Pełnoziarniste cynamonki z niskim IG – błyskawiczne i bez cukru

Pełnoziarniste cynamonki z niskim IG zrobisz błyskawicznie. Przepis podaję Ci na 2 porcje, ale spokojnie możesz go podwoić. Cynamonki możesz przechowywać 2-3 dni w szczelnym pojemniku.

Pełnoziarniste cynamonki z niskim IG

Przepis na pełnoziarniste cynamonki z niskim IG pochodzi z mojej najnowszej Diety jesiennej z niskim IG.

Dieta jesienna z niskim IG jest dla Ciebie jeśli: 

  •  Chcesz poprawić swoją sylwetkę, zdrowo schudnąć i wzmocnić odporność
  •  Chcesz zmienić swoje nawyki żywieniowe i jeść z niskim IG
  •  Potrzebujesz konkretnego, ale elastycznego planu, który pomoże Ci osiągnąć Twój cel
  • Masz insulinooporność, a nie chcesz rezygnować z pysznego jedzenia

A do tego:

  •  Nie masz czasu stać godzinami w kuchni
  •  Nie masz czasu robić zakupów w wielu sklepach
  •  Masz dosyć nudnych i restrykcyjnych diet

Dieta jesienna z niskim IG:

  • bazuje na jesiennych, sezonowych produktach, które pozwolą Ci wzmocnić odporność i utrzymać glukozę oraz insulinę na stabilnym poziomie
  • zawiera pyszne, sycące i rozgrzewające dania, które dodadzą Ci energii w ten jesienny czas
  • to zbilansowany jadłospis na 7 dni (28 różnych potraw, 4 posiłki dziennie)
  • 46 stron części teoretycznej
  • kaloryczność do wyboru: 1400 kcal – 2000 kcal
  • kilka wersji dietyklasyczna, bez mięsa, bez mięsa i bez ryb, bez glutenu, bez laktozy, bez glutenu i bez laktozy (różne wersje diety są swoimi odpowiednikami i różnią się tylko niektórymi składnikami jadłospisu).
Pełnoziarniste cynamonki z niskim IG

Pełnoziarniste cynamonki z niskim IG – składniki na 2 porcje:

  • 70 g banana
  • 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 10 g erytrolu (lub więcej jak wolisz bardziej słodkie)
  • 15 g masła

Pełnoziarniste cynamonki z niskim IG – sposób przygotowania:

Banana przełożyć do miski, rozgnieść widelcem, dodać jogurt, proszek do pieczenia, słodzik i mąkę. Wymieszać – najpierw widelcem, a później dłonią. Ciasto nie może kleić się do rąk. W razie konieczności dodać trochę więcej mąki. 

Masło rozpuścić, dodać cynamon i słodzik. Wymieszać. 

Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na blacie posypanym mąką, przeciąć wzdłuż na pół, posmarować mieszanką masła i cynamonu, a następnie zwinąć w rulon. Podobnie zrobić z 2 połową ciasta. 

Pełnoziarniste cynamonki z niskim IG piec 20-25 minut w temperaturze 170 stopni C z termoobiegiem (aż cynamonki się lekko zarumienią). Podawać posypane cynamonem, najlepiej jak chwilę ostygną, ale będą jeszcze lekko ciepłe. Kolejnego dnia można odgrzać 15 sekund w kuchence mikrofalowej (staną się znowu mięciutkie jak z pieca). 

śniadanie z niskim IG

Wartość odżywcza dla 1 porcji:

  • Wartość energetyczna: 303 kcal
  • Białko: 8 g
  • Tłuszcz: 8 g
  • Węglowodany ogółem: 52 g
  • Błonnik pokarmowy: 8 g
  • Ładunek glikemiczny (ŁG): średni = 19

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz też na moim INSTAGRAMIE.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

>