Penne z leśnymi grzybami i szynką parmeńską
Sezon na grzyby w pełni więc grzechem byłoby nie zrobić tego penne. Najlepsze będą prawdziwki i podgrzybki, ale maślaki czy kurki też się sprawdzą. Danie robi się bardzo szybko, jak składniki są już umyte i pokrojone to 20 minut wystarczy, aby delektować się pysznym obiadem.
Ja lubię od razu wymieszać makaron z sosem, ale można również podać makaron i polać sosem na talerzu.
Składniki na 2 porcje:
- makaron penne pełnoziarnisty – 200 g
- grzyby leśne – 300 g
- szynka parmeńska – 90 g
- cebula – 1 sztuka
- czosnek – 2-3 ząbki
- śmietana 22% – 2 łyżki
- masło – 1 łyżka
- tarty parmezan – 1 łyżka
- natka pietruszki – 2-3 łyżki
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Grzyby szybko przepłucz zimną wodą, osusz i pokrój na mniejsze części.
- Cebulę i czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę.
- W tym samym czasie wstaw wodę na makaron oraz zacznij podsmażać cebulę na oliwie z posiekanym czosnkiem.
- Jak warzywa się lekko zeszklą dodaj pokrojoną szynkę parmeńską. Smaż aż się lekko zrumieni. Dodaj grzyby i smaż na średnim ogniu około 10-15 minut co jakiś czas miesząc. Pod koniec dodaj masło.
- Jak makaron będzie już al dente odcedź go zachowując około 3/4 szklanki wody z jego gotowania.
- Wymieszaj ciepłą wodę z makaronu ze śmietaną i dodaj do grzybów i szynki, a następnie połącz całość.
- Na koniec dopraw sos solą, pieprzem i natką pietruszki.
- Podawaj z makaronem i tartym parmezanem.