynamonem, najlepiej jak chwilę ostygną, ale będą jeszcze lekko ciepłe. Kolejnego dnia można odgrzać 15 sekund w kuchence mikrofalowej (staną się znowu mięciutkie jak z pieca).
Wartość odżywcza dla 1 porcji:
- Wartość energetyczna: 303 kcal
- Białko: 8 g
- Tłuszcz: 8 g
- Węglowodany ogółem: 52 g
- Błonnik pokarmowy: 8 g
- Ładunek glikemiczny (ŁG): średni = 19
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz też na moim INSTAGRAMIE.