Pieczony filet z pstrąga ze szparagami – odżywczy obiad bogaty w białko i kwasy omega-3

Tylko 7 minut w air fryer i masz soczystego pstrąga i szparagi al dente. Pieczony filet z pstrąga ze szparagami to ten rodzaj posiłku, nad którym się nie napracujesz.

pieczony filet z pstrąga

Pieczony filet z pstrąga ze szparagami to odżywczy i sycący posiłek, który przygotujesz błyskawicznie. Pstrąg łososiowy (zwany też pstrągiem tęczowym) pochodzi z tej samej rodziny co łosoś, przypominając go pod względem smakowym i będąc źródłem cennych składników odżywczych. Porcja ryby (170 g) to ponad 2 g niezbędnych, nienasyconych kwasów omega-3 (w tym 1.5 g EPA i DHA). Kwasy omega-3 są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania serca i mózgu. Wspierają układ sercowo-naczyniowy, funkcje mózgu, wzrok i ogólny stan zdrowia. Działają przeciwzapalnie, obniżają poziom trójglicerydów, regulują ciśnienie krwi, poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych i mogą zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Warto więc jeść przynajmniej 2 porcje tłustych ryb bądź supelemntować dobrej jakości kwasy, np. te z Eqology.

Pieczony filet z pstrąga ze szparagami – składniki na 1 porcję:

  • 170 g fileta z pstrąg łososiowego
  • 150 g szparagów
  • 210 g ziemniaków
  • 5 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Rybę doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i czosnkiem. Odstawić na około godzinę. Szparagi pozbawić zdrewniałych końcówek, polać oliwą, doprawić solą i czosnkiem. Pstrąga piec razem ze szparagami w air fryer przez około 7 minut na 180 stopni C (w zwykłym piekarniku około 15 minut). Podać z ugotowanymi ziemniakami. Jeśli chodzi o szparagi to poza sezonem możesz użyć fasolki szparagowej zamiast nich (niestety sezon na szparagi jest dość krótki).

Podobne przepisy znajdziesz w moich indywidualnych jadłospisach. Zdrowe, pyszne i sezonowe! Jeśli chcesz rozpocząć współpracę – napisz do mnie! Wspólnie ustalimy najlepszą dietę dla Ciebie.

 

Możliwość komentowania została wyłączona.

>