Pełnoziarnisty chlebek bananowy z cynamonem
Pełnoziarnisty chlebek bananowy z cynamonem toi bardziej pyszne ciasto niż chleb. Wilgotne, aromatyczne, pachnące bananem i cynamonem. Do tego bardzo proste w przygotowaniu, na dobrą sprawę wszystko można pomieszać widelcem.
Pełnoziarnisty chlebek bananowy z cynamonem to idealny, zdrowy deser do kawy. Jak masz insulinooporność dorzuć do niego jakieś źródło białka: skyr lub serek wiejski.
Sam chlebek, choć ŁG ma średni, o białka ma mało. Jak zjesz sam z kawą/herbatą to szybko zgłodniejesz. Możesz też dodać garść borówek/malin i masz już super zbilansowany posiłek.
Pełnoziarnisty chlebek bananowy z cynamonem – składniki na 10 porcji:
- 4 dojrzałe banany
- 2 łyżeczki cynamonu
- 100 g erytrolu
- 2 jajka
- 100 g masła
- 50 g śmietany 18% tłuszczu
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej – typ 1850
- 120 g mąki pszennej typ 500
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Pełnoziarnisty chlebek bananowy z cynamonem – sposób przygotowania:
Wszystkie składniki ogrzać do temperatury pokojowej. To ważne, aby zminimalizować ryzyko zakalca.
Masło roztopić i ostudzić.
Banany (muszą być mocno dojrzałe) zmiksować niedbale lub rozgnieść widelcem. Mogą zostać większe kawałki. Dodać do nich jajka, słodziki, masło i śmietanę. Wymieszać.
Obie mąki wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.
Suche składniki połączyć z mokrymi. Masę wlać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 40-50 minut w 180 stopniach C.
Chlebek jest gotowy jak wbity patyczek będzie bardzo suchy. Lepiej piec chwilę dłużej niż wyjąć go za szybko (niedopieczony opadnie i stworzy się zakalec). Wystudzić na kratce. Można jeść lekko ciepły.
Wartość odżywcza dla 1 porcji:
- Wartość energetyczna: 220 kcal
- Białko: 4,5 g
- Tłuszcz: 10 g
- Węglowodany ogółem: 28 g
- Błonnik pokarmowy:1,5 g
- Ładunek glikemiczny (ŁG): średni = 15
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz też na moim INSTAGRAMIE.