Pełnoziarnisty chlebek bananowy z cynamonem

Pełnoziarnisty chlebek bananowy z cynamonem toi bardziej pyszne ciasto niż chleb. Wilgotne, aromatyczne, pachnące bananem i cynamonem. Do tego bardzo proste w przygotowaniu, na dobrą sprawę wszystko można pomieszać widelcem.

Pełnoziarnisty chlebek bananowy z cynamonem

Pełnoziarnisty chlebek bananowy z cynamonem to idealny, zdrowy deser do kawy. Jak masz insulinooporność dorzuć do niego jakieś źródło białka: skyr lub serek wiejski.

Sam chlebek, choć ŁG ma średni, o białka ma mało. Jak zjesz sam z kawą/herbatą to szybko zgłodniejesz. Możesz też dodać garść borówek/malin i masz już super zbilansowany posiłek.

  

Pełnoziarnisty chlebek bananowy z cynamonem – składniki na 10 porcji:

  • 4 dojrzałe banany
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g erytrolu
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 50 g śmietany 18% tłuszczu
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej – typ 1850
  • 120 g mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Pełnoziarnisty chlebek bananowy z cynamonem – sposób przygotowania:

Wszystkie składniki ogrzać do temperatury pokojowej. To ważne, aby zminimalizować ryzyko zakalca. 

Masło roztopić i ostudzić. 

Banany (muszą być mocno dojrzałe) zmiksować niedbale lub rozgnieść widelcem. Mogą zostać większe kawałki. Dodać do nich jajka, słodziki, masło i śmietanę. Wymieszać. 

Obie mąki wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. 

Suche składniki połączyć z mokrymi. Masę wlać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 40-50 minut w 180 stopniach C. 

Chlebek jest gotowy jak wbity patyczek będzie bardzo suchy. Lepiej piec chwilę dłużej niż wyjąć go za szybko (niedopieczony opadnie i stworzy się zakalec). Wystudzić na kratce. Można jeść lekko ciepły.

Wartość odżywcza dla 1 porcji:

  • Wartość energetyczna: 220 kcal
  • Białko: 4,5 g
  • Tłuszcz: 10 g
  • Węglowodany ogółem: 28 g
  • Błonnik pokarmowy:1,5 g
  • Ładunek glikemiczny (ŁG): średni = 15

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz też na moim INSTAGRAMIE.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

>