Pełnoziarniste placuszki z dyni – średni ładunek glikemiczny (ŁG)
Pełnoziarniste placuszki z dyni to pyszne danie na słodko, a jednocześnie zwiększające ilość warzyw w diecie. Sprawdzą się z na śniadanie, deser do kawy i do lunchboxu, bo smakują genialnie zarówno na ciepło jak i na zimno.
Pełnoziarniste placuszki z dyni są mięciutkie i delikatne, smaczne również na 2 dzień więc możesz zrobić od razu z podwójnej porcji.
Pełnoziarniste placuszki z dyni – składniki na 4 porcje (12 placków):
- 200 g puree z dyni
- 2 jajka
- 2 łyżki olej rzepakowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3 łyżki erytrolu
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
W misce wymieszać purée z pieczonej dyni z jajkami, olejem i słodzikiem Dodać mąkę uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Wszystko zmiksować mikserem na minimalnych obrotach.
Rozgrzać patelnię i lekko posmarować olejem. Nakładać po 1 łyżce ciasta zachowując odstępy. Placki smażyć na małym ogniu przez około 2 minuty z każdej strony.
Wartości odżywcze 1 porcji (3 placków):
- kalorie: 228 kcal
- białko: 8,86 g
- tłuszcz: 8,33 g
- węglowodany: 37,98 g
- błonnik: 1,61 g
- ładunek glikemiczny: 12,78 (średni)
Więcej pysznych przepisów znajdziesz u mnie na INSTAGRAMIE.