Pełnoziarnisty tort z frużeliną wiśniową – bez dodatku cukru
Pełnoziarnisty tort z frużeliną wiśniową to idealny deser dla osób z insulinoopornością, cukrzycą i wszystkich, którzy ograniczają cukier i białą mąkę. Jest naprawdę prosty do zrobienia i świetnie sprawdzi się na Święta czy większe rodzinne imprezy.
Miałam ten przepis w głowie już jakiś czas, ale trochę się bałam czy biszkopt z mąki pełnoziarnistej będzie odpowiednio puszysty i wyrośnięty. Na szczęście wyszedł idealny, na bank będę używać tego przepisu jeszcze wiele razy.
Pełnoziarnisty tort z frużeliną wiśniową zaskoczy wszystkich, którzy nie wierzą na diecie z niskim indeksem glikemicznym można jeść pyszne i słodkie ciasta. Jestem pewna, że Twoja rodzina i znajomi będą w szoku, jak poczęstujesz ich swoim „zdrowym deserem”. Na bank zniknie ze stołu szybciej niż niejedno klasyczne ciasto z białą mąką i zwykłym cukrem.
Przygotowanie jest naprawdę proste. Aby sobie ułatwić życie możesz jednego dnia upiec biszkopt i zrobić frużelinę, a kolejnego zrobić krem i złożyć tort na gotowo.
Pełnoziarnisty tort z frużeliną wiśniową – przepis na 10 porcji
Poniżej przedstawiam Ci przepis na tort: oddzielnie masz recepturę na biszkopt, frużelinę i krem. Dodatkowo potrzebujesz mocnej herbaty earl grey do nasączenia biszkoptu i 1-2 kostek gorzkiej czekolady do dekoracji tortu.
Biszkopt pełnoziarnisty
Składniki:
- 8 jajek
- 80 g ksylitolu
- 160 g mąki pszennej/orkiszowej pełnoziarnistej
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Mikserem ubić jajka wraz z cukrem na jasną, puszystą masę. W misce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i powoli dodawać do ubitych jajek. Przelać do formy (ok. 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Frużelina wiśniowa
Składniki:
- 30 g ksylitolu
- 25 g mąki ziemniaczanej
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 450 g mrożonych wiśni bez pestek
Sposób przygotowania:
W garnku umieścić wiśnie. Dodać słodzik i sok z cytryny.Podgrzewać około 10-15 minut aż owoce całkowicie się rozmrożą i puszczą sok. Mąką ziemniaczaną wymieszać z odrobiną wody i wlać do garnka. Wymieszać i zagotować, a następnie zestawić z ognia.
Krem do tortu
Składniki:
- 40 g ksylitolu
- 250 g sera mascarpone
- 200 ml śmietanki 30% tłuszczu
Sposób przygotowania:
Zimną śmietankę ubić ze słodzikiem na bardzo sztywną pianę. Następnie delikatnie wymieszać ją serem mascarpone (szpatułką lub mikserem). Wstawić do lodówki do czasu przełożenia tortu.
Pełnoziarnisty tort z frużeliną wiśniową – dodatki
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki mocnej, zimnej herbaty earl grey
Pełnoziarnisty tort z frużeliną wiśniową – przełożenie
Biszkopt przekroić na dwie części. Dolny krążek biszkoptu nasączyć połową herbaty i wyłożyć 1/2 frużeliny wiśniowej. Na wiśniach rozsmarować połowę kremu. Położyć drugi krążek, lekko docisnąć, nasączyć herbatą, wyłożyć wiśnie i krem. Wierz posypać wiórkami z gorzkiej czekolady. Można ewentualnie udekorować tort wiśniami (świeżymi lub łyżkę frużeliny).
Pełnoziarnisty tort z frużeliną wiśniową – wartość energetyczna 1 porcji:
Jeden kawałek tortu to:
- 344 kcal
- 9 g białka
- 21 g tłuszczu
- 37 g węglowodanów
- 2,4 g błonnika
- niski ładunek glikemiczny = 9,8
A jeśli chcesz zobaczyć filmik jak powstawał ten tort – znajdziesz do na moim INSTAGRAMIE.