Pełnoziarniste placuszki z dyni – średni ładunek glikemiczny (ŁG)

Pełnoziarniste placuszki z dyni to pyszne danie na słodko, a jednocześnie zwiększające ilość warzyw w diecie. Sprawdzą się z na śniadanie, deser do kawy i do lunchboxu, bo smakują genialnie zarówno na ciepło jak i na zimno.

Pełnoziarniste placuszki dyniowe

Pełnoziarniste placuszki z dyni są mięciutkie i delikatne, smaczne również na 2 dzień więc możesz zrobić od razu z podwójnej porcji.

Pełnoziarniste placuszki z dyni – składniki na 4 porcje (12 placków):

  • 200 g puree z dyni
  • 2 jajka
  • 2 łyżki olej rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3 łyżki erytrolu
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

W misce wymieszać purée z pieczonej dyni z jajkami, olejem i słodzikiem Dodać mąkę uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Wszystko zmiksować mikserem na minimalnych obrotach.

Rozgrzać patelnię i lekko posmarować olejem. Nakładać po 1 łyżce ciasta zachowując odstępy. Placki smażyć na małym ogniu przez około 2 minuty z każdej strony.

Wartości odżywcze 1 porcji (3 placków):

  • kalorie: 228 kcal
  • białko: 8,86 g
  • tłuszcz: 8,33 g
  • węglowodany: 37,98 g
  • błonnik: 1,61 g
  • ładunek glikemiczny: 12,78 (średni)

Więcej pysznych przepisów znajdziesz u mnie na INSTAGRAMIE.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

>