Penne z leśnymi grzybami i szynką parmeńską

Sezon na grzyby w pełni więc grzechem byłoby nie zrobić tego penne. Najlepsze będą prawdziwki i podgrzybki, ale maślaki czy kurki też się sprawdzą. Danie robi się bardzo szybko, jak składniki są już umyte i pokrojone to 20 minut wystarczy, aby delektować się pysznym obiadem.

penne z grzybami

Ja lubię od razu wymieszać makaron z sosem, ale można również podać makaron i polać sosem na talerzu.

Składniki na 2 porcje:

  • makaron penne pełnoziarnisty – 200 g
  • grzyby leśne – 300 g
  • szynka parmeńska – 90 g
  • cebula – 1 sztuka
  • czosnek – 2-3 ząbki
  • śmietana 22% – 2 łyżki
  • masło – 1 łyżka
  • tarty parmezan – 1 łyżka
  • natka pietruszki – 2-3 łyżki
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby szybko przepłucz zimną wodą, osusz i pokrój na mniejsze części.
  2. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę.
  3. W tym samym czasie wstaw wodę na makaron oraz zacznij podsmażać cebulę na oliwie z posiekanym czosnkiem.
  4. Jak warzywa się lekko zeszklą dodaj pokrojoną szynkę parmeńską. Smaż aż się lekko zrumieni. Dodaj grzyby i smaż na średnim ogniu około 10-15 minut co jakiś czas miesząc. Pod koniec dodaj masło.
  5. Jak makaron będzie już al dente odcedź go zachowując około 3/4 szklanki wody z jego gotowania.
  6. Wymieszaj ciepłą wodę z makaronu ze śmietaną i dodaj do grzybów i szynki, a następnie połącz całość.
  7. Na koniec dopraw sos solą, pieprzem i natką pietruszki.
  8. Podawaj z makaronem i tartym parmezanem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

>